21.1 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialUniversitatea din Galati, in centrul unui nou scandal

Universitatea din Galati, in centrul unui nou scandal

» Cazul prodecanului de la Facultatea de stiinte care vindea lucrarile de licenta ale studentilor zdruncina Universitatea de stat din Galati.

» Scandalul vine la nici o luna dupa dupa ce universitatea a obtinut calificativul maxim al ARACIS si 3 stele din partea Coalitiei pentru Universitati Curate.

Senatul universitatii de stat "Dunarea de Jos" din Galati s-a intrunit intr-o sedinta extraordinara pentru a analiza cazul prodecanului de la Facultatea de stiinte, profesorul universitar doctor Neculai Chifan, care a fost filmat, in flagrant, de reporterii unei televiziuni nationale in timp ce incasa bani in schimbul unei lucrari de licenta. Senatul a desemnat o comisie care sa analizeze cazul inainte de a se lua o decizie, cea mai probabila fiind eliminarea lui Neculai Chifan din corpul profesoral. Rectorul Universitatii "Dunarea de Jos", profesorul universitar doctor Viorel Manzu, a declarat ca, in opinia sa, acest profesor nu ar trebui sa mai aiba dreptul de a profesa: "Nu ar trebui sa ma pronunt, pentru ca se va stabili o comisie de ancheta, care va propune solutia, si pana la urma Senatul va vota. Dar, din ecourile pe care le am de la multi colegi din Senat, nu cred ca va scapa de aceasta pedeapsa".

 

El a mai precizat ca in cadrul universitatii au mai fost vehiculate zvonuri cu privire la astfel de practici, dar conducerea universitatii nu poate sanctiona respectivii profesori, din cauza ca legea nu permite asa ceva. Profesorul Neculai Chifan are o experienta profesionala de 25 de ani, a publicat 27 de lucrari stiintifice si 10 lucrari de specialitate. El vindea pentru sume de la 100 la 200 de euro lucrarile de licenta de nota 9 si 10 care dupa sustinerea de catre absolventi sunt depuse la facultate. Reporterul a intrat in contact cu profesorul Chifan sub motivatia ca administreaza un site care comercializeaza lucrari de licenta, iar profesorul l-a asigurat ca poate vinde lucrarile fara probleme.

 

El si-a motivat practica prin faptul ca ar avea nevoie de venituri lunare de 150 milioane de lei vechi: "Salariul este in jur de 50 de milioane, cu ce mai facem in plus se fac o suta de milioane pe luna. Eu am trei case pe care trebuie sa le intretin. Mie imi trebuie 150 de milioane pe luna si le fac, nu am incotro". In momentul in care a aflat cum stau lucrurile si ca, de fapt, a fost vorba de un flagrant filmat cu camera ascunsa, prodecanul a inventat motivatia ca i-ar fi necesara o sponsorizare pentru participarea studentilor sai la o sesiune de lucrari stiintifice.

Precedent
In urma cu cativa ani, tot la Universitatea de stat din Galati a mai fost un caz similar, al profesorului Florian Sipos. Profesorul Sipos, pe atunci pensionar, a beneficiat de clementa fostului rector al Universitatii "Dunarea de Jos", Emil Constantin, care i-a mai permis ca din 1999 si pana in 2005 sa isi completeze pensia cu banii obtinuti din predarea unor cursuri. Numai ca profesorul pensionar nu s-a multumit cu atat si a incercat sa obtina bani si din spagile studentilor sau vanzarea lucrarilor. Din 2005, cand a inceput o ancheta penala, conducerea universitatii i-a interzis profesorului spagar sa mai predea.

Imagine patata
Cazul profesorului Chifan creeaza un moment critic pentru actuala conducere a Universitatii de stat din Galati, in special pentru profesorul Viorel Manzu, care, dupa ce in 2007 a venit la conducerea universitatii, a facut eforturi uriase si chiar a reusit sa schimbe in bine atat desfasurarea activitatilor didactice, cat si administrarea economico-sociala a universitatii. In urma cu cativa ani, in "Cartea neagra a universitatilor din Romania", editata de Asociatia Nationala a Organizatiilor Studentesti, universitatea galateana era remarcata prin atmosfera scolastica si practica spagii. Intre timp, actuala conducere a universitatii a reusit sa elimine defectele si rezultatele s-au vazut. Recent, Universitatea "Dunarea de Jos" a obtinut calificarea maxima in clasamentul ARACIS, de universitate de "incredere ridicata", iar in clasamentul Coalitiei pentru Universitati Curate a fost clasificata ca una de 3 stele.  

"Munca noastra de doi ani de zile, a actualei conduceri si a colegilor din universitate, s-a naruit in urma emisiunii", a declarat dezamagit rectorul Universitatii "Dunarea de Jos". Multi dintre profesori cred ca se doreste denigrarea universitatii de stat, din partea universitatilor private din zona, mai ales dupa ce, luna trecuta, la Universitatea "Dunarea de Jos" s-a obtinut acreditarea pentru specializarea "Drept" din cadrul Facultatii de Studii Juridice. Diplomele la drept, ca si cele la studii economice, sunt cele care aduc venituri mari universitatilor particulare si cu siguranta situatia naste si mareste competitia dintre facultatile private si cele de stat.

Cele mai citite

Percheziții în București și în trei județe într-un dosar privind infracțiuni economice

Procurorii anticorupţie efectuează, în această dimineață,, percheziţii în Bucureşti şi în alte trei judeţe într-un dosar privind infracţiuni economice. Potrivit unui comunicat DNA, sunt efectuate...
00:04:30

VIDEO Liceul din Conflans-Saint-Honorine va purta numele profesorului Samuel Paty, victimă a extremismului islamist

O școală secundară din Conflans-Saint-Honorine (Yvelines) a votat pentru a adopta numele profesorului de istorie și geografie Samuel Paty, care a fost ucis după...

Cum funcționează motorul mașinii și când e indicat să schimbi piesele

Ai deschis vreodată capota mașinii și te-ai întrebat ce se întâmplă acolo? Pentru necunoscători, motorul unui automobil poate părea un amalgam de metal, tuburi...
Ultima oră
Pe aceeași temă