21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialUn nou santaj energetic impotriva Ucrainei

Un nou santaj energetic impotriva Ucrainei

» Compania Gazprom santajeaza din nou Ucraina, amenintand cu sistarea livrarilor de gaze.

» Criza readuce la suprafata neintelegerile dintre presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko.

Gigantul gazier rusesc Gazprom a amenintat ca incepand de luni va sista aprovizionarea cu gaze a Ucrainei din cauza neachitarii unei datorii de 1,5 miliarde de dolari.
Gazprom si-a adus aminte de aceasta datorie la cateva zile dupa ce premierul Ucrainei, Iulia Timosenko, de-clarase ca intentioneaza sa revizuiasca tarifele pentru tranzitul de gaze pe teritoriul ucrainean si sa elimine intermediarii ca RosUkrEnergo (o companie controlata in proportie de 50% de Gazprom si 50% de catre doi oameni de afaceri ucraineni).
Coincidenta a fost remarcata de presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko. Intr-o interventie televizata, Iuscenko a acuzat-o pe fosta sa aliata din Revolutia portocalie, Iulia Timosenko, pentru noua criza survenita in relatiile cu Gazprom, acuzand-o ca prin declaratiile sale "populiste" va provoca o crestere cu 30 la suta a pretului gazelor destinate Ucrainei.
Disputa dintre Gazprom si Kiev a provocat ingrijorarea Uniunii Europene, intrucat 80 la suta din gazul rusesc consumat de cele 27 de state ale UE tranziteaza Ucraina. In ianuarie 2006, tensiunile ruso-ucrainene au dus la intreruperea livrarilor de gaze catre UE. Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a declarat ca Gazprom a luat legatura cu Comisia Europeana "pentru a o informa cu privire la o problema comerciala survenita in relatia cu Ucraina, care ar putea duce la intreruperea livrarilor de gaz rusesc catre Ucraina". "Gazprom ne-a asigurat ca aprovizionarea Uniunii Europene nu va fi intrerupta", a adaugat comisarul european, facand un apel la cele doua parti "sa gaseasca o solutie la aceasta problema comerciala cat mai curand posibil".
Compania ucraineana Naftogaz Ukraini a dezmintit acuzatia ca ar avea datorii fata de Gazprom, precizand intr-un comunicat ca isi indeplineste in totalitate obligatiile si fata de compania ruseasca, si fata de RosUkrEnergo.
Ieri, o delegatie guvernamentala ucraineana, alcatuita in principal din specialisti ai companiei Naftogaz Ukraini, s-a aflat la Moscova pentru a clarifica situatia privind livrarile de gaze. Directorul Gazprom, Alexei Miller, a declarat inaintea inceperii convorbirilor ca spera sa se gaseasca o solutie.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă