Statul american Texas a hotărât să interzică masa specială servită condamnaţilor la moarte înainte de execuţie, după ce un deţinut a comandat foarte multe feluri de mâncare şi nu a mâncat nimic, relatează BBC News.
Până la urmă, cât de importantă este ultima masă pentru un condamnat la moarte?
Lawrence Brewer, condamnat la moarte si executat în 22 septembrie, pentru omorârea unui afro-american, a cerut, la ultima masă, două porţii de friptură şi carne la grătar, un cheeseburger, o omletă cu brânză, bame prăjite, trei fajitas şi o îngheţată. Nu a mâncat nimic din toate astea. (Citiţi aici mai multe dspre cazul lui Brewer. )
A doua zi, Departamentul pentru Justiţie din Texas a primit o solicitare din partea unui senator, John Whitmire, care cerea să se pună capăt tradiţiei de a servi deţinuţilor condamnaţi o ultimă cină înainte de execuţie.
De acum înainte, deţinuţii care vor fi executaţi în statul Texas vor mânca ceea ce se serveşte la cantina penitenciarului.
Ce au mâncat condamnaţii la moarte
„Am asistat la 95 de astfel de cine. Stăteam cu ei de dimineaţă până seara, în ultima lor zi.
Le aduceam orice cereau, dacă se găsea în penitenciar. Nu mergeam afară să le cumpărăm mâncare mexicană sau cheesburgeri, dar dacă putea fi preparat de bucătarii noştri, le aduceam. Cei mai mulţi nu voiau să mănânce. Spuneau că nu au chef, că încep să aibă emoţii sau că începe să le fie frică. Foarte puţini, cam 10% dintre ei, au mâncat tot ce le-am adus. Cei credincioşi refuzau masa, spunând că Iisus n-a avut parte de o ultimă cină, înainte să moară.
După ce apunea soarele şi conştientizau că era ultimul lor apus, se schimbau cu totul. De atunci încolo, după duş şi ultima masă, parcă erau alţi oameni”, îşi aminteşte capelanul Caroll Pickett, care s-a ocupat de deţinuţii condamnaţi la moarte în Texas, între 1982 şi 1995.
În Florida, 69 de oameni au fost condamnaţi la moarte din 1976 şi, pentru iar fiecare ultimă masă a costat 40 de dolari. În Oklahoma, 176 bărbaţi şi trei femei au fost executaţi din 1915, iar statul a cheltuit 15 dolari pentru fiecare.
Ultimul bărbat executat în Oklahoma a cerut o pizza carnivoră, creveţi şi porumb prăjit, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Corecţie. Condamnatul dinaintea lui a cerut o pizza cu ardei, pizza cu sos italian şi o băutură carbogazoasă, potrivit BBC News.
Între 1982 şi 2003, cele mai populare mâncăruri cerute de condamnaţii la moarte au fost cartofii prăjiţii, burgerii şi puiul prăjit. Singurele lucruri care le-au fost refuzate deţinuţilor au fost ţigările, guma de mestecat şi băuturile alcoolice.
Aceste cereri sugerează că, înainte de moarte, oamenii îşi doresc să se simtă ca acasă, explică un profesor de psihologie de la Universitatea din Michigan. „În libertate, când vrei să te simţi bine într-o seară, eşti cu familia şi prietenii, ce mănânci?”, arată Phoebe Ellsworth.
Ultima masă- Cina cea de Taină?
„Ca ritual, ultima masă nu are scopul de a-l alina pe condamnat, ci de a linişti societatea pentru faptul că, în mod conştient, omoară un om, în numele legii„, a explicat un avocat care se ocupă de deţinuţii care execută pedeapsa capitală, în Virginia. Jon Sheldon a stat alături de trei condamnaţi la moarte şi spune că nici unul dintre ei nu a mâncat acea ultimă masă.
„Ritualul ultimei mese îi face pe oamenii de afară să conştientizeze că o altă fiinţă umană n-o să mai mănânce niciodată, un lucru banal, pe care noi îl facem zi de zi”, explică şi o profesoară de drept de la Fordham University.
„Este o dramă pe care o trăim noi, când ne gândim la asta. E ca Cina cea de Taină. Poate că asta este conotaţia creştină a ultimei mese”, mai spune Deborah Denno.
Dacă omori un om în numele legii, de ce mai cauţi să-l alini?
Din 1976 până în prezent, în Texas au fost executaţi 475 de oameni. Senatorul Whitmire spune că a cerut eliminarea acestei tradiţii nu din cauze morale, ci din raţiuni financiare.
„Dacă omori un om în numele legii, de ce mai cauţi să-l alini? El nu i-a oferit victimei lui şansa unei ultime mese, când l-a omorât„, a spus senatorul despre Brewer, executat săptămâna trecută.
„În loc să se ocupe de ultima cină a condamnaţilor, politicienii din Texas ar trebui să se asigure de justeţea şi eficacitatea pedepsei capitale„, punctează şi directorul executiv al Centrului de Informare privind Pedeapsa Capitală.