La eveniment au luat parte în jur de 2.000 de tineri, profesori, reprezentanţi ai autorităţilor locale, oameni politici şi directori de instituţii din oraş.
Rectorul instituţiei, prof. univ. dr. Dănuţ Tiberius Epure, a ţinut să precizeze că şi-ar dori ca universitatea constănţeană să se situeze pe cele mai bune locuri la nivel naţional. „La ora actuală, ne aflăm deja la graniţa pentru a intra în Top 10″, a subliniat el. În prezent, a precizat Epure, bobocii de azi se află la porţile celei mai reprezentative şi prestigioase instituţii de învăţământ superior din Dobrogea, o universitate cu vizibilitate internaţională şi, totodată, cu o mare răspundere socială.
„În momentul de faţă, mai mult de 19.000 de studenţi ovidieni se dezvoltă spre desăvârşirea profesională sub îndrumarea unui corp profesoral de înaltă ţinută academică, format din peste 700 de specialişti, mulţi dintre aceştia recunoscuţi la nivel european. A venit rândul dumneavoastră, al bobocilor, să păşiţi pe drumul cunoaşterii, al aprofundării. Pe feţele dumneavoastră se citeşte spiritul de competiţie, dorinţa de a vă face remarcaţi, iar acum, o dată cu intrarea în marea familie ovidiană, aveţi toate atuurile pentru a depăşi orice provocare”, a adăugat el. În prezent, universitatea constănţeană numără în jur de 19.000 de studenţi. Procesul de învăţământ se desfăşoară în cadrul a 46 domenii de licenţă şi 74 programe de studii, cărora li se adaugă 11 specializări la învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă. La inaugurarea noului an, a participat şi senatorul Alexandru Mazăre. El le-a comunicat tinerilor că la ora actuală trăim într-o epocă a uniformizării, a globalizării. „Un absolvent
de-al nostru se va trezi acum într-o competiţie dură cu un altul de la o universitate din Marea Britanie, SUA sau din Asia. Asta înseamnă că trebuie să producem performanţă, excelenţă, trebuie să producem absolvenţi care vor fi în stare să reuşească pe această piaţă concurenţială. Spre exemplu, când am terminat facultatea, am absolvit 23, iar acum nu mai suntem în ţară decât trei. Ceilalţi colegi ai mei şi-au găsit între timp împlinirea în alte ţări care au reuşit să le asigure toate condiţiile pentru a se împlini profesional. Acesta este un eşec pe care statul român l-a înregistrat în ultimii 20 de ani şi în acelaşi timp este marea provocare pe care noi, oamenii politici, o avem pentru anii următori”, a comentat Mazăre.