Sâmbătă, bucureştenii sunt invitaţi să participe la marşul "Împreună pentru siguranța femeilor!". Punctul de pornire al evenimentului va fi în Piaţa Universităţii, începând cu ora 15.00. Mobilizarea s-a făcut pe reţelele de socializare.
"Ieșim în stradă pentru a descuraja și a condamna toate formele de violență ale bărbaților împotriva femeilor. Vrem ca femeile și fetele să fie în siguranță acasă, în spațiile publice, la locul de muncă, în școli și în universități.
Pentru că una din patru femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său (FRA, 2014). Pentru că 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei.
Pentru ca în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie, iar la fiecare 4 zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată în familie.
Pentru că un sfert din omorurile înregistrate într-un an au loc în familie. Pentru că în prezent doar 34 de agresori sunt condamnați definitiv în raport cu 18.683 de fapte de violență în familie (Art. 199, Cod Penal) sesizate în 2016.
Pentru că sexismul, rasismul, clasismul, homofobia sunt încă obstacole cu care trebuie să se confrunte femeile atunci când vor să reclame agresiunile și abuzurile.
Atragem atenția asupra obstacolelor cu care se confruntă diferite grupuri: femei cu venituri mici, cu sau fără loc de muncă, cu dizabilități, femei rome sau care fac parte dintr-o altă minoritate etnică sau religioasă, imigrante, LBTQ+, lucrătoare sexuale.
Femeile, indiferent de grupul din care provin sau de vulnerabilitățile lor, sunt supuse presiunii sociale de a ascunde actele de agresiune comise asupra lor de bărbați, pentru a nu fi, pe nedrept, judecate de cei din jur.
***
CEREM AUTORITĂȚILOR:– Să modifice de urgență legislația in conformitate cu Convenția de la Istanbul ratificată de România în 2016;
– Să introducă de urgență ordinul de protecție provizoriu (art.52, Convenție), emis de Poliție imediat după constatarea faptei de violență, care să asigure o protecție reală și rapidă.
– Să modifice de urgență Codul Penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima își retrage plângerea (art.55, Convenție);
– Să se înființeze centre specializate pentru cazurile de violență sexuală, cu personal specializat, care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală;
– Să se aloce resurse la nivel local și național pentru aplicarea tuturor măsurilor de protecție corespunzătoare (art.56 Convenție);
Vino alături de noi la Marșul ”ÎMPREUNĂ PENTRU SIGURANȚA FEMEILOR” ” pentru că fiecare acțiune de condamnare a violenței împotriva femeilor ne aduce mai aproape de o lume în care femeile trăiesc în siguranță și în care le este respectată integritatea și demnitatea", se arată pe pagina evenimentului.