23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialUniformele scolare ar putea fi obligatorii

Uniformele scolare ar putea fi obligatorii

»  Numarul tot mai ridicat de cazuri de violenta in scoli readuce in atentie importanta vestimentatiei elevilor.

»  Un proiect-pilot are in vedere introducerea uniformelor scolare la cate un liceu din fiecare sector al Capitalei.

Pornind de la ultimul caz mai serios de violenta care a avut loc la Grupul scolar nr. 12, ieri Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a transmis o adresa tuturor unitatilor de invatamant, carora le solicita sa aplice o serie de masuri, precum: » prezentarea la orele de dirigentie si la sedintele cu parintii, pe marginea cazurilor reale de violenta, a indatoririlor si sanctiunilor ce pot fi aplicate elevilor; » respectarea prevederilor Legii nr. 35/2007, privind obligativitatea purtarii de catre toti elevii a insemnelor scolare aprobate in unitatea de invatamant respectiva; » sanctionarea tuturor celor care nu respecta prevederea privind interzicerea fumatului in scoli; » interzicerea parasirii de catre elevi a unitatilor de invatamant in timpul programului scolar.

16 cazuri in patru luni
Potrivit datelor ISMB, in perioada septembrie-octombrie 2008, in Bucuresti au fost inregistrate 16 cazuri de violenta (doua in septembrie, cinci in octombrie, sapte in noiembrie si doua in decembrie), si anume noua intre elevi, patru intre elevi si persoane din afara scolii si trei intre elevi si profesori. Cei trei dascali care i-au batut pe elevi s-au ales cu contractul de munca desfacut.

Lege inaplicabila
Cu toate ca Legea nr. 35/2007 ar fi trebuit sa conduca la reducerea violentei in scoli, in realitate nu are nici un efect. O lege lipsita de continut, doar cu prevederea ca fiecare scoala sa adopte pentru elevii sai  cel putin un semn distinctiv – "ecuson, uniforma, esarfa sau altele asemenea". La fel de goale sunt si celelalte prevederi prin care consiliile locale si judetene vor aloca fonduri pentru securizarea unitatilor de invatamant, la solicitarea directorilor. Dar alocarea sumelor se va face in limita bugetelor aprobate, ceea ce inseamna ca localitatile mai sarace nu vor putea da bani nici macar pentru consolidarea gardului scolii, de exemplu. si, ca totul sa fie in maniera tipic mioritica, legea in cauza nu are nici un fel de sanctiuni pentru neaplicare. Adica, doar o foaie de hartie care poate fi folosita si la toaleta.

Solutii
Si tocmai pentru ca se recunoaste ineficienta acestei legi, ISMB are in vedere un proiect comun cu Primaria Capitalei. "Impreuna cu dl primar general am stabilit sa facem un proiect comun. La inceput va fi pilot, pe fiecare sector si cu cate un singur liceu. Practic, Primaria Capitalei sa organizeze licitatie si firma castigatoare sa confectioneze uniformele scolare, care astfel ar fi mai ieftine. De asemenea, fiecare primarie de sector ar trebui sa acorde fonduri pentru instalarea in toate unitatile de invatamant a sistemelor de supraveghere video", ne-a declarat dl Stelian Fedorca, inspectorul scolar general al Capitalei.

» Imbranceli la viilor
Trei tineri au fost audiati la Sectia 18 Politie, dupa ce au fost implicati intr-un conflict la Colegiul Economic "Viilor". Un elev din clasa a XII-a le-a povestit politistilor ca a fost abordat pe holul liceului de mai multi colegi, iar unul dintre ei l-a acuzat ca i-a zgariat masina, un model scump de 35.000 de euro. Au urmat cateva imbranceli, cel acuzat fiind zgariat pe antebrat. Victima nu a depus plangere si politia a inchis cazul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă