23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialUE pregateste modelul unic

UE pregateste modelul unic

De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana vor fi puse in circulatie noile permise de conducere si certificate de inmatriculare si inregistrare, model comunitar. In cazul permiselor, avem toate sansele sa ne mai astepte o schimbare, cel tarziu in 2012, deoarece UE si-a anuntat intentia de a introduce permisul de conducere unic, menit sa inlocuiasca cele 110 modele existente la ora actuala.

Noul certificat de inmatriculare va continua sa fie din hartie, dar va avea opt elemente de securizare: reactie la UV, fibre incorporate in hartie vizibile la UV, scris pretiparit in relief, hartie filigran, microscriere, seria imprimatului, background rezistent la contrafacere prin scanare, tiparire sau copiere (care sa nu cuprinda culorile primare, dar sa aiba cel putin doua culori speciale), precum si elemente vizibile si opace fluorescente.
Paginile 1 si 2 vor contine date despre posesor, proprietar sau persoana care poate folosi vehiculul, dar si despre masina, de la marca si masa la numarul de locuri. Pagina 2 fata va mai cuprinde recomandari din legislatia in domeniu, precum si un cod de bare, iar pagina 3, fata si verso, va fi dedicata inscrierii inspectiilor tehnice periodice. Vechiul model de certificat de inmatriculare, din 1997, se mai poate elibera doar pana la data aderarii la UE, dar certificatele vor fi valabile si dupa 1 ianuarie 2007. Certificatul de inregistrare va contine, la randul sau, inclusiv restrictiile privind traseele si intervalele orare in care este permisa/interzisa circulatia vehiculului respectiv. Certificatele de inmatriculare eliberate pana la punerea in circulatie a modelului comunitar raman, de asemenea, valabile.
Viitorul permis de conducere va avea aceleasi dimensiuni cu cel actual, iar pe fata I va aparea, pe langa inscrisul “Romania”, indicativul statului in circulatia internationala, “RO”, incadrat intr-un dreptunghi albastru si inconjurat de 12 stelute galbene. In plus, cuvintele “model al Uniunii Europene” si denumirea “Permis de conducere” vor fi traduse in toate limbile oficiale ale UE si se vor inscrie, cu litere roz, pe fundal. Pe fata II, va aparea si un cod de bare, asemenea celor de pe produsele cumparate de la magazin. Permisele de conducere model 1995 se mai elibereaza doar pana la 1 ianuarie 2007, data aderarii la UE, si raman valabile pana la expirare. Cu alte cuvinte, soferii nu vor fi obligati sa-si schimbe permisele intr-un termen anume.
Au toate sansele insa sa-i astepte, cel mai tarziu din 2012, un model unic de permis, sub forma unei carti de credit, in care va fi incorporat un microcip cu toate datele necesare. Modelul unic comunitar va inlocui cele 110 tipuri existente si va avea o valabilitate de 10-15 ani, cu exceptia celor pentru conducatorii de camioane sau autobuze, pentru care reinnoirea se va produce o data la cinci ani. Se estimeaza ca noul permis va ajunge in buzunarul tuturor soferilor din Uniune cel mai tarziu pana la sfarsitul anului 2032, data dupa care vechile modele nu vor mai fi recunoscute drept valabile.
O decizie in acest sens urmeaza a fi luata de Parlamentul European, o prima intelegere fiind inregistrata in Consiliul de ministri al UE, in cursul acestui an.

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă