0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialVoicu, filat pentru informatii secrete, acuzat de coruptie

Voicu, filat pentru informatii secrete, acuzat de coruptie

» Interceptarile telefonice sunt principalele probe in baza carora procurorii anticoruptie l-au pus sub invinuire pe senatorul PSD Catalin Voicu.

» Omul de afaceri Costel Casuneanu este al patrulea invinuit din dosar, alaturi de Catalin Voicu, judecatorul Florin Costiniu si Marius Locic. Casuneanu are interdictie de parasire a localitatii.

Judecatorii de la inalta Curte de Casatie si Justitie au respins ieri cererea senatorului Catalin Voicu de ridicare a interdictiei DNA de a se intalni cu Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc sau alti colegi din PSD, precum si cu anumiti prieteni sau cunostinte suspectate de implicare in trafic de influenta fie ca invinuiti si faptuitori, fie ca martori. Tot ieri, omul de afaceri Costel Casuneanu a fost la DNA ca invinuit in dosarul senatorului Voicu. "Casuneanu nu a dat declaratii scrise, nu i s-au prezentat probele, ci doar a fost instiintat ca impotriva sa s-a declansat actiunea penala si ca are interdictie de parasire a localitatii", ne-a declarat Gheorghita Mateut, aparatorul omului de afaceri.

Pana in prezent, in afara de Casuneanu, in dosarul penal al senatorului PSD Catalin Voicu au mai fost pusi sub invinuire omul de afaceri Marius Locic, acuzat de cumparare de influenta, precum si judecatorul Florin Costiniu, seful Sectiei Civile si de Proprietate Intelectuala din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, acuzat de complicitate la trafic de influenta.

Potrivit unui comunicat de presa, "procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de inculpatul Catalin Voicu, senator, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de trafic de influenta. Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmite de procurori a rezultat ca in cursul anului 2009 inculpatul Catalin Voicu a pretins si a primit sume de bani de la oameni de afaceri, pentru solutionarea favorabila a unor cauze civile si penale aflate pe rolul organelor judiciare". Principalele probe ale procurorilor anticoruptie ar fi inregistrari ale unor convorbiri telefonice, sustin surse judiciare.

Interceptarea convorbirilor telefonice ale senatorului PSD Catalin Voicu ar fi inceput inca din prima parte a anului 2009, dupa scandalul demisiilor succesive ale ministrilor de Interne Gabriel Oprea si Liviu Dragnea, sustin specialisti in administrarea informatiilor clasificate. Monitorizarea ar fi fost declansata automat in baza Legii ORNISS, deoarece "exista un interes deosebit pentru controlarea si folosirea informatiilor secrete detinute de DGIPI (serviciul secret al Internelor) de catre persoane neautorizate", spun specialistii. Printre persoanele neautorizate ar fi fost si liderii PSD Marian Vanghelie si Viorel Hrebenciuc.

Operatiunea de scurgere de documente secrete ar fi demarat dupa instalarea lui Dan Nica in functia de ministru de Interne si a lui Gelu Drajneanu la conducerea DGIPI, dupa cum, de altfel, a confirmat insusi Vanghelie in declaratiile sale publice. Documentele ar fi ajuns in posesia lui Vanghelie, precum si a generalilor SPP in rezerva Catalin Voicu si Dumitru Iliescu. Din acea perioada dateaza si primele indicii de implicare a lui Catalin Voicu in infractiuni de trafic de influenta.

Insa principalele probe impotriva senatorului Voicu ar fi fost obtinute de catre procurorii anticoruptie incepand cu luna septembrie 2009, dupa ce Marian Vanghelie ar fi declarat ca a ajuns in posesia arhivei DGIPI. Dupa declaratiile lui Vanghelie, in presa si pe bloguri au aparut documente cu antetul DGIPI, motiv pentru care institutiile abilitate ale statului au declansat monitorizari stricte – interceptari ambientale, convorbiri telefonice, filaje etc. – ale tuturor actorilor implicati. Asa ar fi cazut in plasa procurorilor anticoruptie senatorul Catalin Voicu (acuzat de trafic de influenta), oamenii de afaceri Marius Locic si Costel Casuneanu (acuzati de cumparare de trafic de influenta) si magistratul Florin Costiniu, seful Sectiei Civile de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, acuzat de complicitate la trafic de influenta.

 

Surse judiciare sustin ca exista inregistrari ale unor convorbiri facute de Catalin Voicu cu alte persoane, printre care s-ar afla mai multi magistrati si oameni politici. Printre numele magistratilor care apar in convorbirile telefonice interceptate s-ar afla si cel al procurorului Dan Chiujdea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta din urma nu a negat ca l-ar cunoaste pe senatorul Voicu, dar a sustinut ca "in viata mea nu am intervenit in nici un dosar pentru nimeni". Catalin Voicu a declarat presei ca il cunoaste pe judecatorul Florin Costiniu de pe vremea cand acesta i-a fost profesor la facultate, iar pe Costel Casuneanu il cunoaste din momentul in care ar fi ajuns parlamentar pe listele PSD din judetul Bacau. Florin Costiniu a negat acuzatiile. El a confirmat doar faptul ca il cunoaste pe senatorul Voicu, nu si pe Costel Casuneanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă