20 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialUmbra guvernului de la vedere

Umbra guvernului de la vedere

Oricat ai fi de nepriceput intr-ale finantelor, nu se poate sa nu te miri cand vezi ca un parlament pretinde sa majoreze, deodata, cu 50% salariile unei intregi categorii de angajati ai statului. si pe deasupra fara a tine cont de faptul ca nici ceilalti angajati ai statului nu o duc mai bine. Intai te intrebi cu cat a crescut economia tarii respective in ultimul an si abia dupa aceea iti dai seama ca acel parlament a procedat iresponsabil. si, sa fiu bine inteles, iresponsabil nu pentru ca acei angajati ai statului, in cazul nostru profesorii de toate gradele, nu ar merita sa traiasca mai bine pentru a presta mai bine o munca de mare importanta pentru viitorul natiunii, iresponsabil nu pentru ca ei aveau salarii indestulatoare si pana acum, in fine, iresponsabil nu pentru ca si fara aceasta majorare lucrurile ar merge bine. Iresponsabil, insa, din mai multe puncte de vedere.

 

Primul, stiu, pare a le anula pe celelalte: pentru ca nu este deloc sigur, ba dimpotriva, ca bugetul tarii va putea sustine ordinul dat de Parlament mai mult de o luna, iresponsabil pentru ca numai cineva care nu are habar cum se fac asemenea lucruri nu stie ca orice indicare a unei noi cheltuieli bugetare trebuie facuta cu indicarea surselor, acestea trebuind sa fie reale, si nu fanteziste. Iresponsabil, iarasi, pentru ca era usor de banuit ca si celelalte categorii de profesionisti platiti de la bugetul de stat vor cere majorari comparabile, ceea ce chiar este dreptul lor, iar atunci bulgarele s-ar rostogoli si ar creste exponential, doborand, in final, finantele tarii, adica moneda, iar leul se va prabusi sub presiunea unei inflatii nemaicunoscute din deceniul trecut. si asta, intr-un moment oricum periculos, pe fondul crizei mondiale.

Initiatorul acestei decizii a Parlamentului, PSD-ul, a luat in calcul, gresit, faptul ca va fi aratat cu degetul (pozitiv) de profesori si educatori: "Uitati-l, acesta este partidul care ne-a ajutat sa traim mai bine". Adica exact ceea ce propovaduise candva presedintele Traian Basescu. Ceea ce nu au luat in calcul initiatorii acestui vot a fost faptul ca, intrucat se apropie alegerile, nici unui partid reprezentat in Parlament nu-i va da mana sa o ridice in sus la intrebarea "cine este impotriva". Asa cum s-a intamplat, astfel incat social-democrati, liberali, democrat-liberali, vadimisti (ca n-ai cum sa le spui mai pe scurt), udemeristi, cu totii s-au repezit sa voteze legea fara a sovai, intr-o incercare disperata de a placea electoratului. Astfel incat, in final, toti au aparut foarte simpatici liderilor de sindicat din invatamant, prezenti in tribunele pentru public ale Parlamentului, si avantajul PSD-ului a fost anulat.

 

Dar a fost anulat si orice alt avantaj, pentru alt partid, caci, stie si Gaga, nu poti vota decat un partid, fie el si ca prezenta uninominala, nu le poti vota pe toate ca sunt simpatice si ne-au majorat salariile. De unde PSD-ul ar fi vrut sa-i lase in ofsaid pe toti adversarii sai, s-a trezit alaturi de ei pe un teren unde nu mai e loc de ofsaid.
Ideea vicleana a PSD s-a materializat totusi, lovind PNL-ul, care, aflat la guvernare, nu avea incotro si trebuia sa puna piciorul in prag, aratand ca asa ceva nu se poate. Ceea ce, cu intarziere, prim-ministrul a si facut, desi reprezentantii partidului sau votasera majorarea, alaturi de toti ceilalti, intr-o unanimitate demna de cauze mai realiste. Numai ca, intre timp, aparusera amenintarile si revendicarile altor si altor categorii de bugetari.

Dar totul nu este decat rezultatul faptului ca, in ultimii trei ani, in Romania nu au guvernat numai cei aflati la guvernare, ci si cei aflati in opozitie. si atunci, acestia din urma si-au spus: "De ce sa faca pomeni electorale numai Guvernul si sa profite de rezultatele lor, iar noi nu, ca doar noi suntem mai mult decat guvernul din umbra, suntem umbra guvernului de la vedere?". O umbra care se dovedeste, nu prima oara, toxica.

Cele mai citite

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

Vine și recompensa după victoria cu RFS! Ce suma va câștiga FCSB în urma victoriei din Europa League

FCSB a învins RFS cu 4-1 în Europa League și ocupă locul 2 în clasament, având 3 puncte, la egalitate cu Ajax Amsterdam. Echipa FCSB,...

Postecoglou nu e supărat pe Drăgușin după eliminare!

Antrenorul lui Tottenham nu este supărat pe internaționalul român, după eliminarea rapidă. Radu Drăgușin, internaționalul român în vârstă de 22 de ani, a avut un...
Ultima oră
Pe aceeași temă