Intentia guvernantilor de a mari taxa pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 22% nemultumeste lucratorii din industria alimentara. Reprezentantii organizatiilor din ramura cred ca o astfel de masura ar conduce la scaderea consumului, la cresterea productiei pe stoc si implicit la disponibilizari de personal. „Majoritatea tarilor din Europa au TVA-ul pentru produsele alimentare mai mic decat la noi. De exemplu, Malta si Marea Britanie au 0% TVA, in Spania 4%, Olanda 6%. Situatia este la fel si pentru celelalte tari foste comuniste: Polonia are 3%, Cehia 5% etc. O decizie de marire a TVA-ului, in special la produsele alimentare, ar avea in Romania repercusiuni in primul rand asupra salariatilor cu venituri mici”, a afirmat Sabin Rusu, secretar general al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Usoara (afiliata la Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania). Reprezentantii federatiei au adresat guvernantilor o propunere de reducere a taxei pe valoarea adaugata la produsele alimentare de baza (de exemplu oua, paine, lapte, carne si altele) la 9%, o astfel de masura fiind, in opinia sindicalistilor, benefica pentru industria alimentara, conducand la cresterea consumului, a productiei si la crearea de noi locuri de munca in industria alimentara.