2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Vânătorul lui Dragnea a împușcat 23.000.000 lei la primăria lui Firea....

EXCLUSIV. Vânătorul lui Dragnea a împușcat 23.000.000 lei la primăria lui Firea. O firmă înființată în august 2016 a luat, ca unic ofertant, un contract gigant la prima licitație | DEZVĂLUIRE RL

O firmă nou înființată de către Virgil Lucian Constantin, directorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Turris” din Teleorman, a luat un contract în valoare de 23 de milioane lei de la Primăria Capitalei.

Totul, în urma unei licitații cu un singur ofertant. Asociația de vânătoare a fost fondată în anul 1998 de actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea. Din conducerea asociației face parte și Petre Pitiș, directorul general și președinte al firmei Tel Drum, controlată informal tot de către Liviu Dragnea.

Primarul Gabriela Firea Pandele a decis la începutul lunii iulie 2016 ca Centrul de Protecție a Plantelor București să efectueze tratamentele de dezinsecție (combatere a țânțarilor) în parcurile și pe spațiile verzi administrate de municipalitate. Aparent fără nici o legătură, două luni mai târziu, Virgil Lucian Constantin înființa firma Fitodep Viridana SRL în localitatea Turnu Măgurele din Teleorman. După șase luni de la înființarea firmei, în februarie 2017, Centrul de Protecție a Plantelor București (CPPB) anunța public că vrea să cumpere, în baza unui contract cadru, produse agrochimice în valoare de 23 milioane lei, fără TVA, pentru dezinsecția și deratizarea spațiilor verzi din București.



Citește și: Caracatița Teldrum se întinde peste un sfert din România: Firma apropiată lui Liviu Dragnea are contracte cu statul în 10 județe, din 2007 încoace, în valoare de 430 milioane de euro l Cea mai citită dezvăluire a săptămânii

Aproape 430 de milioane de euro în ultimii zece ani. Aceasta este suma pe care compania privată controlată informal de către Liviu Dragnea, Teldrum SA, a obținut-o de la stat. 



Licitație cu un singur ofertant

În anunțul de organizare a licitației, Centrul de Protecție a Plantelor București a introdus criterii minime de participare pentru a se asigura că vor fi cât mai mulți ofertanți. De exemplu, garanția solicitată a fost de doar 0,1% din valoarea contractului, adică 23.000 lei. La capacitatea tehnică, ofertanților li s-a solicitat să facă dovada implementării și certificării sistemului de management al calității conform ISO 9001 sau echivalent și să completeze Documentul Unic de Achiziție European (DUAE), care conține informații despre firmă, reprezentantul firmei etc. Totuși, deși licitația avea criterii minime de calificare, s-au depus, în mod surprinzător, doar două oferte: una de la firmele Redoxim și cealaltă de la Fitodep Viridana. Doar una, însă, a fost admisă. Singura rămasă în cursă, deci, a și câștigat. Astfel, pe 28 martie a.c., CPPB a anunțat că a atribuit contractul firmei Fitodep Viridana SRL, care depusese o ofertă de fix 23.000.000 lei, fără TVA. Nici mai mult, nici mai puțin.

Toate drumurile duc la vânătorii lui Dragnea

Conform Registrului Comerțului, firma Fitodep Viridana SRL a fost înființată în august 2016 de către Virgil Lucian Constantin și are ca domeniu principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor chimice. Virgil Lucian Constantin, însă, nu pare să aibă nici o legătură cu produsele chimice. Decât dacă, eventual, ne referim la praf de pușcă. Pentru că acesta face parte din lumea bună a vânătorilor și pescarilor din Teleorman. Din informații publice, rezultă că afaceristul Virgil Lucian Constantin este unul dintre cei doi reprezentanți ai Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv „Turris” din Teleorman.

Celălalt reprezentant al asociației este Petre Pitiș, director general și președinte al firmei Tel Drum. Încrengăturile afacerilor din jurul Tel Drum ajung până la Valentin Ștefan Dragnea, fiul șefului PSD Liviu Dragnea (dar și până la cel din urmă, prin apropiați). De exemplu, cumnatul lui Petre Pitiș, Dan Liviu Barcaru, i-a cesionat firmei S&P Investment Management SRL un procent din firma Interfrigo Logistic SRL. Societatea S&P Investment Management îi are ca asociați de Dragnea jr. și Ilie Liviu Dragne.



Vezi și: EXCLUSIVITATE ROMÂNIA LIBERĂ. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a turnat la Securitate sub numele de cod ”Manole” | DOCUMENTE. FOTO+VIDEO

„Manole“. „Sursa Manole“. Sub acest nume de cod s-a ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României. Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe.



Asociația „Turris”, înființată de Dragnea

O investigație jurnalistică a RISE Project a scos la iveală că Asociația Vânătorilor și Pescarilor „Turris” a fost înființată de actualul șef al PSD, Liviu Dragnea. În 1998, Dragnea s-a dus la Tribunalul Teleorman, cu pașaportul diplomatic deținut în calitate de prefect al județului și, cu cinci milioane de lei vechi (500 RON), a înființat Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi “Turris” (AVPS “Turris”). Sediul a fost stabilit chiar în incinta hotelului “Turris”, hotel privatizat și preluat ulterior de soția lui, Bombonica Dragnea (acum Prodana, după divorțul de șeful PSD). Potrivit documentelor, sediul asociației era subînchiriat de la firma Dacorom SRL, înființată chiar de Dragnea la începutul anilor ‘90. Cei 21 de vânători și pescari fondatori ai AVPS “Turris” au ținut prima ședință la sediul primăriei Turnu Măgurele. Printre ei s-a numărat și Nicolae Mohanu, primarul localității Turnu Măgurele, ulterior senator PSD, dar și șefi din Romsilva, agenția națională a pădurilor.

Iese Dragnea, intră paravanele Pitiș și Fișcuci

În septembrie 2004, după ce a devenit pentru a doua oară președinte al Consiliului Județean Teleorman, Dragnea a predat asociația de vânătoare prietenilor din tinerețe. Unul dintre ei este Petre Pitiș, prieten vechi de familie al lui Liviu Dragnea. S-au cunoscut la mijlocul anilor ‘90, când șeful PSD își începea ascensiunea politică. Pitiș a devenit președintele asociației, iar numărul doi în organigramă i-a revenit lui Marian Fișcuci, fost coleg de liceu cu Dragnea.

În 2005, vânătorii de la “Turris” s-au mutat cu armele și echipamentele într-un nou sediu, pe strada Chimiei din Turnu Măgurele. Aici se afla atunci sediul Tel Drum SA. Firma a fost înființată în 1998 de către Consiliului Județean Teleorman. În 2002, a fost privatizată de Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean. Privatizarea a fost adjudecată în favoarea lui Marian Fișcuci, la acel moment vicepreședinte PSD Teleorman. Același Marian Fișcuci căruia i-a predat și conducerea asociației de vânătoare doi ani mai târziu.

Virgil Constantin: „Ce legătură are cu asociația de vânătoare?”

Tânărul afacerist Virgil Constantin a declarat pentru RL că a câștigat licitația prin intermediul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), însă nu a fost singurul care a depus oferte: „Nu am fost singurulul. A mai fost o firmă la licitație. Am văzut din procesul verbal că nu a fost admisă”. Întrebat dacă a mai avut și alte contracte pentru a livra produse chimice, Constatin a negat: „Dacă e firmă nou înființată, de unde să am contracte? Eu sunt asociat unic și administrator. Nu am alți parteneri sau subcontractanți”.

Însă s-a enervat și contrazis în declarații când a fost întrebat despre legăturile de la Asociația „Turris”. „Ce legătură are cu asociația de vânătoare? Nu mai sunt director acolo. Nu m-am suspendat. Dacă vreți, ne vedem să discutăm. Nu are nici o legătură asociația cu contractul. Eu nu sunt membru vânător. Nici nu am calitatea de vânător. Eu sunt inginer silvic. Am făcut vânătoare în facultate. Vânătoarea înseamnă și gospodărirea fondurilor de vânătoare. Nu știu cu cine vorbesc la telefon. Dacă vreți, o să vă sun când ajung în București”, a adăugat Constantin.

Conform datelor publice, însă, Constantin este, încă, director al AVPS “Turris”.

Dan Grigore: „Este o coincidență. Eu nu pot să opresc pe nimeni să depună oferte”

Centrul de Protecție a Plantelor București este condus încă din 2008 de către Dan Grigore Mihail. Presa centrală a relatat că și-a angajat soția la CPPB ca șef al biroului de consultanță, prognoză și planificare tratamente fitosanitare. Din poziția de conducător al instituției, i-a dat contracte publice nașului său de cununie. În legătură cu ultima licitație, Dan Grigore a precizat că licitația fost foarte permisivă pentru a nu îngrădi dreptul agenților economici de a participa la licitație. El consideră că licitația a fost atribuită în condiții de transparență maxime, iar contractul nu a fost atribuit pe criterii politice.

România Liberă: CPPB a semnat un contract de 23 milioane lei cu o firmă nou înființată.

Dan Grigore: Este un acord cadru. Condițiile au fost trecute în caietul de licitație. Nu am cerut ca firma să aibă experiență pentru a nu îngrădi accesul la licitație. Condițiile de vechime nu se mai cer.

RL: Totuși, firma nu a avut vreun alt contract public, iar licitația a fost foarte permisivă.

DG: Da, așa este. Pe mine nu mă interesează aspectul ăsta. Pe mine mă interesează să îmi livreze marfa la timp, în condițiile contractuale. Dacă puneam condițiile de experiență, îngrădeam dreptul firmelor să participe la licitație. Dacă puneam condiții de experiență, toată lumea mă întreabă de ce am pus. Licitația a fost permisivă pentru a nu îngrădi dreptul de participare. Dacă punean criterii din astea mă întrebau de ce am pus trei ani, de ce nu ai pus cinci ani? Aceste condiții pot da naștere la suspiciuni.

RL: Care au fost motivele pentru care s-a respins cea de-a doua ofertă?

DG: Motivul descalificării îl reprezintă faptul că nu mi-a depus oferta tehnico –economică. Probabil au făcut o greșeală că mi-au depus documentele DUAE în dublu exemplar.

RL: A contat faptul că firma câștigătoare a licitației are conexiuni politice?

DG: Doamne ferește! Nu a fost o licitație dată pe criteriu politic. Vă pun la dispoziție toate documentele. Încă o dată, habar nu aveam cine este persoana respectivă. Nici nu se pune problema să fie o licitație politică. Dacă mai erau alte firme care participau și eu îl favorizam pe el, atunci se putea interpreta în orice fel. Nu aveam de unde să știu cine este patronul firmei care a câștigat. Eu nu iau date personale. Eu vă pun la dispoziție toate documentele de licitație. Licitația a fost făcută în condiții de transparență. Acum în SEAP, dacă pun niște condiții restrictive, îmi respinge documentația. Nu am cum să controlez cine vine la licitație. Este o coincidență. Eu nu pot să opresc pe nimeni să depună oferte. Dacă puneam experiență de șapte-opt ani, se prezenta Redoxim (firma respinsă – n.r.) și ….

RL: Îl cunoșteați anterior licitației pe patronul firmei câștigătoare?

DG: Eu nu l-am văzut la față. Bine, l-am văzut la semnarea contractului, dar nu mi-a spus mie că este legat de vreo persoană politică. Din documente se vede că este doar o coincidență. Nu e un contract politic. E un contract între o instituție și o firmă privată.

AFACERI. Bisnisuri mici de Teleorman, apartament în București

Virgil Lucian Constantin este un afacerist atipic. În ultimii 15 ani, acesta a mai înființat două firme în Turnu Măgurele. Pe ambele, însă, le-a cedat altor persoane. Nici una din aceste firme nu se poate lăuda cu vreo afacere de succes sau cu venituri mai mari de câteva zeci de mii de lei anual. Una din ele se numește Vilconti SRL, cealaltă Damir Fam SRL. Nici una nu a avut profit în ultimii ani iar în rarele ocazii în care nu a avut pierderi a înregistrat profit foarte mic. Totuși, Virgil Lucian Constantin nu pare să o ducă prea rău. În 2012, punea gaj la bancă un apartament din sectorul 5 al Bucureștiului pentru ca Damir Fam SRL să ia un credit bancar. Mai mult, oficial, Constantin are adresa de domiciliu în același sector 5 din București.

Cele mai citite

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...
Ultima oră
Pe aceeași temă