21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO & DOCUMENT. Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru, CRITICATĂ de Comisia Europeană pentru...

VIDEO & DOCUMENT. Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru, CRITICATĂ de Comisia Europeană pentru LIPSA DE TRANSPARENŢĂ ȋn selecţia procurorului general şi sefului DNA

Într-o scrisoare trimisă de secretarul general al Comisiei Europene Catherine Day, ministrul Justiţiei Mona Pivniceru este criticat pentru criteriile lipsite de transparenţă ȋn procesul de selecţie a procurorului general al României si al sefului DNA.

În adresa mea către dvs. din data de 11 septembrie, am expus modul în care trebuie înţeles raportul în lumina proiectului privind procedurile trimis de dvs. colegilor mei în data de 7 septembrie. Din păcate, aproape niciunul din aceste puncte nu s-au regăsit în procedurile publicate în această săptămână preciza Catyherine Day ȋn scrisoare.

Descarcă AICI scrisoarea secretarului general al Comisiei Europene Catherine Day.

De asemenea, secretarul general al CE ȋi cerea ministrei Mona Pivniceru:

“Pentru a evita orice neînţelegere, cu permisiunea dvs. voi reitera recomandările Comisiei. În opinia Comisiei, procedurile de selectare trebuie să fie credibile şi pe deplin transparente pentru a determina cei mai bun candidaţi posibili să-şi depună candidatura. Aceasta înseamnă că procesul de selecţie trebuie să fie pe deplin transparent şi public. Acesta include interviuri, stabilirea unor criterii precise în solicitarea de candidaturi, implicarea conducerii actuale a Ministerului Public şi DNA în alegerea Comitetului de Selecţie şi alocarea unei perioade rezonabile de timp în vederea acestei proceduri. De asemenea, Comisia a mai sugerat oficializarea acestei proceduri prin emiterea unui ordin ministerial.

De asemenea am luat act de poziţia recentă exprimată de Consiliul Suprem al Magistraturii în acest context prin care sunt oferite sugestii utile cu privire la procedură. Consider, în general, că un rol activ al CSM pe parcursul tuturor etapelor procedurii reprezintă un element important ce conferă procedurii şi candidatului desemnat credibilitatea necesară“.

Mona Pivniceru NU respecta criteriile de transparenta

Secretarul general al CE a trimis aceasta scrisoare dupa ce ministrul Mona Pivniceru a anuntat proceduri de selectie care NU respectau nici un criteriu de transparenta si de obiectivitate. Potrivit “standardelor” initiale, selectia urma sa se desfasoare formal, in cateva zile, timp in care nici un candidat NU putea face un proiect managerial serios.

Dupa ce a primit o prima scrisoare critica tot de la Catyerine Day si dupa  o intalnire cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Pivniceru a facut unele concesii in sensul ca a marit termenul de inscriere si termenul de predarea a proiectelor de management, insa a refuzat sa le supuna discutiei publice asa cum ii cere Catherine Day.

Mai mult , Pivniceru  a refuzat implicarea CSM in audierea procurorilor candidati, a refuzat ca aceaste audieri sa fie publice. Cu alte cuvinte, Pivniceru NU  are de gand sa respecte criteriile de transparenta solicitate de Comisia Europeana.

Din cauza acestor carente de transparenta si ale unor criterii neclare de evaluare a proiectelor de management , Daniel Morar, fost sef al DNA cu rezultate deosebite evidentiate in toate rapoartele de tara, a anuntat ca nu va participa la selectia pentru functia de procuror general. El a catalogat selectia  ca fiind o farsa.

In replica, Mona Pivnicveru a anuntat ieri ca “Procedura de selecţie a candidaţilor la funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA, iniţiată de Ministerul .Justiţiei este în acord cu sugestiile Comisiei Europene şi ale Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii vizând asigurarea transparenţei acestui demers”.

In  realitate, dupa cum rezulta din ultima scrisoare a secretarului general al CE, Mona Pivniceru NU  a respectat sugestiile Comisiei Europene. Joi si vineri Mona Pivniceru are intalniri la Bruxelles cu Catherine Day si comisarul pe Justitie, Viviane Reding. Vor reusi cei doi oficiali ai CE sa o convinga pe Mona Pivniceru sa organizeze o competitie transparenta si obiectiva pentru ca si procurorii cu adevarat compententi sa se inscrie in competitie?


<!–
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/59457edce6de0726fbb6c88172b686d7/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// –>
&lt;a href=”http://www.contentchannel.ro” mce_href=”http://www.contentchannel.ro” target=”_blank”&gt; &lt;img border=”0″ alt=”content channel” title=”content channel” src=”http://worker.contentchannel.ro/img/logo-mic.png” mce_src=”http://worker.contentchannel.ro/img/logo-mic.png” /&gt; &lt;/a&gt;

Cele mai citite

Mii de persoane protestează împotriva lui Vitkor Orban din Ungaria

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naționalist Viktor Orban, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și locale...

Un concert al unei orchestre din Hamburg a fost întrerupt de o mașină de spălat

Incident nefericit la sala de concerte Elbphilharmonie din Hamburg. În timpul unui spectacol în curs de desfășurare al renumitei orchestre de stat a Filarmonicii...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...
Ultima oră
Pe aceeași temă