De la o vreme, trecatorii prin centrul Capitalei trebuie sa ocoleasca un nou santier. Grabiti, nu s-au prea interesat de ce e dincolo de gard. Printre schele insa a inceput sa fie vizibil un monument straniu, care, dat fiind un mai vechi obicei al bucurestenilor, a fost botezat, ca si alte lucrari de acelasi fel, cu cele mai nastrusnice nume: „Ridichea uriasa”, „Tepusa cu cartof”, „Duda infipta-n pix”, „Marul coflesit”, „Dovleacul de Halloween”, „Pruna de Scornicesti” s.a.m.d. Autorul monumentului este designerul Alexandru Ghildus.
Cum se vede, numele sunt inspirate exclusiv din regnul vegetal, ceea ce, pana la urma, nu contrazice prea mult intentia autorului de a pune o coroana pe o piramida. La urma urmelor, alte denumiri populare pentru unele monumente bucurestene sunt obscene de-a binelea. Adevaratul titlu al lucrarii dlui Ghildus este „Memorialul Renasterii/Ansamblu monumental comemorativ „Glorie eterna eroilor si Revolutiei Romane din Decembrie 1989″”.
Opiniile specialistilor
Ion Bolborea, sculptor: „Nu e ceea ce trebuie in legatura cu un monument al Revolutiei din Decembrie 1989. Forma rotunda nu are nimic de-a face cu Revolutia. Nu-ti sugereaza evenimentul respectiv”.
Nicu Enea, sculptor: „Autorul e designer si nu are viziunea unui sculptor. Cele mai multe sculpturi din fata marilor edificii realizate in ultimii ani sunt kitsch-uri. Viziunea lor e sumara. Nu au profunzime, nu au idee monumentala, nici expresie. Ghildus nu are nici un fel de viziune de monumental. Poate fi un bun designer, dar nu sculptor. Ghildus trebuie inlaturat de peste tot, inclusiv de pe stalpii statiilor RATB, unde-si face reclama. Iar comanditarul monumentului sau, Ion Iliescu, se poate legitima in fata poporului roman doar cu dosarul de securist. Eu consider astfel de monumente, cum este cel al lui Ghildus, mizerii spatiale”.
Am cautat si alte opinii, printre altele si cele ale Ministerului Culturii si Cultelor, dar institutia respectiva se leapada de monument fiindca atat ideea, cat si concursul si finantarea se datoreaza fostei conduceri. La randul sau, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National a Municipiului Bucuresti, Stefan Damian, ne-a comunicat ca institutia pe care o conduce nu a fost absolut deloc consultata cu privire la ridicarea acestui monument in fata Senatului.
Autorul se apara
Intr-adevar, dl Alexandru Ghildus, fost presedinte al Uniunii Artistilor Plastici, este designer, nu sculptor. Indiferent de valoarea lucrarii, autorul ar fi trebuit si el intrebat despre monumentul cu pricina. I s-a oferit acest prilej de catre ziarul nostru.
„Nu ma deranjeaza pitorescul poreclelor populare cu privire la monument. Cunosc si eu o multime, nu numai din Romania, ci si din strainatate, de exemplu Obeliscul de la Washington. Eu am luat parte la un concurs, cu alti 15 concurenti, iar juriul a ales lucrarea mea. Sa-mi para rau? Ion Iliescu nu avea cum sa faca parte din juriu si nu el a comandat lucrarea, cum s-a insinuat in presa. Acestea nu intra in atributiile presedintelui Romaniei. Peste 5-10 ani se vor mandri cu acest monument si oamenii simpli, si artistii din Romania. Iertata-mi fie lipsa de modestie, dar la un recent festival international de sticla, desfasurat la Horn – Olanda, am fost ales artistul anului si am primit premiul publicului pentru lucrarea „Poarta spre lumina”. Nu pot gasi motivul scandalului in jurul monumentului. Am tinut cont de celelalte monumente, ca sa respire, si am iesit cu 28 m in parcare. Nu ma mir prea mult de aceste reactii, fiindca nici lui Brancusi nu i s-a permis sa realizeze Coloana Infinita in Bucuresti, ci a fost trimisa la Tg. Jiu. Scandal a fost si in privinta piramidei din fata Muzeului Louvre. Designer in lumea occidentala inseamna mai mult decat se crede in Romania, inseamna un artist polivalent. E vorba de calitatea artistica. Am imaginat un trunchi de piramida, fiindca revolutia a inceput, dar nu s-a terminat. Coroana aduna intregul spirit al celor jertfiti. Ei sunt inca acolo. Daca mai eram acum presedinte al Uniunii Artistilor Plastici, reactiile ar fi fost si mai rele.
Una peste alta, in 10 zile monumentul din fata Senatului va fi gata.