Parlamentul European pregătește o decizie prin care adolescenții să nu aibă acces pe rețele sociale, decât cu acordul părinților.
Un comunicat de presă al Parlamentului European anunță că statele UE vor avea dreptul să decidă, separat, vârsta la care tinerii să poată accesa rețele de socializare. Vârsta minimă trebuie să fie între 13 și 16 ani, precizează sursa citată.
Doar copiii trecuți de această vârstă vor avea dreptul să-și creeze conturi personale pe Facebook, Instagram sau Snapchat fără să ceară acordul unuia din părinți.
În prezent, vârsta minimă la care un copil poate avea cont personal este de 13 ani în UE – la fel ca în SUA. La nivelul UE au început dezbateri pentru ridicarea acestei vârste limită la 16 ani.
În replică, firmele din sectorul IT au făcut un lobby puternic împotriva acestei intenții, ziarul Financial Times indicând chiar o coaliție de companii, incluzând Google și Facebook, care se opun modificării vârstei minime.
Parlamentul European justifică această propunere legislativă prin nevoia de a proteja datele personale ale minorilor, care pot fi puse în pericol dacă intră pe rețele sociale. Pe de o parte, bazele de date ale rețelelor sociale ar putea fi accesate de persoane neautorizate. Pe de altă parte, mai ales după atentatele teroriste din Franța, instituțiile de securitate din statele UE trebuie să aibă acces la asemenea date.