25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialUcraina si Romania ar putea bloca South Stream

Ucraina si Romania ar putea bloca South Stream

Traseul conductei ar urma sa treaca prin zonele maritime ale celor doua tari.
Dmitri Medvedev a dat asigurari ca va continua politica lui Vladimir Putin. Inclusiv cea externa, in care va tine seama in primul rand de interesele Rusiei. In numele acestor interese, Putin s-a folosit de energie ca de o arma, rasplatindu-si aliatii fideli cu preturi avantajoase. Ieri, Gazprom a redus livrarile de gaze catre Ucraina cu 35 la suta, invocand din nou datoria de 600 de milioane de dolari a Kievului. In fata acestor presiuni, mai multi analisti politici ucraineni au lansat ideea ca Ucraina si Romania ar putea sa blocheze gazoductul South Stream, invocand Conventia ONU pentru drept maritim, care spune ca pentru stabilirea traseului conductelor este nevoie de acordul tarilor riverane.

 

Medvedev-Putin, duet in Piata Rosie

» Dmitri Medvedev si-a sarbatorit victoria in alegerile prezidentiale printr-un concert rock in Piata Rosie, la care a aparut ca o vedeta alaturi de mentorul si sustinatorul sau, Vladimir Putin.


Misiune indeplinita: Dmitri Medvedev
a fost ales presedinte al Rusiei din primul tur de scrutin, cu 70,22 la suta din voturi (aproape, dar fara a egala scorul obtinut de Vladimir Putin in 2004 – 71,31%). Rata de participare a fost de 65%.
"Alegerile prezidentiale au avut loc si candidatul nostru se afla in frunte. (…) Acest lucru inseamna ca traim intr-un stat democratic si ca societatea noastra civila devine eficienta, responsabila si activa", a declarat satisfacut Vladimir Putin, la concertul rock organizat in Piata Rosie pentru sarbatorirea victoriei.

Cei mai multi observatori rusi si internationali, ca si doi dintre contracandidatii lui Medvedev, comunistul Ghennadi Ziuganov (clasat al doilea, cu 17,9 procente) si ultranationalistul Vladimir Jirinovski (9,5% din voturi), nu au fost insa la fel de multumiti de "mersul democratiei" in Rusia, denuntand numeroase nereguli ("clasicele" buletine introduse dinainte in urna, neadmiterea unor observatori in centrele de vot, greseli pe listele de alegatori). Ziuganov si Jirinovski au declarat initial ca vor depune plangeri in justitie.

De la primele declaratii, Medvedev si-a confirmat loialitatea fata de Putin, anuntand ca va "lucra" impreuna cu acesta, "in calitate de viitor sef al guvernului". Acest tandem "ar putea aduce rezultate interesante pentru tara si deveni un factor pozitiv in dezvoltarea tarii noastre". si, dupa cum au tras amandoi concluzia, aceasta colaborare "va fi o garantie ca drumul pe care l-am ales impreuna, cursul de succes pe care l-am urmat in ultimii opt ani, va fi continuat".
seful administratiei prezidentiale, Serghei Sobianin, care a fost si directorul campaniei lui Medvedev, a anuntat ca investirea noului presedinte rus va avea loc pe 7 mai.
Intrebat daca alegerea sa ca presedinte ar putea aduce un "dezghet politic", Medvedev a repetat ca politica sa va fi "o continuare a celei a lui Vladimir Putin".
In cursul dupa-amiezii de ieri, mai multe zeci de persoane care manifestau la Moscova impotriva "farsei alegerilor" au fost arestate.

Ucraina si Romania, tandem pentru blocarea South Stream

Or, interesele Rusiei i-au dictat lui Putin sa se foloseasca de energie ca de o arma si sunt toate semnele ca aceasta politica va continua.
Gazoductul South Stream, concurent al conductei europene Nabucco, este alt exemplu relevant pentru politica si intentiile Moscovei, care a obtinut rapid sprijinul Bulgariei, Serbiei si chiar al Ungariei, semnand in cateva zile acordurile necesare pentru demararea proiectului.

Contracararea presiunilor rusesti a fost principala tema abordata la Forumul UE-Ucraina, care a avut loc recent la Kiev. Mai multi analisti politici ucraineni au remarcat in discutii private ca Ucraina si Romania ar putea constitui un tandem pentru a bloca proiectul South Stream, invocand articolul 79 din Conventia ONU asupra dreptului maritim, se arata intr-o analiza transmisa de Hotnews. Potrivit acestuia, stabilirea traseului viitoarelor conducte se face cu consultarea statelor riverane, iar preconizatul South Stream ar urma sa treaca prin Marea Neagra, prin zonele de exclusivitate de 200 de mile marine ale celor doua tari. Adjunctul ministrului rus al Energiei, Anatoli Ianovski, a confirmat pentru presa ucraineana ca pentru constructia South Stream este nevoie de acordul Kievului.
Gazprom isi continua ofensiva. De ieri a pus in practica avertismentele si a redus cu 35% livrarile de gaze catre Ucraina, invocand faptul ca nu s-a putut ajunge la un acord asupra datoriei de 600 de milioane de dolari a Kievului. Responsabilii Gazprom s-au grabit sa dea asigurari ca livarile catre Europa nu vor fi afectate.

REACTII

» Felicitari si ironii

In timp ce un europarlamentar francez, Paul-Marie Coûteaux, care a fost si observator al alegerilor de duminica, a declarat ca scrutinul a fost "corect si bine organizat", iar Medvedev este "un candidat clasic pentru stabilitate", seful delegatiei de observatori ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Andreas Gross, a declarat ca alegerile sunt "dificil de calificat drept corecte" in lipsa conditiilor egale pentru toti candidatii. Ministerul ceh de Externe si-a exprimat, de asemenea, regretul pentru "practicile restrictive" ale autoritatilor ruse. "Transferul pasnic de putere de la Putin la Medvedev a fost indeplinit cu succes", a declarat ironic Mart Laar, fost premier eston.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, l-a felicitat "calduros" pe Medvedev pentru "victoria sa convingatoare". Felicitari mai "conventionale" i-au transmis si presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, premierul britanic Gordon Brown si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, in timp ce Casa Alba a transmis doar "vointa presedintelui Bush de a lucra impreuna cu Dmitri Medvedev".

Cele mai citite

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...
Ultima oră
Pe aceeași temă