„Aici e belea mare, ninge in fiecare zi, astazi am mai facut o ascensiune din BC (tabara de baza de la 4.600 m – n.r.) la 5.300 prin zapada proaspata, drumul a durat patru ore; cu toate ca am stat mult timp, nu ne-am descurajat, probabil mai avem trei saptamani de stat pe aici”, a fost ultimul mesaj trimis de Romeo Dunca, catre prietenii din tara. Impreuna cu Horia Colibasanu, renumitul alpinist care in 2004 a urcat pe varful K2, formeaza echipa romaneasca din cadrul expeditiei internationale „Lorpen-Diaro de Navarra”, initiata de catre Inaki Ochoa, faimos alpinist din Spania, in anul jubilar al semicentenarului.
Prima ascensiune incheiata cu succes a fost cea din 9 mai 1956 a japonezului T. Imanishi si a nepalezului sirdar Gyaltsen Norbu. Ceilalti experimentati alpinisti sunt Jorge Egocheaga, spaniol, Denis Urubko, Serguey Samoilov, kazahi, Serguey Bogomolov, rus, Gia Tortladze, georgian, si Peter Guggemos, german. „Azi, desi a nins, am reusit sa ajung la 5.500 si sa duc coarda fixa si snowanchors (echipament de ancorare in zapada – n.r.) ce tineau de echipa noastra, destul de greut cu bagaj si finalul prin viscol. Totusi, inainte de a pleca am reusit sa facem traditionala poza cu tricolorul, chiar daca nu se vede nimic, decat o bucata de Manaslu si cortul lui Inaki. In rest totul e OK, mai avem inca provizii… In zilele ce urmeaza, daca va fi vreme buna, vom incerca sa dormim in Camp 1 (tabara 1 de la 5.800 m – n.r.)”, relata Horia Colibasanu situatia din cea de-a 13-a zi. Mai toti membrii expeditiei vor incerca sa ajunga pe varf in stil alpin pe ruta clasica din 1950, dupa suita zilelor necesare de aclimatizare si echipare a traseelor si a taberelor superioare.
Traseul clasic porneste din latura nordica a ghetarului Manaslu, urmeaza apoi creasta nordica spre sud-sud-vest prin Saua Naike. Insa ei trebuie sa astepte zile bune pentru ca zapada masiva si proaspata sa se fixeze. Caderile masive de zapada, pericolul avalanselor sunt cateva din obstacolele majore pe care Manaslu le ridica in fata alpinistilor.