30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialUcraina are de plătit Rusiei 2 miliarde de dolari factura la gaze

Ucraina are de plătit Rusiei 2 miliarde de dolari factura la gaze

Ucraina datorează Rusiei circa 2 miliarde de dolari pentru livrările de gaze şi nu există încă un plan de rezolvare a problemei, a declarat directorul general al Gazprom, Alexei Miller, citat de RIA Novosti.

„Căutăm variante pentru rezolvarea problemei, avem negocieri, dar deocamdată nu am ajuns la un acord”, a spus Miller.

Naftogaz a anunţat marţi că a încheiat un acord cu Gazprom pentru amânarea plăţilor pentru livrările de gaze din timpul iernii până în primăvară.

Citeşte şi: Noi proteste la Kiev. Ministrul de Interne cere poliţiei să nu mai folosească forţa. Manifestanţii cer demisia Guvernului

Directorul Naftogaz, Ievhen Bakulin, a declarat că acordul prevede amânarea plăţilor pentru gazele importate în ultimul trimestru al anului.

Pe de altă parte, oficialii ruşi au spus că a fost analizată amânarea plăţilor.

Citeşte şi: Rusia va oferi Ucrainei gaze mai ieftine, dacă se alătură grupului economic condus de Moscova

Negocierile dintre Moscova şi Kiev au loc pe fondul tulburărilor politice din Ucraina, unde mii de oameni participă la demonstraţii în capitală, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici şi a guvernului, în urma eşecului de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Gazprom a reclamat în octombrie faptul că Ucraina îi datorează 882 de milioane de dolari pentru gazele importate şi a avertizat că ar putea să îi ceară ca în viitor să plătească în avans.
Ucraina a ameninţat iniţial că nu va mai cumpăra gaze până la sfârşitul anului, dar ulterior a dat înapoi.

În 2009, conflictul dintre Rusia şi Ucraina a afectat livrările de gaz către Europa, UE căutând soluţii pentru independenţa energetică. Una dintre acestea a fost proiectul Nabucco în care urma să fie implicată şi România, proiect care ulterior a fost abandonat.

Cele mai citite

Categoria Păi să nu spun vorba aia?!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, despre acuzațiile liberalilor aduse lui Ciolacu: „Sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic...

Categoria Păi să nu spun vorba aia?!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, despre acuzațiile liberalilor aduse lui Ciolacu: „Sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic...

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...
Ultima oră
Pe aceeași temă