22.1 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăSpecialUn adolescent a rezolvat o problema de matematica veche de trei secole

Un adolescent a rezolvat o problema de matematica veche de trei secole

Un adolescent irakian in varsta de 16 ani, care traieste in Suedia, a rezolvat o problema de matematica veche, enuntata de Jakob Bernoulli in secolul al XVII-lea, informeaza Sveriges Radio International consultat de Mediafax.

Jurnalul local Falu kuriren informeaza ca tanarul Mohamed Altoumainmi a avut nevoie de patru luni pentru a dezvolta o formula matematica pentru rezolvarea "Numerelor lui Bernoulli". Aceasta chestiune a preocupat comunitatea oamenilor de stiinta inca din secolul al XVII-lea.

Adolescentul, care a ajuns in Suedia in urma cu sase ani, a marturisit ca, in momentul in care profesorii sai de liceu nu au parut convinsi de demonstratia matematica pe care le-a prezentat-o, el a decis sa apeleze si la profesorii de la prestigioasa Universitate din Uppsala. Dupa ce au studiat demonstratiile si notitele adolescentului, conducerea universitatii a decis sa ii ofere acestuia o bursa in cadrul facultatii de matematica. Adolescentul a spus, insa, ca prefera sa absolve studiile liceale, declarand ca intentioneaza sa urmeze cursuri avansate de matematica si de fizica in aceasta vara.

Jakob Bernoulli s-a nascut la data de 27 decembrie 1654, in orasul Basel. La varsta de 21 de ani si-a luat doctoratul in teologie, dar din 1682 s-a hotarat sa se dedice complet matematicii. In 1687, Bernoulli a fost numit profesor la Universitatea din Basel si a detinut aceasta functie pana la moarte (16 august 1705). Lui Jakob Bernoulli ii apartine notiunea de integrala. In urma cercetarilor sale asupra sirurilor de numere a ajuns la celebra inegalitate care ii poarta numele – Inegalitatea lui Bernoulli.

Cele mai citite

Cod galben de vreme instabilă și ploi în 14 județe. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică şi cantităţi însemnate de precipitaţii, valabilă pe parcursul acestei zile...

Optica inteligenței artificiale

„Inteligența artificială” reia ideea „l’homme maschine”, a lui La Mettrie Acesta își asuma că omul poate fi abordat cu succes ca mașină, dar și...
Ultima oră
Pe aceeași temă