19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialUrme de iod radioactiv, detectate în apa de la robinet din Tokyo...

Urme de iod radioactiv, detectate în apa de la robinet din Tokyo şi din alte zone

Urme de iod radioactiv au fost detectate în apa de la robinet din Tokyo şi din alte zone, a anunţat astăzi guvernul nipon, citat de Kyodo, potrivit Agerpres.

 

Niveluri de radioactivitate anormală au fost semnalate tot azi în laptele şi spanacul produse în apropierea centralei nucleare de la Fukushima, iar mai multe ţări controlează deja produsele alimentare provenite din Japonia, aminteşte AFP.

Aceste niveluri de contaminare nu sunt periculoase pentru sănătate, a asigurat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, care a invitat populaţia la calm. ‘Chiar dacă o persoană ar bea lapte contaminat timp de un an, doza de radiaţii pe care ar primi-o ar fi echivalentă celei ermise de un scaner de radiografii dintr-un spital’, a spus Edano.

Prezenţa iodului radioactiv a fost detectată în apa de la robinet din prefecturile Tokyo, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba şi Niigata, a precizat un reprezentant al ministerului, adăugând că cesiul a fost descoperit în apa distribuită în prefecturile Tochigi şi Gunma.

‘Ministerul a început sâmbătă să efectueze măsurători privind calitatea apei curente şi am detectat urme de iod radioactiv şi de cesiu’, a explicat pentru AFP un reprezentant al ministerului, care are misiunea de a efectua verificările.

Nivelurile cele mai ridicate au fost înregistrate la Tochigi, de 77 becquerel (unitate de măsură în Sistemul Internaţional de Unităţi al radioactivităţii, cu prescurtarea bq – n.red.) pe kilogramul de apă pentru iodul radioactiv şi de 1,6 becquerel pe kilogramul de apă pentru cesiu.

Legea niponă precizează că nivelul de iod radioactiv în apă nu trebuie să depăşească 300 bq pe kilogram şi 200 bq pe kilogram în cazul cesiului.

Persoanele expuse la iod radioactiv se pot îmbolnăvi de tiroidită autoimună şi de tumori tiroidiene.

Cele mai citite

Oficialii americani avertizează că furtuna slăbită Helene rămâne încă „periculoasă”

Helene a fost retrogradată la o furtună tropicală vineri, la câteva ore după ce a atins uscatul ca un uragan puternic în statul american...

Probleme de lot pentru Rapid înaintea meciului cu Oțelul

Marius Șumudică a evidențiat dificultățile cu care se confruntă echipa Rapid. Într-o conferință de presă premergătoare meciului din Liga 1, programat pentru sâmbătă, 28 septembrie,...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă