22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Băsescu: Viitorul preşedinte trebuie să fie intrasigent inclusiv cu propriul lui...

VIDEO. Băsescu: Viitorul preşedinte trebuie să fie intrasigent inclusiv cu propriul lui partid

Traian Băsescu a declarat luni că va fi un „preşedinte implicat” până la sfârşitul mandatului său din 2014.

„Aş vrea ca 2014 să fie anul României şi un an al României nu poate să nu îl implice şi pe preşedinte”, a spus şeful statului despre aşteptările sale pentru anul 2014.

Preşedintele a continuat: „În mod categoric, voi fi preşedinte care îşi va exercita mandatul până în ultima zi a mandatului constituţional, până pe 21 decembrie 2014. Voi fi un preşedinte implicat”.

„Mi-aş dori o discuţie la început de an o discuţie cu liderii partidelor de guvernământ pentru a stabili împreună şi să fim cu toţii în cunoştinţă de cauză cu punctele de vedere ale celuilalt, în aşa fel încât să evităm pe cât posibil disputele care ne duc la pierdere de timp”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă va invita la dialog liderii partidelor de guvernare, preşedintele a spus: „Nu aş spune că este necesar, neapărat (…) Esenţial este să ştim fiecare ce vrem, pentru că altfel putem avea surprize cu blocaje”, a spus Băsescu, dând exemplul negocierilor cu FMI, pe care el nu le-a agreat.

„Este bine să convenim câteva lucruri, extrem de importante, în care să nu avem dispute”, a mai spus preşedintele, precizând că nu este vorba despre un addendum la pactul de coabitare, ci despre o „înţelegere politică, în favoarea României”.

Preşedintele a arătat că are câteva priorităţi care consideră că pot fi agreate de „partenerii” săi de guvernare.

„Eu am câteva priorităţi care cred că pot fi agreate de partenerii de guvernământ: consolidarea justiţiei, creştere economică de peste trei la sută, continuarea proceselor de integrare, nu mai puţin important este Schengen”, a spus Traian Băsescu.

 


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_min/cf3bb5348c6f35dac81108a531e6a668/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

Preşedintele a apreciat că alegerile de luni de la conducerea CSM nu vor schimba un trend pozitiv în justiţia românească.

„În CSM legea obligă la schimbare. Cred că este o lacună a legii. Într-un an ce poate să facă un preşedinte şi un vicepreşedinte. Este clar că nu toţi oamenii sunt de acelaşi calibru în CSM. Nu aş spune că sunt îngrijorat că alegerile de astăzi vor schimba un trend în justiţie. Nu plec de la premisa că CSM ar fi structura care s-ar pune la dispoziţia politicului pentru a bloca anchete”, a declarat Băsescu.

Şeful statul a precizat că următorul raport MCV va fi „şi bun şi rău”. „Va trebui să convingem că lipsa de voinţa politică nu trebuie să mai apară în raport. Tot politicul a numit justiţia care funcţionează”, a spus Băsescu.

„Raportul va atenţiona să se renunţe la legea graţierii şi amnistierii. Ţara nu poate fi judecată prin intenţii. Este o bilă neagră, care nu s-a concretizat”, a adăugat preşedintele.

Traian Băsescu a declarat că s-a gândit la mai mulţi candidaţi care pot să continue mandatul său la preşedinţie.

„Mă gândesc la mai mulţi. Aş vrea să fie un preşedinte de dreapta. Imaginaţi-vă un preşedinte dominat de PSD. Ion Iliescu a fost dominat de propriul lui partid. Năstase a reuşit să instituie un sistem clientelar care a fost şi este destul de greu de dislocat”, a apreciat şeful statului.

 


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_min/bdca8e81bc14214f837764473e80bcb6/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

Băsescu a menţionat că în ultimul an de mandat, pactul de coabitare între preşedinte şi premier rămâne valabil, deşi nu mai are aceeaşi valoare ca la început.

Preşedintele a spus că politicienii români vor avea de făcut un efort formidabil în anii următori pentru ca ţara noastră să ajungă la acelaşi nivel de încredere ca în 2011 după Marţea Neagră din Parlamentul României.

„Probabil puţini politicieni din USL îşi imaginează ce şoc au produs în România şi în UE cu ceea ce au făcut în marţea neagră”, a adăugat preşedintele.

„Faptul că a apărut Marţea Neagră a arătat că USL este oricând dispus să revină la practicele din vara 2012 pentru a subordona justiţia. Cearta Ponta-Antonescu nu a păcălit pe nimeni”, a declarat Băsescu.

Preşedintele a indicat că Victor Ponta duce o politică mai apropiată de Rusia, decât de Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte relaţia dintre România şi Republica Moldova, Traian Băsescu, a spus că declaraţiile sale de unire au fost făcute în contextul în care partdiul comuniştilor poate prelua din nou puterea şi poate întoarce Republica Moldova din procesul de aderare la Uniunea Europeană.

„România trebuie să înceapă o dezbatere internă, care nu îi priveşte pe politicienii din Republica Moldova, despre o posibilă unire cu Republica Moldova. La un moment dat, din cauza unei opoziţii puternice sau urmare a unor provocări din Transnistria, România are obligaţia să îi dea Republicii Moldova soluţia de a-şi continua parcursul european printr-o unire politică”, a precizat preşedintele.

Şeful statului a apreciat că Victor Ponta nu împărtăşeşte această părere, doar pentru a fi contra preşedintelui. „Urât este că l-a antrenat şi pe premierul Leancă în această joacă”, a spus Băsescu.


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_min/04ac73bc7762c1e763bfed94c3dbc3e5/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

Preşedintele a comentat, de asemenea, o declaraţie a premierului care a spus că îşi doreşte ca viitorul preşedinte să aducă pacea în ţarî.

„Este visul ilescian: să avem linişte cu orice preţ, chiar şi ţara. Eu cred că viitorul preşedinte al României trebuie să fie intrasigent cu partidele, inclusiv cu propriul lui partid. Nu cred că continuarea procesului de reformă a României se poate face în linişte”, a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu a apreciat că, de exemplu, Cătălin Predoiu, candidatul PDL la preşedinţie, poate fi un preşedinte care să asigure pacea.

Şeful statului a precizat că nu exclude posibilitatea de a propune un nou referendum pentru un Parlament unicameral. „Sunt adeptul variantei de respectare a referndumului, dar proiectul de revizuire a Constituţiei nu reflectă acest lucru, de aceea trebuie avută în vedere repetarea referendumului”, a menţionat preşedintele.

„Nici Antonescu nu este mai breaz decât Victor Ponta în ceea ce priveşte respectarea normelor statului de drept”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele a declarat că cele 35 de taxe noi care au fost introduse la 1 ianuarie de Guvernul Ponta va afecta consumul şi implicit creşterea economică.

„Sunt 35 de taxe noi de la 1 ianuarie. Cred că impactul va fi limitat deocamdată, dar pierderea va fi afectarea consumului. O să încerc să conving Guvernul că nu are rost majorarea accizei la carburanţi. România are nevoie să stimuleze consumul intern pentru a-şi asigura o creştere economică de peste 3 la sută”, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a apreciat că după reorganizarea ANAF, statul va putea face o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor.

Preşedintele a încheiat emisiunea ironizându-l pe Victor Ponta pentru declaraţiile sale, precum anunţul premierului că a luat masa cu Regele Mihai. „Mă mir că după ce s-a dus la Sarmisegetuza, nu a spus că a luat masa cu regele Decebal!”

Traian Băsescu a participat luni la o emisiune pe postul B1 TV, aceasta fiind prima apariţie tv a preşedintelui din anul 2014.

Cele mai citite

Reacția Dianei Șoșoacă după respingerea candidaturii la alegerile prezidențiale

Diana Șoșoacă a reacționat după ce Curtea Constituțională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale. Aceasta își cheamă susținătorii la un miting: „Absolut...

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...
Ultima oră
Pe aceeași temă