Senatorul PSD Miron Mitrea este convins că Traian Băsescu „poate sta liniştit până în 2014″ dacă nu-şi ridică în cap clasa politică, fiindcă „ţinta PSD nu este suspendarea preşedintelui”, ci doar schimbarea Guvernului. Miron Mitrea crede de altfel că Legea pensiilor va fi declarată neconstituţională, astfel încât Traian Băsescu să nu fie pus într-o situaţie complicată, iar opoziţia să nu aibă motive să înceapă procedura de suspendare. Pe de altă parte, senatorul PSD atrage atenţia, referindu-se la Dan Voiculescu, că relaţiile cu mogulii nu-i fac bine partidului.
Moţiunea de cenzură pe care PSD o tot pregăteşte de atâta vreme n-are nici o şansă fără trădătorii din arcul puterii. Pe câţi mizaţi?
M.M.: Nu mizez pe nici unul. Moţiunea de cenzură are şanse de trecere în două cazuri, în cazul în care în zona guvernării există oameni nemulţumiţi, dar nu cred că soluţia este să faci rost de voturi din partea cealaltă.
Soluţia cealaltă ar fi să treacă UDMR în barca opoziţiei?
M.M.: UDMR nu-şi va putea permite să ducă în spate toate nereuşitele actualei guvernări: şi electoratului maghiar i s-au redus salariile, pensiile. În plus, UDMR are o concurenţă politică din ce în ce mai solidă, aşa că Uniunea va trebui să se decidă la un moment dat. E tot mai clar că actuala putere stă pe voturile UDMR.
Aveţi timp să negociaţi cu UDMR până la depunerea moţiunii?
M.M.: Nu există o discuţie instituţională în această direcţie, dar UDMR nu va lua decizia de a părăsi guvernarea în urma negocierilor cu noi. Uniunea se va mişca într-o direcţie sau alta în funcţie de presiunile care vin din interiorul comunităţii maghiare
A fost deja o reuniune a reprezentanţilor UDMR care a decis rămânerea la guvernare
M.M.: Nimeni nu spune că imediat după Congresul PSD UDMR îşi va schimba brusc poziţia, dar lucrurile nu vor rămâne aşa.
Aveţi un orizont de aşteptare?
M.M.: Nu.
În acest caz nu aveţi nici un temei să credeţi că moţiunea de cenzură ar putea trece.
M.M.: Moţiunea poate să treacă, fiindcă ar putea fi destule defecţiuni în partea cealaltă.Nu vă ascund că sunt destui parlamentari PDL care sunt nefericiţi.
Îi cunoaşteţi?
M.M.: Nu pe toţi, dar am vorbit cu destui dintre cei care spun că sunt nemulţumiţi.
Ce-ar putea câştiga aceşti parlamentari nefericiţi dacă ar vota alături de PSD?
M.M.: Mă întrebaţi de parcă eu aş fi negociat cu ei.
Dar aţi discutat.
M.M.: Da, am discutat, sunt colegii mei şi ştiu că nu le place ce se întâmplă în PDL. De aici şi până la a spune că cei care-şi manifestă nemulţumirea vor vota pentru moţiune e cale lungă şi nu pot face greşeala asta. Nimeni nu poate spune astăzi dacă există cele 18 voturi necesare pentru ca opoziţia să dea jos Guvernul, dar e posibil să fie.
Dacă Legea pensiilor va fi declarată constituţională, PSD va mai căuta căile prin care să-l suspende pe Traian Băsescu?
M.M.: Spre deosebire de alte dăţi, acum putem intra pe youtube şi vedea câţi parlamentari erau în sală când s-a votat Legea pensiilor. Dacă judecătorii Curţii nu vor dori să numere voturile din înregistrările existente, e altceva.
Nu e de competenţa Curţii Constituţionale?
M.M.: Este, dacă vrea.
Dvs. ce-i reproşaţi preşedintelui Traian Băsescu?
M.M.: Nu-i reproşez nimic altceva decât îi reproşează orice om de pe stradă.
În campania electorală păreaţi să faceţi parte dintre susţinătorii lui. Acum de ce nu vă mai place?
M.M.: Nu am fost niciodată. Traian Băsescu este adversarul nostru cel mai consistent. Faptul că nu am fost deloc susţinătorul lui Geoană i-a făcut pe unii să încerce să mă arunce în braţele lui Băsescu pentru a mă disloca din cadrul partidului.
Pentru suspendarea lui Traian Băsescu aveţi nevoie de dovezi care să ateste că a încălcat Constituţia. Le aveţi?
M.M.: Până acum nu există nici o încălcare a constituţiei.
Atunci cum îl puteţi suspenda?
M.M.: PSD a spus că, dacă va promova o lege care a fost adoptată prin fraudă, atunci vom porni acţiunea de suspendare. Eu sunt convins că Legea pensiilor va fi declarată neconstituţională, ca să nu ajungem în situaţia de care vorbeam. Eu nu cred că Traian Băsescu va ajunge să o promulge când frauda la vot este atât de clară.
Ce v-a făcut să vă schimbaţi părerea faţă de Traian Băsescu?
M.M.: N-am avut niciodată o părere bună despre el. Dacă Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile, acum era mai bine în România.
Atunci de ce nu l-aţi susţinut pe Mircea Geoană?
M.M.: L-am susţinut, cu greu, am făcut un efort pentru că nu-l simpatizam, dar l-am susţinut, chiar dacă nu m-a chemat pe mine să-i conduc campania.
Dacă i-aţi fi condus-o dvs., ar fi câştigat?
M.M.: N-avea cum să piardă dacă nu era Viorel Hrebenciuc la butoanele campaniei sale.
Deci Hrebenciuc e de vină că Mircea Geoană a pierdut prezidenţialele?
M.M.: Unul dintre ei, doar Geoană l-a ales.
Dacă PSD l-ar fi susţinut pe Sorin Oprescu, ar fi avut mai multe şanse?
M.M.: Eu le-am spus. Ar fi câştigat.
Acum aveţi candidat?
M.M.: E prea departe până în 2014. Prioritară e acum deblocarea Guvernului Boc de la guvernare, punerea la punct a unui cabinet care să pregătească anticipatele şi apoi să facem un guvern serios.
Traian Băsescu poate sta liniştit până în 2014 dacă nu face o gafă majoră, care să ridice împotriva lui clasa politică. Eu am fost şi în 2007 împotriva suspendării lui.
Şi acum?
M.M.: Eu sunt ardelean şi îmi plac lucrurile stabile, dar, dacă va face greşeli, nu vom avea ce face. Nici eu şi nici preşedintele PSD, Victor Ponta, nu ne-am propus suspendarea lui Băsescu.
Dan Voiculescu a propus zilele acestea un calendar care să culmineze cu alegeri prezidenţiale anticipate în martie 2011?
M.M.: Nu poţi porni aşa o discuţie despre suspendarea preşedintelui, dar vom vedea şi la Congresul PSD care va fi atmosfera. Ne interesează schimbarea Cabinetului Boc şi finalizarea programului nostru de guvernare, nu suspendarea lui Băsescu.
Aţi vrea să reveniţi la Ministerul Transporturilor?
M.M.: Nu, am spus deja că nu mă interesează nici o funcţie guvernamentală.
Dar ce vă interesează?
M.M.: Să rămân în politică.
Cum?
M.M.: Ca acum: îmi fac treaba în Senat, în colegiul meu din Vrancea.
Victor Ponta spunea că mizează pe „mişcări de stradă” pentru dărâmarea Guvernului. Cum ar putea fi folosite aceste mişcări, ca la mineriade?
M.M.: Nu se ocupă nici Victor Ponta, nici PSD cu organizarea acestor mişcări. Nu e vorba de mişcări de stradă care să dărâme Guvernul, ci de nemulţumirile populaţiei, care ar putea avea efecte asupra parlamentarilor puterii, inclusiv asupra UDMR.
Credeţi că manifestaţiile de stradă îi conving pe parlamentarii PDL să voteze moţiunea de cenzură?
M.M.: Nu cred nimic, eu spun doar că aceşti parlamentari merg la ei acasă în circumscripţii, iar oamenii care i-au ales aşteaptă ceva de la ei. În momentul în care oamenii fierb, aşa cum fierbeau în 2004 împotriva noastră, ştii la ce să te aştepţi. Vă dau un exemplu: o colegă de-a noastră parlamentară a fost blocată cu maşina parlamentară de sindicaliştii de la SANITAS; după ce le-a arătat că e de la PSD i-au dat voie să treacă şi au aplaudat-o. Am văzut în ţară multe sedii PDL care nu se mai deschid, fiindcă intră oamenii înauntru şi nu-i laudă.
Şi pentru suspendarea preşedintelui PSD mizează tot pe insurgenţă?
M.M.: V-am spus, nu mizăm nimic pe suspendarea preşedintelui. Schimbarea preşedintelui nu e un scop. Scopul este schimbarea Guvernului Boc cu un guvern PSD-PNL şi UDMR, dacă se poate. Dacă însă preşedintele face greşeala să promulge legea pensiilor, atunci colegii mei vor porni într-adevăr acţiunea de suspendare. Eu nu pornesc de la ideea că preşedintele trebuie schimbat.
Unde vă deranjează legea pensiilor?
M.M.: Dincolo de faptul că a fost adoptată prin fraudă, sunt multe categorii de oameni care pierd mulţi bani, aviatorii, de pildă, au avut pensii de 8.000 sau de 10.000 de lei şi şi-au construit o viaţă la acest standard: au rate, au copii, au neveste. Au fost piloţi şi numai cine nu a fost cu ei în carlingă nu ştie cât stres presupune această meserie şi acum se trezesc cu pensii de 2.500 de lei. Pur şi simplu i-a omorât. Şi e la fel şi cu celelalte categorii. Nu mă pricep la Poliţie, Armată, Justiţie, dar probabil că e la fel.
Susţineţi în continuare castele, privilegiaţii?
M.M.: Peste tot în lume există caste.
Da, dar de obicei primesc pensii în funcţie de contribuţia lor la fondul de pensii.
M.M.: Sistemul de pensii speciale există în toată Europa: unii contribuie la pensii, alţii au pensii speciale. Eu nu cred că pensiile judecătorilor sau ale piloţilor sunt exagerate. Nu te faci pilot fiindcă îţi place neapărat să zbori cu avionul, ci şi fiindcă vrei un salariu mai mare şi o pensie mare când te retragi.
Aceste caste fac presiuni la PSD pentru a-şi păstra privilegiile?
M.M.: Nu ştiu, dar nu cred în uniformizarea asta de tip comunist, nici nu sunt de acord cu diferenţele acestea uriaşe între pensia minimă şi cea maximă.
Dacă ar veni la putere PSD ar rupe acordul cu FMI?
M.M.: Eu am negociat patru ani cu FMI. Programul cu FMI este o negociere continuă. Măsurile tăierilor de salarii şi de pensii au fost găsite de partea română, nu impuse de Fond. Actualul Acord cu FMI e greu de dus la îndeplinire de oricine.
Şi ce faceţi în ipoteza că preluaţi guvernarea?
M.M.: Renegociem, cu alte condiţii, mai favorabile pentru România.
De unde pot fi luaţi bani?
M.M.: Uitaţi-vă la Grecia, premierul s-a dus cu programe concrete până şi în Libia şi a făcut rost de bani. Soluţii sunt după ce ai proiecte prioritare bine făcute.
În ipoteza că PSD dărâmă Cabinetul Boc şi vine la putere împreună cu PNL, cine ar putea fi premierul agreat de toate părţile?
M.M.: Este deocamdată singura chestiune serioasă care nu s-a pus pe masă: PNL ar merge cu un premier independent, PSD insistă pentru un premier politic din interiorul partidului.
Cine ar putea fi?
M.M.: Şeful partidului.
Vi se pare suficient de matur?
M.M.: Mi se pare suficient de inteligent.
Adrian Năstase nu e în ecuaţie?
M.M.: Ar putea fi oricând, dar nu-şi doreşte.
Nici dacă partidul ar insista?
M.M.: Dacă ar insista, probabil că ar accepta, dar Adrian Năstase face tot ce poate pentru ca partidul să nu insiste. Dacă ai un guvern de tranziţie, care pregăteşte alegerile anticipate, premierul trebuie să fie de la PSD şi e normal să fie şeful partidului.
Vă imaginaţi că PNL îl va susţine pe Victor Ponta?
M.M.: Da. Vom negocia, fiindcă sunt multe alte lucruri care trebuie armonizate.
Premierul ar trebui agreat şi de preşedintele Traian Băsescu.
M.M.: Cred că de data aceasta va fi de acord.
Ce-l recomandă pe Victor Ponta pentru a fi premier?
M.M.: Este liderul celui mai mare partid, are toate defectele tinereţii, dar şi toate calităţile.
E şantajabil?
M.M.: Nu cred.
În ipoteza că Traian Băsescu s-ar opune premierului pe care îl propuneţi, îl suspendaţi?
M.M.: N-am discutat asta. Visul PSD nu este suspendarea preşedintelui, ci schimbarea Guvernului. Traian Băsescu este ameninţat doar dacă promulgă legea pensiilor, asta am spus
Dvs. aţi spus că, de fapt, n-ar trebui suspendat.
M.M.: Nu este ţinta noastră şi nici ţinta lui Victor Ponta.
Vreţi să reveniţi într-o funcţie de conducere în PSD?
M.M.: Nu, deocamdată nu mă interesează.
Cei plecaţi la UNPR vor reveni în PSD?
M.M.: Mulţi se vor întoarce.
Crin Antonescu are statură de şef de stat?
M.M.: Da, dar sper să nu ajungă. Viitorul preşedinte al României sper să fie de la PSD.
Ar putea fi Adrian Năstase?
M.M.: Nu cred că va candida, dar îşi poate permite să se gândească la asta.
Victor Ponta ar fi mai potrivit?
M.M.: Se poate gândi la asta.
Asocierea cu Dan Voiculescu dă bine pentru PSD?
M.M.: Principalul atac al puterii la adresa PSD este relaţia cu mogulii şi vor merge în continuare pe această linie, chiar dacă Victor Ponta nu e legat de ei. Susţinerea televiziunilor mogulilor ne fac bine, dar relaţiile cu ei ne face rău. Cred că, dacă Dan Voiculescu ar fi ceva mai discret, ar face mai bine; de pildă, n-avea de ce veni acum cu scadenţarul acela de suspendare.
La alegerile care urmează Dan Voiculescu va merge cu PSD sau cu liberalii?
M.M.: Eu cred că va merge cu liberalii.
Credeţi că George Maior, şeful SRI, ar putea fi recuperat de PSD?
M.M.: Nu cred că ar vrea să se întoarcă în politică.
Dacă PSD vine la putere, îl păstrează în fruntea SRI?
M.M.: Indiscutabil, pe mine dacă mă întrebaţi, cred că şi-a făcut bine treaba, deşi ştiu că există colegi de-ai mei care nu sunt de aceeaşi părere.
Traian Băsescu poate sta liniştit până în 2014 dacă nu face o gafă majoră, care să ridice împotriva lui clasa politică.”
CV: Miron Mitrea (56 ani)
2008 – senator PSD
2004-2006 – secretar general PSD
2000-2004 – ministrul Transporturilor, vicepreşedinte PSD
1995-2008 – deputat
1995-1997 – secretar general PDSR
1990-1995 – preşedinte CNSLR Frăţia
1983-1989 – inginer la Autobaza Uzina Bucureşti
1982-1983 – inginer în Constanţa
1981 – Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Transporturi