Twitter a lansat miercuri noi măsuri de securitate care le vor permite abonaţilor care doresc acest lucru să activeze un dublu sistem de control înainte de a se conecta, după piratarea mai multor conturi ale mass-media, relatează AFP, citat de Mediafax.
Este vorba despre „o a doua verificare pentru a fi siguri că sunteţi dumneavoastră”, le-a explicat reţeaua socială utilizatorilor.
„Veţi avea nevoie de o adresă de e-mail şi de un număr de telefon valide. După un test rapid pentru a vedea dacă telefonul dumneavoastră poate primi mesaje de pe Twitter, vă veţi putea conecta”, a precizat Jim O’Leary, de la Twitter Product Security.
Acest nou sistem de securitate va trimite un mesaj pe telefonul abonatului cu un cod de verificare care trebuie introdus pentru a se putea conecta, plus o parolă tradiţională.
„Bineînţeles, chiar şi cu această opţiune de securitate activată este important ca abonaţii să folosească o parolă sigură şi să urmeze restul recomandărilor noastre pentru securizarea contului lor”, a adăugat O’Leary.
Acest nou sistem de verificare pare să fie un lucru bun, dar „totul depinde de modul în care Twitter îl va dezvolta”, a apreciat James Gabberty, profesor de sisteme de informaţii la Pace University.
Folosirea unui mijloc de comunicare separat, un telefon în acest caz, este „în general foarte sigur”, a menţionat el. Dar este de preferat ca abonamentul telefonului şi furnizorul de Internet să depindă de două companii diferite, cu „arhitecturi diferite”.
„Dacă sunt două companii diferite, atunci este extrem de sigur, iar acest lucru conferă un maximum de siguranţă că mesajul primit nu a fost compromis”, a adăugat el.
Totuşi, Gabberty a subliniat că Twitter are alte probleme de rezolvat, referitor la siguranţă şi la schimbarea periodică a parolei.
Conturile marilor grupuri de presă precum Financial Times, Associated Press sau unul dintre cele ale Agence France-Presse au fost piratate recent.
Un mesaj fals a fost publicat la sfârşitul lui aprilie pe contul agenţiei AP anunţând un atentat la Casa Albă, care a provocat o reacţie puternică la Bursa din New York, chiar dacă lucrurile au intrat ulterior în normal.
O grupare denumită Syrian Electronic Army (Armata Electronică Siriană, SEA), afiliată în mod vizibil regimului lui Bashar al-Assad, a revendicat piratarea conturilor AFP, AP şi a altor grupuri de presă.
Site-ul satiric american The Onion, şi el victima SEA la începutul lui mai, a oferit precizări cu privire la atac, descriind cum unii dintre angajaţii săi au primit e-mailuri capcană pentru ca hackerii să le recupereze parolele.