Un cetăţean francez a fost deferit justiţiei de DNA după ce, sub pretextul deschiderii unei fabrici de nutreţuri, a încercat să acceseze fonduri europene pentru o altă firmă, care a încasat peste cinci milioane de lei din cei peste zece aprobaţi pentru proiectul fals depus de omul de afaceri, transmite Mediafax.
Procurorii DNA de la Ploieşti i-au deferit justiţiei, în star de libertate, pe Rami Ghaziri, cetăţean francez, asociat unic şi administrator al societăţii Agroli Group Crevedia, pe care îl acuză de participaţie improprie la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (două acte materiale).
De asemenea, societatea Agricoli Group va fi judecată în acest caz pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.
În rechizitoriul transmis instanţei de judecată se arată că în perioada 10 octombrie 2008 – 08 decembrie 2008, Ghaziri, în vederea accesării unor fonduri europene aferente derulării unui proiect privind construcţia unei fabrici de nutreţuri, a furnizat comisiei de evaluare financiară a ofertelor, constituită la nivelul societăţii SC Agroli Group SRL, atât documente inexacte, emise în numele unei firme controlate de inculpat, cât şi documente false emise în numele unor firme olandeze şi germane.
Preţurile prevăzute în ofertele depuse nu erau reale, ci crescute artificial, astfel încât să genereze cheltuieli supraevaluate, susţin anchetatorii.
Ulterior, dosarul ce cuprindea "oferta cea mai avantajoasă" a fost depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) de un angajat al Agroli Group care nu a cunoscut faptul că acestea reprezentau oferte simulate şi/sau false, mai spun anchetatorii.
Scopul acestor acţiuni a fost acela de a obţine, pentru beneficiarul Agroli Group, fonduri rambursabile de 10.824.090 lei, din care s-au încasat 5.412.045 lei.
În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii, constând în indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asupra a 32 bunurilor imobile şi a unui autoturism de lux marca Ferrari FF aparţinând societăţii Agricoli Group, până la concurenţa sumei de 5.412.045 lei (echivalentul a 1.286.438,08 de euro), reprezentând prejudiciul cauzat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Dâmboviţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Totodată, procurorii au sesizat instanţa de judecată pentru stabilirea interdicţiei iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare a inculpatei Agroli Group, pe o perioadă de 60 de zile, în scopul bunei desfăşurări a procesului penal, în contextul declanşării la 6 martie, a procedurii generale de insolvenţă.