17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialVictorie a mafiei imobiliare din Galaţi

Victorie a mafiei imobiliare din Galaţi

Haosul edilitar generat de interesele mafiei imobiliare în defavoarea legii a funcţionat la Galaţi timp de 19 ani. În urmă cu un an şi jumătate părea că lucrurile vor fi puse la punct, prin realizarea noului Plan de Urbanism General (PUG) şi preluarea conducerii activităţii urbanistice din Primăria Galaţi de doi tineri de 35 de ani, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, care a preluat conducerea Comisiei de Urbanism, şi Florentina Iugan, care devenise arhitect-şef al oraşului. Chiar dacă elaborarea PUG-ului a întârziat, semnele schimbării au fost evidente, pentru că au început demolările de chioşcuri şi garaje construite ilegal. Florentina Iugan a absolvit un masterat în Management Urban la Universitatea Erasmus din Rotterdam şi unul la Institute Nationale des Sciences Appliques din Lyon, dar şi cursuri de specializare la universităţi din Copenhaga, Anvers şi Barcelona. Asupra ei s-au făcut presiuni de tip mafiot, fie pentru a aproba intrarea în legalitate a unor construcţii, fie pentru aprobarea unor autorizaţii de construcţie şi certificate de urbanism pentru construcţii extinse abuziv pe spaţii verzi şi chiar pe carosabil. În cele din urmă, aceasta şi-a depus demisia la cabinetul primarului Dumitru Nicolae. Foarte sugestiv este faptul că primarul nici măcar nu a discutat cu arhitectul-şef despre motivele demisiei sale, fiind mai preocupat de numirea viitorului şef.

Mafia rudelor politicienilor

Demisia Florentinei Iugan a survenit la două zile după ce aceasta a înaintat la Comisia de Buget Finanţe şi Patrimoniu un raport despre ilegalităţile şi falsurile descoperite în cazul extinderii construcţiilor din complexul comercial din Ţiglina 1 pe carosabilul străzii din faţa cinematografului şi distrugerea parcului Ţiglina pentru arterele de acces în parcarea subterană a noului supermarket. Reamintim că în 2005 SC Metex SA, proprietara fostului magazin „Textile-Încălţăminte”, a demarat construirea unui supermarket pe locul fostului magazin şi tot atunci proprietarii chioşcurilor din zonă s-au unit în Asociaţia Lucrativă „Saturn 2005” şi au negociat cu Metex plombarea unei construcţii pe clădirea noului centru comercial.

Din asociaţie fac parte firmele unor rude ale VIP-urilor politicii locale, respectiv a fiului şi ginerelui lui Eugen Durbacă, vicepreşedinte al CJ Galaţi şi preşedintele PC Galaţi, a lui Ion Ştefan, fost membru PC, în prezent fiind pus de PDL director la „Poşta Română”, SRL-ul cumnatei vicepreşedintelui PC Galaţi Eugen Găvan, consilier municipal, şi SRL-ul unei rude a liderului PDL Galaţi, Mircea Toader.
Bazându-se pe rudele influente, membrii „caracatiţei conservatorilor” au schimbat proiectul iniţial al construcţiilor „Metex-Saturn” prin extinderea de la 4 la 7 etaje, extinderea construcţiei „Metex” pe alţi 853 mp de trotuar, extinderea construcţiei „Caracatiţei” pe jumătate din carosabilul străzii şi construirea arterelor de acces în parcarea subterană prin Parcul Tiglina. Florentina Iugan a descoperit că proiectul a fost modificat după ce a fost aprobat de fostul arhitect-şef şi înainte ca hotărârea CLM să fie depusă la Prefectură, pentru validare. Aceasta a înaintat un referat în acest sens consilierilor municipali.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă