NASA a analizat recent ultimele imagini transmise de sonda New Horizons și se crede că există o calotă glaciară pe Pluto asemănătoare cu cea de pe Pământ, informează ibtimes.co.uk
Sonda este programată să aterizeze în maxim două luni pe solul planetei Pluto pentru a preleva mostre și a analiza în detaliu structura gheții. Potrivit NASA, de la trecerea sondei Voyager 2 pe lângă Neptun la sfârşitul anilor 1980, nicio planetă pitică nu a fost explorată de la o distanţă atât de mică, aşa cum o va face sonda New Horizons în acest an.
CITEȘTE ȘI: Universul așa cum nu l-ai vazut într-o galerie de 88 de fotografii
Agenția Spațială Americană a dat publicităţii primele imagini realizate de New Horizons cu planeta Pluto. Acestea ilustrează unele regiuni luminoase şi altele întunecate în regiunea polară vizibilă a planetei pitice. Aceste caracteristici — zone strălucitoare ce reflectă lumina—, detectate deja de telescopul spaţial Hubble acum circa 20 de ani, ar putea indica prezenţa gheţii la pol, a explicat Alan Stern, şef ştiinţific al misiunii New Horizons la Southwest Research Institute.
Cel mai probabil, este vorba de gheaţă sau de zăpadă de azot. Pluto are o atmosferă formată din azot şi are un sistem complex de anotimpuri, Planeta este alcătuit în principal din roci şi gheaţă. Descoperit în 1930, el se învârte în jurul Soarelui în 247,7 ani. Cu un diametru de 2.300 de kilometri, este mai mic decât Luna şi are o masă de 500 de ori mai mică decât cea a Pământului. Pluto ar putea avea un ocean de apă sub stratul gros de gheaţă și ar putea adăposti viața.