Un deputat UMP din departamentul Alpes-Maritimes, Eric Ciotti, a depus joi în Adunarea Naţională o propunere privind reformarea Schengen înaintea aderării României şi Bulgariei, cerând Franţei să blocheze integrarea celor două ţări la viitorul Consiliu JAI, relatează Le Journal du Dimanche (JDD).
Într-un interviu pentru publicaţie, Ciotti, un apropiat al fostului premier François Fillon, spune că obiectivul proiectului său este să „ceară Executivului să îşi asume responsabilităţile”. „Este urgent ca Spaţiul Schengen să fie reformat înainte de primirea în această zonă de liberă circulaţie a Bulgariei şi României”, subliniază deputatul UMP, adăugând că „Nicolas Sarkozy a propus acest lucru încă din 2011”.
„Odată cu extinderile succesive ale Uniunii Europene (UE), funcţionarea Spaţiului Schengen nu mai răspunde aşteptărilor populaţiei în ceea ce priveşte securitatea frontierelor şi reglementarea fluxurilor migratorii”, îşi argumentează el iniţiativa, potrivit Mediafax.
Întrebat de JDD dacă demersul său nu este efectuat prea târziu, având în vedere că România şi Bulgaria ar urma să intre în Schengen la 1 ianuarie, deputatul francez răspunde că cere Franţei să îşi utilizeze votul de veto în cadrul Consiliului Justiţiei şi Afacerilor Interne (JAI) de la 5-6 decembrie, „ţinând cont că cele două ţări nu sunt pregătite” pentru aderare.
El invocă două motive în acest sens, şi anume „tratamentul pe care aceste două ţări îl aplică romilor, printr-un refuz deliberat de implementare a unor instrumente de integrare în pofida ajutoarelor abundente din partea UE, şi riscul supravegherii frontierelor externe ale Europei de către două state care nu dispun de instrumente adaptate”.
Problema romilor, temă de campanie electorală în Franţa
De altfel, discuţiile despre romi sunt extrem de aprinse în Franţa în această perioadă, cel care a deschis subiectul în public fiind ministrul francez de Interne, Manuel Valls. Acesta a declanşat o polemică dură în contextul campaniei pentru alegerile municipale şi europene, declarând că doar o minoritate a romilor doreşte să se integreze în ţara sa. Potrivit unui sondaj publicat sâmbătă de ziarul Le Parisien, reiese că declaraţiile ministrul francez se muleaza pe gândirea electoratului. Nouă francezi din zece apreciază că romii se integrează dificil în societatea franceză, iar şapte francezi din zece consideră că Valls a avut dreptate să spună acest lucru. Această constatare depăşeşte clivajele politice, deoarece această opinie este împărtăşită de 98% dintre simpatizanţii dreptei şi de 84% dintre cei ai stângii.
În acest context, europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat, la RFI, că Franţa este „ca o păpuşă dezarticulată” în ce priveşte dosarul Schengen şi a apreciat, pe de altă parte, că reacţia oficialilor români de până acum a fost „foarte timidă”, ca şi cum ar fi fost luaţi pe nepregătite. „Am avut cumva impresia, ceea ce poate să fie chiar adevărat, că i-a prins pe picior greşit, că nu s-au aşteptat la aşa ceva, erau convinşi de o susţinere din partea Franţei şi acum tot ce s-a întâmplat i-a luat pe nepregătite, dar asta putea să fie atunci când a făcut declaraţia ministrul de Interne, Manuel Valls, dar până când a făcut-o purtătoarea de cuvânt au trecut câteva zile. Cred că în timpul acesta trebuiau să se replieze, trebuiau să afle exact ce se petrece în Guvernul de la Paris”.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, joi, pentru postul de radio RMC, că „nu sunt întrunite condiţiile” pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. „Credem că nu sunt întrunite condiţiile (pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen) şi nu suntem singurii (care cred acest lucru)”, a declarat Najat Vallaud-Belkacem. Aderarea României la Schengen şi incluziunea romilor sunt subiecte ce ar trebui evitate în campania electorală din Franţa, a precizat, tot joi, pentru Mediafax, Ministerul de Externe, după declaraţiile oficialilor francezi.