5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO: Privește Universul în 88 de fotografii spectaculoase realizate de Hubble

GALERIE FOTO: Privește Universul în 88 de fotografii spectaculoase realizate de Hubble

Recent, telescopul Hubble va împlini 25 de ani de când se află în spațiu, timp în care a realizat peste un milion de fotografii care pur și simplu te copleșesc. Site-ul spacetelescope.org a făcut o selecție și a prezentat publicului 88 dintre cele mai spectaculoase imagini în care este surprins Universul..

Lansat pe 24 aprilie 1990, de naveta spaţială Discovery, telescopul Hubble a fost plasat pe o orbită la o distanță de 570 de kilometri deasupra Terrei. De atunci și până astăzi a fotografiat galaxii, nebuloase, stele care mor, pitici roșii, găuri negre, nori interstelari, colaps intergalactic, materie neagră, explozii solare, furtuni pe Jupiter și lista continuă pe mii și mii de rânduri.

Am selectat dintre toate cele fotografiate zece dintre cele mai spectaculoase lucruri descoperite și 88 de imagini care n-au nevoie de prea multe cuvinte.

CITEȘTE ȘI: Cum arată cele mai ciudate planete din Galaxie

 Stelele de hiperviteză 
 Stelele căzătoare nu sunt doar invenții ale scriitorilor, ele chiar există ca și fenomen dar se întâmplă extrem de rar, cam una la 100 de milioane. Hubble a descoperit în 2005 o stea de hiperviteză, care ieșea dintr-o galaxie cu aproape 852 de kilometri pe secundă

Găurile negre 

Hubble a reușit să surprindă o stea în galaxia Andromeda, aflată pe moarte și a cărei masă de 20 de ori mai mare ca a Soarelui a făcut implozie, fenomen ce a dus naștere la o gaură neagră. Se presupune că găurile negre captate în fotografii de către Hubble ajung să fie și de 18 miliarde mai grele decât Soarele.

Magnetarii   

Magnetarii sunt tot un soi de stele aflate pe moarte și care, în loc să facă implozie și să se transforme în găuri negre ajung să dețină câmpuri magnetice de circa un milion de miliarde de ori mai puternic decât cel al Pământului. Ca să vă faceți o idee, o astfel de forță, dacă s-ar afla la marginea Căii Lactee ar fi capabilă să turtească circumferința planetei noastre și să o facă să pocnească precum un balon. Din fericire, astfel de stele au fost depistate la miliarde de ani lumină de galaxia noastră.

Citește și: O sondă va ateriza pe planeta Mercur

Neutrinii 

Neutrinii sunt particule minuscule fără masă, care trec prin obiecte ca și când ele n-ar exista. Miliarde de astfel de particule se învârt prin Univers și trec prin telescopul Hubble ca și când în locul lui ar fi eter. Rolul lor nu a fost determinat dar în contact cu alte particule cosmice și lumina generează culori pe care nu le poți înțelege.

 Materia întunecată 

Materia întunecată este formată din particule mult mai dense, asemănătoare neutrinilor dar cu masă de miliarde de ori mai mare. Practic, dacă tot Universul ar fi comprimat într-o valiză, mai puțin de 5% din acel spațiu ar fi reprezentat de galaxii, planete, asteroizi, comete, găuri negre, restul ar fi materie întunecată. Hubble nu a putut capta materia întunecată dar a putut fotografia impactul ei asupra unor fenomene cosmice precum explozia unor stele sau deformarea unor galaxii atunci când se ciocnesc.

 Energia întunecată   

Nici energia întunecată nu a putut fi fotografiată dar în schimb Hubble a surprins altceva. Se pare că această energie intrinsecă a întregului Univers este răspunzătoare de expansiunea în spațiu și timp a tuturor obiectelor. Practic, ca într-un tren de mare viteză unde se vede și se percepe viteza din fața trenului și forța de expansiune, celelalte planete, precum planete Pământ, pentru că se află la mijlocul unui vagon are impresia că lucrurile stau pe loc.

CITEȘTE ȘI: Marte poate susține viața?

Exoplanetele 

În anul 1999, Hubble a detectat prima planetă situată în afară vecinătății noastre cerești, iar în noiembrie 2008 au fost obținute primele imagini ale unei exoplanete. 

 

</p>

Cele mai citite

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...

Macron apreciază decizia lui Biden de a lăsa Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia

Președintele francez a spus că mișcarea a fost un răspuns la desfășurarea de soldați nord-coreeni Președintele francez Emmanuel Macron a salutat decizia președintelui american Joe...

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă