25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialVot cu impuscaturi

Vot cu impuscaturi

» Alegerile legislative anticipate de ieri din Macedonia au fost marcate de violente care au dus la intreruperea votului intr-o localitate majoritar albaneza.

O persoana a fost ucisa si noua au fost ranite in doua schimburi de focuri care s-au produs ieri in Aracinovo, un sat de la nord de Skopje, si intr-un cartier majoritar albanez al capitalei fostei republici iugoslave. Din cauza violentelor, procesul de votare a fost intrerupt in localitatea Aracinovo.
Politia a anuntat ca a intervenit in Aracinovo la solicitarea comisiei electorale locale, care a sesizat aparitia in zona a mai multor barbati inarmati cu arme automate, si ca a ripostat la focuri de arma, ranind trei persoane, dintre care una a decedat ulterior intr-un spital din Skopje. Un oficial al Uniunii Democratice Albaneze pentru Integrare (DUI) a contestat insa varianta politiei, spunand ca incidentul a fost provocat de politisti in civil care au oprit un convoi ce transporta urne si alte materiale pentru vot. Potrivit oficialului albanez, politistii au fost cei care au deschis focul, tragand in aer.

Cel de-al doilea incident grav s-a produs in Cair, un cartier majoritar albanez din Skopje, unde simpatizanti ai celor doua partide albaneze rivale au tras unii in altii, ranind cinci persoane. Interventia politiei s-a soldat cu alti doi raniti.
Doua partide, DUI si DPA (Partidul Democratic al Albanezilor), si-au disputat voturile puternicei minoritati albaneze, care reprezinta 25% din populatia Macedoniei, in alegerile legislative convocate de premierul demisionar Nikola Gruevski. Partidul VMRO– DPMNE (conservator) al lui Gruevski spera sa obtina in Parlament majoritatea care i-ar permite sa realizeze reformele cerute in vederea inceperii negocierilor de aderare la UE si sa deblocheze accesul la NATO, respins de Grecia din cauza disputei cu privire la denumirea fostei republici iugoslave.

Cele mai citite

Cluj-Napoca: Marcel Ciolacu a testat un nou model de mașină electrică

Premierul Marcel Ciolacu a testat la Cluj-Napoca un prototip de maşină electrică produs integral în România. Testul a avut loc în timpul vizitei pe...

Bilanțul inundațiilor din Polonia este unul dezastruos

Peste 18.000 de clădiri şi obiective de utilitate publică au fost avariate sau distruse de inundaţiile provocate de furtuna Boris în Polonia, conform primelor...

Jucătoare de tenis cunoscute la pariuri

Tenisul feminin a oferit, de-a lungul timpului, partide memorabile ce nu pot fi uitate de pasionații acestui sport. Nume importante din circuitul WTA au...
Ultima oră
Pe aceeași temă