5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialVladimir Putin a incurcat bazele din Romania si Bulgaria

Vladimir Putin a incurcat bazele din Romania si Bulgaria

Presedintele rus, Vladimir Putin, a confundat bazele americane in curs de amenajare din Romania si Bulgaria cu baze NATO si a acuzat Alianta ca se extinde pana la frontierele Rusiei. Intr-un discurs rostit la München amintind prin virulenta de vremea Razboiului Rece, Putin a sustinut ca in jur de 5.000 de militari NATO sunt in prezent stationati in Romania si Bulgaria, ceea ce, in opinia sa, incalca Tratatul pentru reducerea fortelor conventionale in Europa. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, i-a atras atentia liderului de la Kremlin asupra erorii comise: “Nu exista baze NATO in Romania si Bulgaria”. Aceste baze nu depind de NATO, ci de comandamentul american din Europa, in cadrul dispozitivului avansat al SUA pentru situatii de urgenta.
Nu a fost singura confuzie facuta de Putin. El a acuzat NATO si pentru planurile de a construi un scut antiracheta in Europa, care apartin in realitate tot Statelor Unite. Scutul antiracheta, perceput de Moscova ca o amenintare, “nu tine de NATO”, l-a lamurit Scheffer, “ci de negocierile bilaterale ale SUA cu Polonia si Cehia, chiar daca Alianta este interesata de problema”. Pe de alta parte, ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a declarat ca tara sa nu isi va abandona depozitele de armament din Transnistria, pazite de 1.500 de militari rusi a caror retragere este tergiversata din 1990. In replica la afirmatiile presedintelui rus, ministrul roman al Apararii, Sorin Frunzaverde, a declarat pentru Radio Romania Actualitati ca “statutul de membru al NATO pentru Romania este o problema de suveranitate”. “Noi am optat pentru aceasta varianta si nu ne poate opri nimeni de la aceasta alegere pe care am facut-o. Cum tot o problema de suveranitate este si amplasarea acestor baze pe teritoriul tarii noastre”, a subliniat Frunzaverde.

Presedintele rus, Vladimir Putin, s-a lansat intr-un veritabil rechizitoriu la adresa SUA si a Aliantei Nord-Atlantice, acuzandu-le ca vor sa-si impuna prin forta vointa asupra restului lumii. Acuzatiile liderului de la Kremlin, amintind de vremea Razboiului Rece, au starnit consternare la Washington.
Locul ales de Putin pentru diatriba antiamericana a fost orasul german München, unde la sfarsit de saptamana s-a desfasurat o conferinta pe tema securitatii globale. In opinia presedintelui rus, aceasta este amenintata de SUA, care “isi ies din frontierele nationale in toate domeniile, si acest lucru este foarte periculos, nimeni nu se mai simte in siguranta, pentru ca nimeni nu poate gasi refugiu in dreptul international”. Rusia, in mod special, se simte inconjurata de NATO prin proiectul scutului antiracheta din Cehia si Polonia, prin atitudinea proamericana a noilor membri ai Aliantei ori prin intentia unor foste republici sovietice de a adera la aceasta structura. “Nimeni nu mi-a explicat in fata carei amenintari se pregateste NATO cu aceasta desfasurare la frontierele noastre”, care “afecteaza serios increderea reciproca”, a rabufnit liderul de la Kremlin.
Putin a declarat ca dupa Razboiul Rece singurul rezultat al “unipolaritatii” lumii a fost “destabilizarea” lumii. In acest punct, el a fost contrazis de senatorul republican John McCain, aflat in sala, care i-a replicat ca lumea este “multipolara”, caci SUA “n-au castigat singure Razboiul Rece”. In cele din urma, Putin a tinut sa asigure ca SUA si Rusia “nu vor fi niciodata inamici”. El a admis ca “presedintele Statelor Unite, care este prietenul meu (…), e un om onest”.
Pe de alta parte, intr-un interviu acordat postului Al-Jazeera, presedintele rus apreciaza ca interventia americana in Irak a facut mai mult rau decat Saddam Hussein. Putin, care a inceput ieri un turneu in Orientul Mijlociu, a cerut SUA sa stabileasca un termen pentru retragerea din Irak.

Surpriza si dezamagire

“Un Razboi Rece a fost suficient”, a reactionat secretarul american al Apararii, Robert Gates, la atacurile liderului rus. “Lumea reala in care traim este foarte diferita si mult mai complexa decat cea de acum 20 sau 30 de ani. Ne confruntam cu provocari carora trebuie sa le facem fata impreuna cu alte tari, inclusiv cu Rusia”, a adaugat Gates. Un purtator de cuvant a exprimat “surprinderea si dezamagirea” Casei Albe dupa discursul lui Putin.
Si secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a apreciat ca afirmatiile presedintelui rus sunt “dezamagitoare si nu foarte productive”. “NATO nu se extinde in detrimentul nimanui. Tarile care vor sa fie membre ale clubului democratiei adera la acesta de bunavoie”, a spus Scheffer. Iar ministrul ceh de Externe, Karel Scharzenberg, a apreciat ca “trebuie sa-i multumim presedintelui Putin, care (…) a argumentat clar si convingator de ce trebuie extins NATO”.

Cele mai citite

FCSB își dorește un atacant de națională! Denis Alibec, numele vehiculat, dar transferul rămâne incert

FCSB continuă pregătirile pentru a doua parte a sezonului, în cantonamentul din Antalya, și este în căutarea unui atacant care să concureze cu Daniel...

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană avertizează asupra riscurilor de zbor deasupra Rusiei

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană (EASA) a emis vineri un nou „buletin de securitate cu privire la zonele de conflict,” recomandând companiilor aeriene să...
Ultima oră
Pe aceeași temă