29.5 C
București
duminică, 30 iunie 2024
AcasăSpecialVIDEO. UPDATE. Premieră în istoria spaţială. Robotul spaţial Philae a aterizat pe...

VIDEO. UPDATE. Premieră în istoria spaţială. Robotul spaţial Philae a aterizat pe o cometă. Trei vești bune

UPDATE 13.00 (joi): Centrul Naţional de Studii Spaţiale (CNES) din Franţa a anunţat că are "trei veşti bune" în legătură cu robotul Philae, inclusiv buna funcţionare a acestuia şi alimentarea cu energie graţie panourilor solare, precizând totodată că o verificare generală a acestuia se află în plină derulare.

"Philae a petrecut noaptea pe cometă şi avem trei veşti bune: prima se referă la faptul că Philae s-a aşezat pe nucleul cometei. A doua se referă la faptul că Philae primeşte energie, panourile solare au început să funcţioneze şi îi permit deci un viitor. A treia veste bună: suntem în contact permanent cu Philae, întrucât Philae emite şi trimite informaţii către sonda Rosetta şi apoi Rosetta, care se află pe orbita cometei, ne retransmite acele informaţii", a explicat directorul CNES, Jean-Yves Le Gall, citat de AFP.

"Legătura radio funcţionează, suntem în direct cu Philae", a adăugat el.

UPDATE 07.40 (joi): NASA a salutat miercuri aterizarea robotului european Philae pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko, un eveniment pe care l-a catalogat un "progres" major în istoria explorării spaţiale, relatează AFP.

"Felicităm Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru succesul aterizării pe o cometă astăzi (miercuri)", a declarat adjunctul administratorului NASA John Grunsfeld, însărcinat cu misiunile ştiinţifice, citat într-un comunicat.

"Această reuşită reprezintă un progres în explorarea sistemului nostru solar şi o etapă-cheie în cooperarea internaţională", a adăugat el.

UPDATE 22:10  Robotul european Philae nu este bine ancorat pe nucleul Cometei Ciurimov-Gherasimenko, iar echipa Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) va încerca reactivarea captatoarelor, pentru a se evita riscul desprinderii şi ajungerea în spaţiu, relatează Reuters, preluat de Mediafax.

Premieră în istoria spaţială. Robotul european Philae a aterizat, miercuri, pe nucleul cometei Ciurimov-Gherasimenko, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA), citată de AFP şi preluată de MediafaxLegătura dintre sonda Rosetta şi robotul Philae a fost restabilită aşa cum era prevăzut, miercuri, la aproximativ două ore după separarea lor.

Coordonatorii misiunii Rosetta, o sondă care călătoreşte de 10 ani în spaţiu, au aprobat miercuri dimineaţă demararea operaţiunii de desprindere a robotului-laborator Philae, care are o greutate de 100 kilograme. Philae ar trebui să funcţioneze până în luna martie, fiind condamnat "să moară de cald", când cometa se va apropia de Soare. Dar Rosetta va continua să escorteze cometa până ce aceasta se va apropia la cea mai mică distanţă de Soare, în august 2015.

Lansat la o distanţă de circa 20 de kilometri de cometă, Philae a avut nevoie de o cădere liberă de şapte ore pentru a se poziţiona pe nucleul cometei Ciurimov-Gherasimenko. Situl ales pentru acea operaţiune periculoasă, denumit Agilka, este o zonă cu o suprafaţă de aproximativ 1 kilometru pătrat, aflată pe un mic lob al nucleului cometei.

După ce Philae se va ancora pe suprafaţa cometei, va începe imediat să studieze nucleul, timp de două zile şi jumătate, perioadă în care va efectua analize ştiinţifice. Apoi, ritmul de lucru va fi determinat de reîncărcarea bateriilor sale.

 

Cele mai citite

Scumpiri de la 1 iulie. Vom plăti mai mult pentru carburanți și gaze

De la 1 iulie sunt anunțate noi scumpiri. Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din bucunar pentru factura la gaze, dar...

Bacalaureat 2024: Peste 134.000 de candidaţi, aşteptaţi să susţină probele scrise

Absolvenții de liceu intră de luni, 1 iulie, în febra examenelor de la Bacalaureat 2024. Mâine va fi susținută prima probă scrisă, la Limba...

Țestoasele Ninja consideră că asocierea cu Mbappe le prejudiciază imaginea, după Polonia – Franța 1 – 1

Țestoasele Ninja sunt determinate să acționeze în instanță toate instituțiile mass-media care l-au asociat pe starul fotbalului francez Kylian Embappe cu una dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă