3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialVictimele din Colectiv, comemorate în fiecare lună pe data de 30

Victimele din Colectiv, comemorate în fiecare lună pe data de 30

Grupul #ÎmpreunăRezistăm, format pe Facebook dar și în viața reală de un grup de voluntari care vor să ajute victimele din Colectiv, a anunțat că va comemora în fiecare lună, pe data de 30, persoanele care au murit în tragedia de pe 30 octombrie, relatează Agerpres. 

Cristina Hurdubaia, reprezentant al #ÎmpreunăRezistăm, a precizat că în fiecare an, pe data de 30 octombrie, va fi organizat un concert în memoria celor care au murit în tragedia de pe 30 octombrie.

„La o lună de la tragedia din clubul Colectiv, am considerat că este normal să venim aici și să plângem cei 60 de oameni frumoși care au plecat dintre noi, atât de repede. Tot noi, cei de la #ÎmpreunăRezistăm, am decis ca în fiecare lună, pe data de 30, să venim aici. Cine vrea să vină cu noi este bine venit: să aducem flori, să aprindem lumânări și să îi comemorăm lună de lună, pentru că noi considerăm că nu trebuie să uităm că ei au fost cei sacrificați, practic, pentru ca noi și generațiile viitoare să putem avea o viață mai bună”, a mai spus ea.

Cristina Hurdubaia a menționat că grupul de voluntari, prin intermediul fundației Estuar, a reușit până în prezent să adune 250.000 de euro, obținuți din donații și concerte caritabile. De asemenea, în continuare se dorește înființarea unui ONG, care să se ocupe de activități sociale și culturale.

„Noi, cei de la #ÎmpreunăRezistăm suntem un grup de voluntari. Nu avem un statut juridic. Suntem un grup de voluntari, care ne-am adunat pe 31 octombrie. Am organizat un concert caritabil, după care am făcut o listă cu rudele victimelor, pentru a le putea da banii strânși prin fundația Estuar, care face parte din grupul nostru de voluntari. (…) Am decis să facem un ONG care să se numească #ÎmpreunăRezistăm, pentru că am avut un feedback foarte bun. ONG-ul ar trebui să aibă două direcții mari. O direcție culturală, pentru zona underground, în care noi suntem implicați de atâta timp și o zonă socială în care să încercăm să ducem mai departe tot ce e legat de Colectiv. Ne gândim la niște proiecte în care să implicăm victimele Colectiv, când vor ieși din spitale”, a mai precizat ea.

Amedeea Enache, director executiv al Fundației Estuar, a declarat că până acum s-a luat legătura cu peste 120 de familii afectate și că sumele au fost repartizate relativ în mod egal, fiind respectat principiul solidarității.

„Au fost câteva familii care nu au acceptat suportul financiar, spunând că nu au nevoie. La început, mulți au fost sceptici, dar când au înțeles că de fapt e vorba de bani donați de cei mai mulți dintre prieteni ai celor decedați lucrurile s-au schimbat. Deși statul oferă o parte de sprijin, procedurile sunt foarte greoaie și banii vor veni mai târziu. Dar pentru cei care sunt internați în afară, chiar dacă statul a acoperit costurile de transfer și de spitalizare, noi sprijinim cu o sumă de bani membrii familiei, pentru ca din banii aceștia să își cumpere bilete de avion, să își acopere costurile de cazare”, a precizat ea.

Amedeea Enache a adăugat că în urma cu 17 ani în Goteborg (Suedia) a avut loc un incendiu asemănător celui din clubul Colectiv și că este posibil să fie inițiat un grup de suport în cadrul căruia supraviețuitori din Goteborg să vorbească despre experiența lor, la 17 ani după accident.

„Cei din Goteborg ne-au promis că pe termen mediu ne pot pune în legătură cu supraviețuitori ai accidentului. Suntem deocamdată în faza de intenție și vom vedea care este momentul oportun pentru a face o acțiune”, a mai spus ea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă