Un profesor de matematică de origine română, de la Universitatea New Mexico, a primit premiul statului american pentru o carte scrisă împreună cu o cercetătoare din India.
(Puteţi vedea lista cercetătorilor şi scriitorilor premiaţi aici.)
Florentin Smărăndache a fost răsplătit pentru cartea „Algebraic Structures Using the Natural Class of Intervals”, scrisă în colaborare cu Vasantha Kandasamy, de la Institutul Indian de Tehnologie, cu premiul statului New Mexico, în 2011, care se acordă anual cercetătorilor şi scriitorilor din mai multe domenii.
Ȋn cartea lor, cei doi cercetători au introdus o nouă clasă de intervale, pe care au definit structuri algebrice diferite, a explicat profesorul Mircea Eugen Şelariu, de la Institutul Politehnic din Timişoara.
Concursul este organizat anual de către compania New Mexico Book Co-op din Los Ranchos, New Mexico, SUA. Anul acesta, au fost nominalizate lucrări ştiinţifice şi cărţi de ficţiune la 37 de categorii: religie, ştiinţă şi matematică, multiculturalism, călătorii, poezie, mediu, sănătate, afaceri, artă şi fotografie, antropologie ori cărţi pentru copii.
La sfârşitul anilor ’80, Florentin Smărăndache a fugit în Turcia, iar în 1990, a plecat în Statele Unite.
În anii ’90, matematicianul a propus o teorie care pune la îndoială viteza luminii ca fiind cea mai mare din Univers, cunoscută drept „Smarandache Hypothesis”. În 2011, un grup de cercetători europeni au arătat că particulele numite neutrini au o viteză mai mare decât cea a luminii.
Smărăndache este autor de proză scurtă şi de poezie şi, anul acesta, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură, pentru cele 75 de cărţi publicate.
Puteţi citi mai multe despre Florentin Smărăndache aici.