Doar trei dintre cele 12 confederatii patronale existente in momentul de fata sunt reprezentative la nivel national si ar trebui admise la negocieri, acestea fiind UGIR-1903, Conpirom si Cepisc. Declaratia ii apartine presedintelui UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci, care a condamnat ieri intarzierea in adoptarea unei noi legi a patronatelor.
„Sunt oameni care traiesc din remuneratiile obtinute din consiliile de administratie ale Caselor de pensii si de sanatate. Fara a avea nici o legatura cu miscarea patronala, acestia – chipurile – o reprezinta in tot felul de structuri descentralizate. Iau cinci milioane de aici, sase de dincolo si s-au scos”, a completat presedintele executiv al UGIR-1903, Marius Opran. El a adaugat ca situatia este similara si la nivel local, prin participarea la comisiile de dialog social de pe langa prefecturi: „Se mai duc acolo, mai cunosc pe cineva si o mai pun de-o afacere”.
Conducerea UGIR-1903 considera ca Guvernul ar fi trebuit sa promulge Legea patronatelor prin ordonanta de urgenta, astfel incat organizatiile din domeniu sa fie nevoite sa se reinscrie la tribunal. Secretarul general Cazimir Ionescu a facut o similitudine intre situatia partidelor politice imediat dupa 1990 si cea din prezent a patronatelor, aratand ca trebuie neaparat facuta o triere.
Totodata, reprezentantii UGIR-1903 si-au exprimat nemultumirea fata de intentia Guvernului de a modifica structura Consiliului Economic si Social inainte de intrarea in vigoare a Legii patronatelor.