La presiunile organizaţiilor neguvernamentale de protecţia mediului, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat că vânătoarea în Delta Dunării a fost interzisă printr-un ordin de ministru publicat astăzi în Monitorul Oficial. Anunţul a fost făcut public vineri, la conferinţa „Dunărea: Rinul Europei Centrale şi de Est sau coridorul verde al Europei”, organizată cu prilejul „Zilei Internaţionale a Dunării”. La conferinţa de presă în cadrul căreia a fost interzisă vânătoarea în Deltă au participat ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, alţi oficiali guvernamentali, precum şi preşe-dintele Asociaţiei Salvaţi Dună-rea şi Delta (ASDD), Liviu Miha-iu.
Decizia ministrului Mediului de a interzice vânătoarea în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pune punct controverselor care au urmat aprobării, pe 19 iunie, de către Camera Deputaţilor, a unui iniţiative legislative care modifica Legea 136/2011, care interzicea vânătoarea în rezervaţie. În aceste două săptămâni, organizaţiile de protecţia mediului au protestat faţă de ridicarea acestei interdicţii, care a fost în mare măsură opera „deputaţilor-vânători”, care au acordat mai multă importanţă hobby-ului lor decât protecţiei speciilor protejate, unele aflate chiar pe cale de dispariţie, din Delta Dunării. Şi primul ministru Victor Ponta a condamnat „unda verde” dată vânătorii în Deltă, chiar de către o majoritate USL, printre cei 177 de deputaţi care au votat pentru reluarea vânătorii fiind 89 de deputaţi PSD, 52 de la PNL, câte 8 deputaţi de la PDL şi UNPR, 14 de la minorităţi, unul de la UDMR şi 5 deputaţi independenţi. S-au abţinut 12 deputaţi UDMR, 7 de la PDL şi un independent.
Un hobby costisitor, devenit „mijloc de subzistenţă”
Cei 177 de deputaţi care au votat pentru reluarea vânătorii în Delta Dunării au invocat interesele publice, mai precis grija lor pentru situaţia economică în care se află populaţia din Deltă şi pentru care vânătoarea ar fi un mijloc de subzistenţă. Reamintim că pe 28 iulie 2011 a intrat în vigoarea Legea nr. 136 care modifica legea privind constitui-rea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, interzicând vânătoarea în Deltă. Legea nu a inclus şi modificarea unei ordonanţe a Guvernului Boc, Ordonanţa nr. 127/2010, privind unele măsuri pentru dezvoltarea socio-economică a zonei Delta Dunării. În toamna anului trecut, proiectul a fost aprobat de Comisia pentru Administraţie Publică, Echilibru Ecologic şi Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor. Preşedintele comisiei, deputatul PDL Vasile Gherasim, a propus atunci ca vânătoarea sportivă să fie considerată „activitate economică tradiţională” în Delta Dunării şi astfel să fie reintrodusă ca practică în Rezervaţia Biosfera Delta Dunării. Evident, era o interpretare forţată, pentru că vânătoarea este un hobby costisitor şi, la ce nivel de trai are populaţia localităţilor din Rezervaţie, e greu de crezut că oamenii Deltei şi-ar putea permite să îl practice. Miza era de fapt relansarea turismului de vânătoare, practicat în sezonul rece, când sute de turişti, în special italieni, veneau la partidele de vânătoare din Deltă. Nemulţumirile ONG-urilor de protecţia mediului erau legate de faptul că aceştia vânau, cu sălbăticie, „tot ce mişcă”, împuşcând şi exemplare din specii protejate. Evident că şi cei aproximativ o sută de parlamentari care sunt pasio-naţi de vânătoare nu au scăpat prilejul de a aproba extinderea hobby-ului lor în zona Deltei.
Pledoarie pentru tradiţiile oamenilor Deltei
ASDD a organizat vineri, cu prilejul „Zilei Internaţionale a Dunării”, Festivalul „D’ale Gurii Dunării”, dedicate adevăratelor activităţi economice tradiţionale din Deltă: „Este un mare pretext şi prilej de a promova comorile culturale şi gastronomice ale Deltei Dunării. Este o pledoarie pentru economia socială şi pentru un mod de viaţă al unei populaţii care face parte integrantă din marea Rezervaţie UNESCO – Delta Dunării. Ei sunt de fapt apărătorii Deltei! Ei o vor păstra vie. Dacă lor nu le este bine, nici Deltei nu îi va fi bine”, a declarat Liviu Mihaiu, preşedintele ASDD.