26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialUE ameninţă Ucraina cu "consecinţe importante" după condamnarea Iuliei Timoşenko

UE ameninţă Ucraina cu „consecinţe importante” după condamnarea Iuliei Timoşenko

Uniunea Europeană a ameninţat marţi Ucraina cu „consecinţe importante” dacă fostul premier Iulia Timoşenko nu beneficiază de o procedură în apel echitabilă după condamnarea sa, în special în ceea ce priveşte „încheierea” unui acord bilateral, relatează AFP, citată de Mediafax.

UE este „profund dezamăgită” şi dacă situaţia nu se ameliorează acest lucru riscă să aibă „consecinţe importante”, în special în raport cu încheierea acordului de asociere UE-Ucraina, aflat în curs de negociere, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Iulia Timoşenko a fost găsită vinovată de abuz de putere, marţi, de un tribunal din Kiev, şi condamnată la şapte ani de închisoare, în cazul semnării unor contracte în domeniul gazelor cu Rusia, în 2009.

„Tribunalul a decis să o declare pe Iulia Volodimirovna Timoşenko vinovată (…) şi să o condamne la şapte ani de închisoare”, a notat judecătorul Rodion Kireev în sentinţa sa, care îi interzice de asemenea opozantei să exercite funcţii oficiale timp de trei ani.

„În ianuarie 2009, Iulia Timoşenko, fiind prim-ministru (…) şi-a folosit autoritatea şi prerogativele în scopuri infracţionale, comiţând acte care depăşesc clar drepturile şi autoritatea sa”, a afirmat anterior judecătorul Rodion Kireev.

Magistratul a subliniat că aceste acorduri au costat scump compania publică ucraineană de hidrocarburi Naftogaz. „Aceste acorduri au avut consecinţe dure pentru Naftogaz, (pierderi) de 1,5 miliarde de grivne”, echivalentul a circa 190 de milioane de dolari, a declarat el.

Astfel, Timoşenko a fost condamnată de asemenea să achite circa 200 de milioane de dolari companiei publice de hidrocarburi Naftogaz, pentru a rambursa pierderile cauzate în perioada în care ea era prim-ministru.

Aflată în arest preventiv de la 5 august, Timoşenko a fost judecată pentru că a semnat în 2009, fără autorizarea Guvernului pe care îl conducea, acorduri cu Rusia în domeniul gazelor, considerate defavorabile Ucrainei.

Aceste contracte au pus capăt unui conflict între Kiev şi Moscova, care a perturbat grav aprovizionările cu gaz rusesc ale Uniunii Europene.

Parchetul a cerut şapte ani de închisoare împotriva Iuliei Timoşenko, în timp ce apărarea a pledat pentru eliberarea ei, denunţând un proces „politic” şi absenţa unui delict.

Uniunea Europeană, cu care Ucraina speră să semneze un acord de asociere, a criticat în mod repetat aceste acuzaţii şi a avertizat deja că o condamnare a opozantei ar avea consecinţe negative asupra relaţiilor dintre Kiev şi UE.

Cele mai citite

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Emisiune de titluri de stat Fidelis cu dobânzi atractive pentru investitori, din 2 octombrie

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată investitorilor persoane fizice, care se desfășoară între 2 și 11 octombrie....

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...
Ultima oră
Pe aceeași temă