Actorul Vladimir Găitan a declarat, pentru MEDIAFAX, foarte afectat de dispariţia regizorului Alexandru Tocilescu, că „Toca a fost întotdeauna un rebel frumos, un personaj absolut special”, ale cărui idei spectaculoase din piesele sale surprindeau întotdeauna actorii şi publicul.
Vladimir Găitan şi-a amintit că a debutat împreună cu Alexandru Tocilescu, pe vremea când cei doi erau studenţi, la Teatrul Nottara. „Mi-a fost coleg de facultate şi am şi lucrat cu el”, a spus trist actorul.
„A fost întotdeauna un rebel, Toca a fost întotdeauna un rebel frumos al acestei bresle din care făcea parte, un personaj absolut special. Ţin minte că atunci când a revenit după exilul din Germania a fost ca o bucurie. A fost foarte proaspăt. Era poate cel mai proaspăt regizor, care te putea surprinde cu o tinereţe extraordinară, chiar şi la vârsta asta. Ne surprindea de fiecare dată cu idei absolut spectaculoase. Era foarte interesant la el şi că ţinea foarte mult la colaboratorii săi, la echipa sa. Întotdeauna a fost un regizor foarte iubit, tocmai pentru nonconformismul lui şi pentru stilul lui de a lucra”, a spus Vladimir Găitan.
Totodată, Vladimir Găitan şi-a amintit cu tristeţe de suferinţa lui Alexandru Tocilescu. „Cred că şi-a ales şi sfârşitul aşa cum i-a fost şi viaţa imprevizibilă”, a afirmat Vladimir Găitan.
„Cred că a obosit sărăcuţul şi s-a dus să se odihnească. Nu era deloc uşoară viaţa lui. Este cumplit să depinzi de spital, de sistemul sanitar românesc care se autodizolvă sub ochii noştri. A ajuns o himeră îngrijirea noastră. Şi tot ce se întâmplă cu noi actorii…. Suntem la limita supravieţuirii. Cred că şi aceste lucruri l-au copleşit”, a mai spus Găitan.
În plus, Vladimir Găitan şi-a amintit că a fost surprins de influenţa sistemului sanitar asupra lui Alexandru Tocilescu şi de indicaţiile regizorului pe vremea când actorul lucra sub îndrumarea acestuia la piesa „Poker”, la Teatrul de Comedie. „Eu interpretam rolul unui doctor şi, la indicaţiile lui Toca, trebuia să am halatul plin de sânge”, a explicat Găitan.
„Cunoştea foarte bine sistemul sanitar, sărăcuţul. Trei zile pe săptămână zăcea pe un pat de spital şi făcea acea dializă îngrozitoare. Eu cred că a obosit, sărăcuţul, a vrut să se retragă. Eu îl înţeleg foarte bine, este cumplit ce trăia el”, a afirmat Vladimir Găitan.
„A fost un om deosebit. Nu poate fi asociat cu nimic. Toca era Toca. Îl regretăm şi mi-ar fi plăcut tare mult să mai joc ceva sub bagheta lui”, a mai spus Vladimir Găitan.
Regizorul Alexandru Tocilescu a murit la vârsta de 65 de ani, din cauza unei supradoze de medicamente, marţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale.
Aceleaşi surse medicale au declarat pentru MEDIAFAX că regizorul, care suferea de mai multe boli grave, a luat o supradoză din tratamentul prescris pentru tulburările cardiace cu care fusese diagnosticat.
Regizorul a fost transportat la spital şi, timp de mai multe ore, medicii au încercat resuscitarea lui. Din păcate, tratamentul trebuia luat foarte riguros, doza ingerată putând fi fatală.
În afară de o maladie cardiacă, regizorul suferea, printre altele, şi de o insuficienţă renală, pentru care făcea dializă de mai multă vreme.
Alexandru Tocilescu, născut pe 27 iulie 1946, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru români. A montat cu succes piese ca „O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, „Elizaveta Bam”, „Comedie roşie” (în cadrul programului Teatrului Naţional Bucureşti „Procesul comunismului prin teatru”), „Casa Zoicăi”, „Eduard al III-lea”, „Sfârşit de partidă”, „Comedie roşie” etc.
Printre filmele regizate de Alexandru Tocilescu se numără „Bani de dus, bani de-ntors” (2005), „Ultima haltă în Paradis” (2002) şi „Tristeţea vânzătorului de sticle goale” (1981).
În 1999, Alexandru Tocilescu a primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol – „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, montat la Teatrul Naţional Bucureşti, iar în 2002 i-a fost decernat premiul UNITER pentru întreaga activitate. Totodată, în 2006, Tocilescu a primit premiul pentru cea mai bună regie, cu piesa „O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, în cadrul Festivalului Comediei Româneşti – festCO.
În luna iulie a acestui an, regizorul Alexandru Tocilescu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame, un proiect cultural dedicat „valorilor artistice ale teatrului şi filmului românesc”, situat în Piaţa Timpului din Capitală.
Regizorul Alexandru Tocilescu este tatăl scriitorului, jurnalistului şi muzicianului român Alex Tocilescu.