17.8 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialVărzaru: afaceri de milioane cu "lemn furat"

Vărzaru: afaceri de milioane cu „lemn furat”

Omul de afaceri maramureşean Vasile Coman, zis Vărzaru, este acuzat de Primăria Vişeu de Sus, într-un memoriu trimis primului-ministru Emil Boc, că a defrişat ilegal mii de hectare de pădure în complicitate cu autorităţile.

Unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din Transilvania, Vasile Coman, cunoscut sub porecla de Vărzaru, şi-a construit un adevărat imperiu economic pe Valea Vaserului şi în jurul oraşului Vişeu. Potrivit reprezentanţilor Primăriei oraşului Vişeu de Sus, acest imperiu este clădit pe o serie de ilegalităţi de natură penală. Reprezentanţii primăriei s-au adresat în repetate rânduri autorităţilor statului, cărora le-au cerut să oprească activităţile lui Vărzaru. Însă nimeni nu a reuşit să facă acest lucru. Primăria oraşului Vişeu de Sus a sesizat Guvernul în legătură cu defrişările masive din această zonă de care este acuzat omul de afaceri maramureşan Vasile Coman, cunoscut sub porecla de Vărzaru.

Transport cu lemne furate
Potrivit memoriului trimis de reprezentanţii Primăriei Vişeu de Sus premierului Emil Boc, « Transportul lemnelor din parchet se face în general pe timpul nopţii sau sâmbăta şi duminica. Rezultă clar că o parte din masa lemnoasă este furată” Vinovat de aceste ilegalităţi este, în opinia primăriei, Vasile Coman. „Pădurile Primăriei Vişeu de Sus sunt administrate de către Direcţia Silvică Baia Mare prin Ocolul Silvic Vişeul de Sus, unde ing. şef de ocol este Vlad Vasile, omul de casă al lui Vărzaru, fiind numit inginer şef de ocol la insistenţele omului de afaceri. Vărzaru şi-a asigurat sprijinul şi în cadrul Direcţiei Silvice Baia Mare, unde a subvenţionat numirea directorului tehnic, în persoana ing. Andreica Iacob, care este cumnat cu Vlad Vasile. Pentru că are practic în proprietate calea ferată de pe Vaser, Vărzaru deţine în fapt monopolul transportului şi al exploatărilor de masă lemnoasă din Ocolul Silvic Vişeu de Sus. (…) În aceste condiţii, el este omul care dictează la licitaţie preţul de achiziţie a masei lemnoase de pe Valea Vaserului, fiind, de fapt, şi singura firmă care câştigă cu regularitate aceste licitaţii”, mai arată documentul primăriei.

Consilier local acuzat
Memoriul se referă şi la o serie de acuzaţii care, dacă vor fi confirmate, ar trebui să ducă la condamnarea la ani grei de închisoare a celor vinovaţi. Negru pe alb, documentul oficial afirmă că „Un colaborator al lui Vărzaru este şi Adrian Filip, consilier PSD, care, prin firma sa, U.A. Diana şi Pomişorul SRL, transportă masa lemnoasă sustrasă de pe Vaser de la persoane fizice sau juridice”. Memoriul continuă cu o acuzaţie extrem de gravă. „Principalul beneficiar al acestei reţele mafiote este Vărzaru, care, astfel, poate obţine cashul necesar pentru mituirea întregului sistem al Direcţiei Silvice Baia Mare sau celui juridic condus de preşedintele Tribunalului Baia Mare.”
Vasile Coman zis Vărzaru a refuzat orice dialog cu jurnaliştii, în ciuda insistenţelor reporterilor României Libere.

Denunţuri penale oficiale
În schimb, primarul Vasile Ciolpan a recurs şi la denunţuri penale. El a trimis un denunţ adresat Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, împotriva Ocolului Silvic Vişeu de Sus. Denunţul împotriva conducerii Ocolului Silvic ce ar fi, potrivit documentelor Primăriei, controlat de oamenii lui Vărzaru, cuprinde patru mari capete de acuzare. Primul este nerespectarea contractului de asigurare a serviciilor silvice pentru pădurea care se află în proprietatea privată a oraşului Vişeu de Sus. Cel de-al doilea cap de acuzare este legat de «exploatarea abuzivă a pădurii proprietate a oraşului Vişeu de Sus, fără a se ţine cont de regimul silvic». Cel de-al treilea punct al denunţului este « nepunerea la dispoziţie a gratuităţilor aprobate prin hotărâre de consiliul local pentru persoane fizice sau juridice”, iar cel de-al patrulea este „distrugerea de bunuri publice în mod organizat”. În total, Primăria Vişeu are în proprietate privată o suprafaţă de 2.920 hectare de pădure.
Dacă, până în anul 2006, oraşul Vişeu de Sus încasa profit din contractul cu Ocolul Silvic, brusc, din 2006, acest contract a început să aducă pierderi Primăriei, spune primarul Vasile Ciolpan în denunţul penal.    

Raiul ilegaliştilor
În ultimii ani, Maramureşul a devenit un adevărat rai al ilegaliştilor, care au fost lăsaţi de poliţiştii locali să îşi facă de cap. Unul dintre ele este cel al utilajelor furate, ascunse la Borşa. Localnicii au furat, de la excavatoare la buldozere de mari dimensiuni, utilaje de construcţii din vestul Europei. Utilajele erau aduse în Maramureş şi ascunse în pădure, până când hoţii reuşeau să le vândă. Arestarea hoţilor s-a lăsat cu focuri de armă şi cu urmăriri ca în filme. A urmat jaful armat comis asupra unei maşini a Poştei Române în Pasul Gutâi. Doar unii dintre mascaţii care au jefuit maşina cu bani au fost prinşi. Pentru furturile masive de lemne de pa Valea Vaserului nu a răspuns, până acum, nimeni.

Cele mai citite

FRF a înlocuit controversatul sponsor Nordis! Cine e noul partener

Federația Română de Fotbal (FRF) a anunțat încetarea colaborării cu Nordis și semnarea unui nou parteneriat cu Moov Leasing, platforma digitală românească de leasing...

Rezultate Liga Campionilor: FC Barcelona-Bayern Munchen 4-1/Manchester City- Sparta Praga 5-0

FC Barcelona a învins-o pe Bayern Munchen cu 4-1, miercuri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a Ligii Campionilor la...

Pancu a fost judecat azi pentru gestul șocant din meciul cu Elveția! Care a fost decizia luată de Comisia Tehnică

Selecționerul U21, Daniel Pancu, și-a cerut scuze în fața Comisiei Tehnice pentru comportamentul său, iar FRF a decis să-l sancționeze financiar, dar îl păstrează...
Ultima oră
Pe aceeași temă