7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialUnde poţi studia gratuit în străinătate

Unde poţi studia gratuit în străinătate

Danemarca şi Suedia sunt două dintre ţările europene unde tinerii care doresc să urmeze cursurile unei facultăţi pentru licenţă sau master pot învăţa fără să fie nevoiţi să plătească taxe de şcolarizare. Ei trebuie doar să fie capabili să se întreţină pe perioada studiilor.

A urma o facultate în străinătate este doar un vis frumos pentru mulţi tineri români care nu dispun de fondurile necesare pentru a putea plăti taxele de şcolarizare care încep de la câteva sute de euro şi ajung chiar şi la 33.000 de euro anual. La acestea se adaugă sumele necesare pentru întreţinere şi care nu sunt mici mai ales în ţările cu un nivel de trai cu mult peste al nostru, cum ar fi cele din nordul continentului.

Candidaţii care nu provin din familii înstărite şi care sunt dispuşi să lucreze pe perioada studiilor, se pot înscrie la universităţile care nu percep taxe de studii. Ţările unde sunt multe cursuri gratuite sunt Danemarca şi Suedia, ţări în care nu sunt restricţii privind ocuparea forţei de muncă în cazul străinilor, după cum au precizat consultanţii proiectului „World Education”, care oferă şi consiliere celor interesaţi să studieze în străinătate.

Practică la companii de renume

Aceştia au recomandat cele două ţări pentru că oferă cele mai bune alternative în condiţiile economice actuale. Calitatea educaţiei este un alt criteriu care îi poate determina pe mulţi studenţi care doresc să-şi ia licenţa în străinătate să aleagă universităţi din Danemarca şi Suedia. Odată admişi, ei au posibilitatea să urmeze stagii practice în companii renumite, cum ar fi Ikea, Volvo sau Ericsson.

Dacă vor reuşi să facă impresie bună, după terminarea studiilor ar putea fi selectaţi de angajatori pentru a urma o carieră în cadrul acelor companii. În cele două ţări există mai multe universităţi care fac înscrieri, cum ar fi Zealand Institute of Business and Technology (ZIBAT), a cincea organizaţie de învăţământ profesional ca mărime din Danemarca şi care deţine 5 campusuri internaţionale, cele mai mari fiind amplasate în oraşele Koge, Roskilde şi Slagelse.Se pot urma cursuri de informatică, economie, media, turism, artă şi design.

În Suedia, se poate studia, de exemplu, la Jonkoping University, prima universitate din Scandinavia care a oferit programe de studiu în limba engleză. În prezent, acolo învaţă 2.100 de studenţi, din care mai mult de 700 vin din străinătate, iar 30% din profesori sunt străini.

Jonkoping University oferă în special cursuri cu orientare practică în sfera antreprenoriatului şi afacerilor, iar programele de studiu sunt concepute în parteneriat cu companiile locale. Universitatea are parteneriate atât cu firme suedeze mici, cât şi cu firme ca IKEA, Volvo, Scania, Tetra Pack, Ericsson etc., unde studenţii au posibilitatea de a vedea aplicarea practică a cunoştinţelor acumulate la cursuri.

În plus, universitatea dispune de un parc ştiinţific, unde studenţii îşi pot pune în practică o mare parte din idei. Acest lucru explică de ce unul din zece studenţi de la Jonkoping University îşi administrează propria companie încă din timpul facultăţii. Universitatea se află pe locul al doilea în Suedia în ceea ce priveşte reuşita profesională a absolvenţilor săi.

Cei care optează pentru Suedia şi Danemarca nu trebui să-şi facă probleme dacă nu cunosc limba ţărilor respective pentru că multe studii pot fi urmate în limba engleză. Ceva probleme ar putea avea dacă vor dori să se angajeze în timpul falcutăţii pentru a se întreţine, dar acestea pot fi depăşite cu uşurinţă.

Studii ieftine

Cei care nu reuşesc să prindă un loc într-o universitate gratuită, pot opta pentru cele la care taxa de şcolarizare este destul de redusă, cum ar fi universităţile din Olanda, unde se achită o taxă unică de 1771 de euro anual. Restul este acoperit de Guvernul olandez, iar studenţii pot lua credite pe care să înceapă să le plătească la doi ani după absolvire, la o dobândă de 2,4% pe an.

Cele mai citite

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...

Criza apei în SUA: Schimbările climatice și lipsa de personal specializat agravează situația

Statele Unite se confruntă cu o amenințare iminentă asupra aprovizionării cu apă potabilă, cauzată de efectele schimbărilor climatice și de infrastructura învechită. Pe lângă acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă