17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialTurcia: Franţa se poartă ca şi cum ar conduce operaţiunile în Libia

Turcia: Franţa se poartă ca şi cum ar conduce operaţiunile în Libia

Turcia nu înţelege de ce Franţa se comportă ca şi cum ea deţine conducerea operaţiunilor militare în curs de desfăşurare în Libia, a afirmat, luni, ministrul turc al Apărării, Vecdi Gonul, citat de Mediafax.

„Ne este greu să înţelegem că Franţa s-a poziţionat prea mult în faţă în aceste operaţiuni. Ne este greu să înţelegem că Franţa acţionează ca şi cum ar fi principalul executor al rezoluţiei 1.973, votată de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite pe tema Libiei”, a subliniat ministrul.

Acesta a remarcat că, după declanşarea raidurilor împotriva regimului lui Muammar Gaddafi „era foarte clar că Statele Unite trebuie să asigure comanda” operaţiunilor.

Sâmbătă, Franţa a preluat pentru câteva ore conducerea operaţiunilor, sub egida ONU. Primele care au intervenit, avioanele franceze au efectuat primele atacuri.

Sâmbătă seară, Statele Unite au trecut la ofensivă, prin atacuri cu rachete de croazieră, alături de Marea Britanie.

Duminică, Turcia a cerut ca NATO să reexamineze planurile operaţionale pe care le pregăteşte de câteva săptămâni pentru Libia, deoarece consideră că intervenţia armată a coaliţiei schimbă situaţia, potrivit diplomaţilor.

Poziţia Guvernului islamo-conservator turc este destul de ambiguă pe tema crizei libiene.

Premierul Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat duminică dorinţa ca operaţiunea militară în Libia să fie finalizată „cât mai repede”, în timp ce Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că Turcia furnizează o „contribuţie” pentru rezolvarea crizei libiene, fără a preciza ce fel de contribuţie.

O reuniune a principalilor lideri civili şi militari turci este prevăzută să aibă loc luni la Ankara, pentru analizarea situaţiei.

Cele mai citite

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă