Dosarul în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat, alături de Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian, de favorizarea lui Nicolae Popa, va fi judecat în continuare în şedinţă secretă, a decis vineri,din oficiu,Tribunalul Bucureşti, judecătorul de caz invocând „mediatizarea excesivă”.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus, vineri, la Tribunalul Bucureşti, la un nou termen în dosarul în care omul de afaceri a fost trimis în judecată, alături de Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian, potrivit NewsIn.
La începutul şedinţei de judecată, judecătoarea Viorica Dinu, care judecă dosarul după ce primul magistrat a fost recuzat, a pus în discuţie, din oficiu, publicitatea şedinţei de judecată. Magistratul a invocat articolul 290 alineatul 2 din Codul de procedură penală, având în vedere faptul că în presă au apărut articole cu tentă tendenţioasă, dar şi „mediatizarea excesivă” a cazului. De asemenea, judecătoarea a invocat faptul că unele cereri din dosar ar fi fost luate sub presiune, fără însă a da detalii.
Avocaţii celor trei inculpaţi din dosar au fost de acord ca şedinţa de judecată să fie secretă, în timp ce procurorul de şedinţă a invocat faptul că nu sunt îndeplinite condiţiile articolului 290 alineat 2 din Cpp.
Instanţa a decis ca procesul să se judece, începând de vineri, în şedinţă secretă, astfel că reprezentanţii mass-media şi publicul au fost evacuaţi din sala de judecată. La ora transmiterii acestei ştiri, procesul continuă cu uşile închise.
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată, pe 12 octombrie, 2010 de procurorii Parchetului General, pentru favorizarea infractorului, în dosarul privind fuga din ţară a lui Nicolae Popa, alături de Octavian Ţurcan şi de Alexandru Stoian.
Vîntu şi Stoian sunt acuzaţi că l-au sprijinit pe Nicolae Popa, făcând demersuri pentru îngreunarea procedurilor de extrădare din Indonezia, potrivit Parchetului General. Din probele administrate în cursul urmăririi penale a reieşit că, în perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Sorin Ovidiu Vîntu a transmis din totalul sumei anuale de 200.000 de euro, convenite cu Nicolae Popa, două tranşe de 50.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, se arată în comunicatul citat.
Procurorii spun că suma îi era necesară lui Nicolae Popa pentru a se ascunde, în scopul de a nu fi descoperit de autorităţile îndrituite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său, pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă şi executorie.
Totodată, din cercetări a mai rezultat că, în acest scop, Vîntu a identificat şi modalităţile concrete de transfer al banilor, menite să prevină identificarea tranzacţiilor şi persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 de euro a fost pus în executare de către Octavian Ţurcan.
De asemenea, din probele administrate a mai rezultat că, pe 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, a transmis o altă tranşă, de 20.000 de euro, sumă ce urma a fi folosită pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autorităţile judiciare, se arată în comunicatul Parchetului General.
Mai mult, după arestarea, pe 2 decembrie 2009, a condamnatului Nicolae Popa de către autorităţile judiciare indoneziene, Vîntu şi Stoian au desfăşurat acţiuni de sprijinire a acestuia, cu scopul îngreunării procedurii de extrădare în România. „Sprijinul s-a concretizat în demersuri de îngreunare a procedurilor de extrădare, pentru a-l scăpa pe condamnat de închisoare şi a-l ajuta să rămână în Indonezia”, potrivit Parchetului General.