4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Trafic cu cetăţenia română. Zeci de oficiali ai statului implicaţi. Zece...

UPDATE. Trafic cu cetăţenia română. Zeci de oficiali ai statului implicaţi. Zece persoane au fost reţinute de procurori

UPDATE 3: Zece persoane au fost reţinute de procurorii de la secţia Urmăriri Penale, a anunţat procurorul-şef Şelaru, în cadrul unei conferinţe de presă.

În urma  celor 26 percheziţii s-au găsit documente- formulare tipizate în alb, liste cu persoane „tratate”, şi importante sume de bani, descoperite la unele locuri de muncă şi la locuinţele percheziţionate, a precizat Şelaru.

UPDATE 2: Opt persoane au fost arestate, până acum, de procurori, în ancheta privind acordarea nelegală de cetăţenie unor cetăţeni moldoveni, relatează Mediafax.

UPDATE: Intermediarii celor care doreau dobândirea cetăţeniei române plăteau 50 de euro/dosar drept „taxă” unor angajaţi ai ANC, care introduceau cererile în circuit şi le rezolvau prioritar, au explicat procurorii PICCJ,  relatează Mediafax

În ampla anchetă privind acordare nelegală a cetăţeniei române unor moldoveni, sunt suspectate de implicare în activitatea infracţională 20 de persoane cu dublă cetăţenie română şi moldoveană care au intermediat activităţile infracţionale, doi lucrători ai Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), două persoane angajate pe bază de contract la Serviciul Public Comunitar pentru evidenţa persoanelor Bucureşti-Biroul de evidenţă a persoanelor nr. 5 şi doi lucrători de la Serviciul de Stare Civilă Sector 1 (la transcriere de acte de stare civilă), informează PICCJ.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) în timpul percheziţiilor derulate au fost identificat şi ridicat diferite sume de bani în lei şi valută (mii de euro) şi documente de stare civilă.

Citeste si Şeful de la Evidenţa Persoanelor Sector 1 a murit după ce a aflat că subalternii săi sunt audiaţi

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii, au efectuat, în cursul zilei de 29.02.2012, şi continuă astăzi, 01.03.2012, percheziţii domiciliare în locaţii din municipiul Bucureşti şi împrejurimi, respectiv oraşele Chitila, Otopeni şi din judeţul Teleorman.

În cauză sunt cercetate 36 de persoane sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de trafic de influenţă, dare de mită, luare de mită, primire de foloase necuvenite, folosire în mod direct şi indirect de informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase necuvenite. În total sunt vizate de percheziţii 32 de locaţii.

Procurorii Parchetului General au descoperit că, în scopul eludării dispoziţiilor legale, persoane intermediare române şi din Republica Moldova, contra unor sume de bani, cuprinse între 500 şi 1000 euro sau alte ,,atenţii”, au dezvoltat o metodă pentru acordarea cetăţeniei şi obţinerea paşaportului românesc şi a vizei de şedere în România (în special în municipiul Bucureşti) pentru diverşi cetăţeni ai Republicii Moldova.

Până la acest moment al cercetărilor, procurorii au dispus măsura preventivă a reţinerii pentru o durată de 24 ore faţă de 3 persoane şi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea faţă de 2 persoane.

În acest moment al cercetărilor sunt audiate şi urmează să fie audiate pe parcursul zilei, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, peste 50 de persoane implicate în această cauză.

Autorităţile judiciare române au colaborat pentru lămurirea cauzei cu organele de aplicare a legii din Republica Moldova, beneficiind, în mod substanţial, de sprijinul Ministerului de Justiţie din România şi al conducerii Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

 

Cele mai citite

Inteligenţa artificială, tot mai utilizată în procesul de recrutare: companiile încurajează candidaţii să o adopte

Recrutorii de top îndeamnă candidaţii să utilizeze inteligenţa artificială (AI) pentru redactarea CV-urilor şi a scrisorilor de intenţie, marcând o schimbare semnificativă în modul...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...
Ultima oră
Pe aceeași temă