2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialVIDEO. Un militar american a cerut recunoaşterea căsătoriilor homosexuale în direct la...

VIDEO. Un militar american a cerut recunoaşterea căsătoriilor homosexuale în direct la TV. Vezi reacţia publicului

Într-o intervenţie la televiziunea naţională, un militar american a intrat în direct din Irak şi a întrebat un politician republican ce se va întâmpla cu soldaţii homosexuali, dacă va fi preşedinte un republican. Întrebarea soldatului şi răspunsul fostului senator au născut numeroase dezbateri, relatează Associated Press, potrivit Yahoo News.

Căpitanul Stephen Hill (41 de ani) l-a întrebat pe fostul senator republican Rick Santorum ce se va întâmpla cu soldaţii homosexuali din armata americană, dacă vor veni republicanii la conducerea ţării. Întrebarea lui se leagă de politica „Don’t ask, don’t tell”, practicată până nu demult în armată, potrivit căreia orice soldat gay trebuie dat afară. 

De asemenea, Hill a întrebat dacă i se va recunoaşte şi căsătoria pe care o are cu partenerul său ori dacă noul preşedinte îi va forţa pe militari să-şi ascundă din nou orientarea sexuală.

 

În acel moment, publicul l-a huiduit pe soldat şi l-a aplaudat pe senator.

„În 2010, când am plecat în Irak, am minţit că nu sunt homosexual, ca să nu-mi pierd locul de muncă. Întrebarea mea este – dacă va fi un preşedinte republican, veţi opri progresele pe care le-au făcut autorităţile privind drepturile soldaţilor gay?”, l-a întrebat căpitanul Hill pe fostul senator Rick Santorum.

Politicianul a răspuns că va interzice homosexualilor declaraţi să activeze în armata americană, pentru că „activitatea sexuală nu îşi găseşte locul în viaţa de militar. Ce se întâmplă acum este un experiment social. Este tragic. Ţineţi pentru voi dacă sunteţi homosexuali sau heterosexuali”, a precizat senatorul, moment în care Hill a rămas contrariat, neştiind cum să mai reacţioneze, auzind aplauzele publicului, îşi aminteşte el.

M-am gândit că poate am spus eu ceva greşit. Răspunsul pe care l-am primit nu încuraja prea tare persoanele homosexuale şi m-am temut de felul în care armata va judeca intervenţia mea la postul naţional”, povesteşte Hill, încercând să-şi explice de ce l-a huiduit publicul.

A doua zi de dimineaţă, Hill s-a întâlnit cu şefa lui, care i-a spus că nu este nici o problemă din partea ei faptul că a luat poziţie la televiziune, dar i-a spus că va trebui să discute cu superiorul lor.

„Armata vrea să se asigure că eşti bine, pentru că este multă presiune asupra ta şi vrem să ne asigurăm că te putem ajuta, indiferent de problema ta”, mi-a spus mai târziu”, precizează căpitanul.

Mi se pare ciudat să lupt pentru drepturi şi să nu le am

O săptămână mai târziu, preşedintele Obama i-a criticat pe adversarii republicani că au rămas tăcuţi când oameni din public l-au huiduit pe soldatul american. Santorum s-a apărat, spunând că el nu a auzit reacţiile negative ale sălii.

Ceea ce îşi aminteşte Hill despre discuţia de la televizor este că un politician care candidează la preşedinţie a discutat despre căsătoria lui şi serviciul militar în termeni de sex. Şi-a amintit de vremurile în care colegii soldaţi veneau pe la el, iar el trebuia să ascundă fotografia soţului său şi să-l prezinte drept colegul lui de cameră.

Hill şi Joshua Snyder sunt numai unul din cuplurile care au dat în judecată guvernul american, pentru că nu beneficiază de aceleaşi drepturi precum cuplurile heterosexuale. Pentagonul se apără, spunând că legea federală defineşte căsătoria drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Nu este vorba de sex. Nu este un privilegiu deosebit să nu-i ascund fotografia soţului în casa în care locuim împreună. Lupt în fiecare zi pentru drepturile tuturor oamenilor şi mi se pare ciudat să lupt pentru drepturi şi să nu le am”.

„Am aşteptat mult timp să se schimbe ceva şi am sperat ca cineva să realizeze, în sfârşit, că, înainte de toate, suntem soldaţi. Mi-am dorit ca ‘Don’t ask, don’t tell’ să fie o amintire îndepărtată”, a spus Hill, un rezervist în armata americană.

În septembrie, politica „Don’t ask, don’t tell” (nu întreba, nu spune), adoptată în 1993, a fost abrogată, iar soldaţii care se declară homosexuali nu vor mai fi daţi afară din armată.

În iunie, Barack Obama a anunţat şi legalizarea căsătoriilor gay în Statele Unite. „Sunt de părere că cuplurile gay merită să beneficieze de aceleaşi drepturi ca orice alt cuplu din această ţară”, preciza atunci preşedintele american.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă