Teraplast este primul IPO din Romania la care pretul din prima zi de listare coboara sub cel de subscriere in oferta publica.
Ce a determinat aceasta evolutie in conditiile in care oferta fusese totusi suprasubscrisa (104%), iar emitentul venea dintr-un domeniu de mare perspectiva in Romania (constructiile)? Pe scurt, indicatorii bursieri la care oferta a fost facuta, cresterea peste estimari a profitului in ultimul an (mult peste ritmul cu care emitentul ne obisnuise in ultimii 3 ani), numarul totusi redus de investitori care au subscris. Cu numai 400 de investitori, e clar ca o companie nu va fi foarte lichida dupa listarea efectiva. In plus, suprasubscrierea a avut un nivel redus, iar actiunile au fost achizitionate la cel mai mic pret din intervalul de subscriere (1-1,4 lei). Cine a vrut sa cumpere actiuni Teraplast a avut toate ocaziile s-o faca inainte de inchiderea perioadei de subscriere.
Daca in cazul Alumil ori Transgaz, unde cererea de actiuni a fost de 10-16 ori mai mare decat oferta, erau toate motivele ca pretul sa urce dupa listare, numarul investitorilor care nu-si "facusera plinul" fiind mare, nu acelasi lucru se putea spune si la Teraplast. In consecinta, marti s-au putut cumpara drepturi de alocare Teraplast si cu 0,95 lei. In plus, nici indicatorii bursieri la care au fost oferite actiunile nu erau prea tentanti in acest context de piata (PER peste 20), mai ales ca societatea a raportat aproape o dublare a profitului net in 2007 (17 milioane lei) fata de intervalul 2004-2006, cand acesta oscilase intre 9-11 milioane lei. Ramane de vazut cum vor evolua actiunile STK Emergent dupa listare, in conditiile in care oferta a fost subscrisa doar in proportie de 45%, actiunile fiind oferite cu prima fata de valoarea activului net.