18.8 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialVandut de Mladici

Vandut de Mladici

» Mladici a dat informatiile care au dus la arestarea lui Karadjici, scrie "The Telegraph".

» Fostul general spera sa obtina in schimb dreptul de a fi judecat in Serbia, nu la TPI.

O sursa apropiata serviciilor secrete germane (BND) a declarat pentru cotidianul britanic "The Telegraph" ca fostul comandant militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici, a inceput sa negocieze cu cei care il urmaresc termenii capturarii sale si "a dat informatii (despre Karadjici) ca sa se salveze". Fostul general incearca sa evite extradarea sa la Tribunalul Penal International de la Haga, dorind sa fie judecat la Belgrad, unde unii il mai considera un erou. Dar tradarea ar putea avea un efect contrar celui scontat, intrucat dupa arestarea lui Karadjici au crescut presiunile pentru capturarea lui Mladici, ultimul lider al sarbilor bosniaci dat in urmarire de TPI si ramas in libertate. Arestarea lui este o chestiune de saptamani, cu atat mai mult cu cat reteaua politica si militara care il sustine incepe sa se fisureze, estimeaza serviciile secrete.
Potrivit sursei citate de "The Telegraph", Karadjici a fost arestat printr-o operatiune a politiei sarbe, dar la care au contribuit servicii secrete occidentale, inclusiv CIA, MI6, BND si serviciile franceze. Capturarea lui Mladici se va face in termeni mai dificili decat cea a lui Karadjici, estimeaza "The Telegraph", explicand ca Radovan Karadjici era protejat de o parte a serviciilor secrete sarbe, care sunt in mai mare masura sub control politic si, prin urmare, mai dispuse sa respecte o decizie a noului guvern proeuropean de la Belgrad. Dimpotriva, Mladici este sustinut de o parte a armatei sarbe, mult mai putin cooperanta. "Putini sarbi au uitat ce soarta a avut Zoran Djindjici, fostul prim-ministru care l-a predat la Haga pe Slobodan Milosevici. Djindjici a fost ucis de glontul unui lunetist in 2003", in urma unui complot condus de Milorad Ulemek, fostul comandant al unitatii pentru operatiuni speciale a politiei lui Milosevici, scrie "The Telegraph".

Statele occidentale trebuie sa ajute autoritatile de la Belgrad sa depaseasca temerile legate de o posibila reactie violenta la eventuala capturare a lui Mladici, facand in acelasi timp presiuni pentru indeplinirea acestei conditii puse pentru continuarea demersurilor Serbiei de aderare la UE. Iar situatia este cu atat mai dificila cu cat Rusia face eforturi pentru a-si extinde influenta in inima Balcanilor.

Operatiune detectivistica si de spionaj
Capturarea lui Karadjici a fost rezultatul unei operatiuni care a presupus investigatii detectivistice "clasice", implicarea unor agenti secreti si utilizarea celor mai moderne tehnici de supraveghere si de urmarire, au relatat surse din serviciile secrete britanice, citate de "Financial Times" si "The Telegraph". MI6 si CIA au fost tot timpul pe urmele criminalilor de razboi din fosta Iugoslavie, dar eforturile lor au fost de multe ori compromise de autoritatile locale, capturarea lui Karadjici fiind acum posibila in contextul schimbarilor politice de la Belgrad.

» Criminalul colabora la "Viata sanatoasa" si canta la "balamucul"
Extrem de ingenios, Karadjici s-a ascuns in vazul tuturor, la Belgrad, construindu-si identitatea unui "explorator spiritual", practicant de medicina alternativa. Pletele si barba albe, de guru sau monah (el practicand si predand isihasmul), la care se adaugau ochelarii cu dioptrii mari, l-au transformat in "doctorul Dragan David-Dabici", "psihoenergoterapeut", care trata pacienti, tinea conferinte si colabora la revista "Viata sanatoasa". Nici unul dintre colegii de la clinica din Belgrad la care a lucrat sau dintre participantii la conferinte si pacientii cu care s-a fotografiat nu a banuit care este adevarata sa identitate.
Meticulos, Karadjici nu a neglijat nici un aspect al deghizarii sale, compunandu-si inclusiv o noua biografie din care nu lipsea familia "stabilita in SUA", cu fotografia de rigoare: patru baieti imbracati cu tricouri ale echipei de bachet "Los Angeles Lakers". si, cu toate ca era extrem de ocupat cu sfaturile pentru o viata sanatoasa, cu bioenergoterapia si cu actualizarea paginii web, "doctorul Dabici" si-a gasit timp si pentru o iubita misterioasa, Mila, cu care se afisa la toate aparitiile publice si pentru cate o seara la barul din cartier, "Balamucul", un "cuib" al nostalgicilor sarbi, unde mai si canta din cand in cand.

 

 

Documentele nu provin din Romania
Actul de identitate fals pe numele Dragan David-Dabici folosit de Radovan Karadjici a fost emis in Ruma, o localitate din Voivodina, a precizat postul de radio sarb B92. Precizarea a venit la cateva ore dupa ce agentia de presa italiana Adnkronos a transmis ca actul ar fi fost emis in Romania, pe numele unei persoane decedate. Ministerul de Interne roman a dezmintit stirea transmisa de agentia italiana, subliniind intr-un comunicat ca "in urma verificarilor efectuate in baza centrala de evidenta a persoanelor a rezultat ca nu exista nici o carte de identitate eliberata pe numele Dragan David-Dabici".

 

 

Proverbele chinezesti preferate selectate din pagina web a "doctorului Dabici"
» In spatele oricarui om capabil sunt intotdeauna alti oameni capabili.
» Maestrul iti deschide usa, dar tu insuti trebuie sa intri.
» Un intelept ia propriile decizii, un ignorant urmeaza opinia publica.
» Cel care nu poate sa ajunga la un acord cu dusmanii este controlat de ei.
» Daca ai putina putere, nu cara poveri grele. Daca vorbele tale nu au nici o valoare, nu da sfaturi.
» Un diamant cu un defect este mai pretios decat o piatra de rand perfecta.
» Cunoasterea este o comoara care il urmeaza pe proprietar pretutindeni.
» Daca faci planuri pentru un an, cultiva orez; daca faci planuri pentru un deceniu, cultiva pomi; daca faci planuri pentru o viata, cultiva-i pe oameni.
» Daca nu poti impiedica pasarile prevestitoare de nenorociri sa-ti zboare pe deasupra capului, le poti impiedica sa isi faca cuib in parul tau.
» Cel care il tradeaza pe unul dintre ai sai sa sape doua morminte.

Cele mai citite

Ucraina dezvăluie că Rusia plănuiește un atac asupra instalațiilor nucleare din țară

Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia plănuieşte lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina înainte de sosirea iernii şi a...

Bilanțul inundațiilor din Polonia este unul dezastruos

Peste 18.000 de clădiri şi obiective de utilitate publică au fost avariate sau distruse de inundaţiile provocate de furtuna Boris în Polonia, conform primelor...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă