» Medicii de familie din mediul rural incaseaza in judetul Botosani sute de milioane de lei pe luna pentru listele de asigurati pe care figureaza uneori peste 4.000 de persoane. In Botosani, doi medici de familie au avut in semestrul al treilea al acestui an venituri aproape egale cu bugetul unui spital, respectiv 1,5 miliarde de lei vechi.
Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Botosani au refacut calculele pentru sumele cuvenite unor medici de familie pe trimestrul al treilea al acestui an, dupa ce sumele rezultate au inceput sa-i ingrijoreze. Carmen Nicolau, directorul CAS, ne-a declarat ca numai o parte dintre medicii de familie din mediul rural au incasat pentru trei luni echivalentul bugetul Spitalului de Recuperare pe trimestrul III. Potrivit Casei de Asigurari de Sanatate Botosani, sotii Luca, medici de familie in comuna Tudora, au incasat impreuna pe trimestrul III al anului aproape 1,5 miliarde de lei vechi, in timp ce bugetul Spitalului de Recuperare a fost, in acelasi trimestru de 1,6 miliarde de lei vechi. "Sunt bani incasati legal, au muncit, dar mie mi se pare ca oricum ar fi este o suma exagerata. Sunt cu mult mai bine platiti decat medicii din spital, dar asta este legea.
Se pune accent pe serviciile medicale preventive, pentru ca bolnavul sa nu ajunga la spitalizare. Dar ar trebui sa se vada urmarile, beneficiile in sanatatea populatiei, sa fie eficienta aceasta stimulare financiara a medicilor de familie", a declarat Carmen Nicolau, directorul CAS. Medicii din Tudora au pe liste aproape 5.000 de persoane. Cu venituri demne de invidiat figureaza si medicul Cornel Rotariu, din Ungureni, care are pe lista mai mult de 6.000 de persoane. si medicul Cosovanu are pe lista peste 5.500 de persoane si asta ii aduce venituri substantiale, de aproape 200 de milioane de lei pe luna, reprezentand plata pe servicii medicale acordate asiguratilor, dar si pentru fiecare asigurat pe care il are pe lista. "In mediul rural se adauga sporurile pentru lucru in conditii grele.
Numarul mare de pacienti si astfel de sporuri fac ca veniturile medicilor de familie din mediul rural sa fie uneori duble fata de cele ale medicilor de familie care profeseaza in localitatile urbane. Cu toate acestea, sunt zone unde localnicii nu au medic de familie, pentru ca acestia nu se arata interesati de zonele respective", a mai precizat sursa citata.