24 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăSpecialTura de noapte, platita mai bine

Tura de noapte, platita mai bine

Salariul de noapte aduce angajatului mai multi bani decat colegului care munceste ziua. Chiar daca sacrificiul este mare, aceasta categorie de muncitori este rasplatita cu un spor din salariul de baza pentru fiecare ora muncita noaptea. Inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial Constanta, Eugen Bola, a subliniat ca munca de noapte este remunerata pe masura. Cel putin asa prevede Codul Muncii.

Avantaje si dezavantaje

Astfel, orice munca efectuata intre orele 22.00 si 06.00 este considerata, potrivit codului muncii, munca de noapte. Conditia salariatului de noapte pentru a se incadra in aceasta categorie este de a efectua aceasta munca de noapte cel putin trei ore din timpul sau zilnic de lucru. Potrivit sefului Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, Eugen Bola, in aceasta categorie intra pompierii, portarii institutiilor publice, vanzatorii magazinelor non-stop, chelnerii, receptionerii. Toti acestia, potrivit legii, beneficiaza de niste avantaje, oferite de legislatia muncii. Dezavantajul ar fi ca in timp ce toata lumea doarme, acestia muncesc, unii dintre ei din greu, iar ritmul lor de viata se schimba complet. Mai mult, aceasta munca de noapte le poate accentua anumite afectiuni in timp.

Obligatiile angajatorilor

Munca de noapte, blamata de unii, aduce angajatului un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte. Insa, acei angajatori care utilizeaza forta de munca de noapte au si o serie de obligatii. Ei trebuie sa asigure periodic acestor persoane un examen medical gratuit.
Acest lucru se face atat inainte de inceperea activitatii, cat si dupa incetarea muncii prestate. Inspectorul sef al ITM Constanta a subliniat ca nu oricine poate munci in turele de noapte si s-a referit in principal la cei cu afectiuni ale inimii. In ceea ce priveste punctajul la pensionare, acesti oameni care muncesc in ture au un punctaj mai mare fata de cei care muncesc ziua, luandu-se in calcul si sporul de noapte.

Fara acte

Tot noaptea, multi dintre agentii economici exploateaza munca la negru. Perioadele de proba sunt preferate pentru unii patroni pentru “a fenta” angajatii. Chiar daca legislatia este clara, cei mai multi dintre angajati nu-si cunosc drepturile. Articolul 17, alineatul 4, din Codul Muncii arata ca “orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostiintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.” Inspectoratul Teritorial de Munca a inceput o campanie sustinuta impotriva muncii la negru. Saptamanal, numarul celor surprinsi practicand munca la negru e in crestere. In ciuda faptului ca amenzile sunt usturatoare, acest lucru nu ii intimideaza pe cei care incalca legea. Cuprinse intre 20 si 50 de milioane de lei vechi pentru fiecare persoana identificata fara contract individual de munca, amenzile par sa nu-i sperie. Daca primeste sanctiuni de peste un miliard de lei, un patron este pasibil inclusiv de inchisoare.

Cele mai citite

Am ras cu vârfuri tocite la Portocala Mecanică, până când am fost noi storși

Ilustrație: Marian Avramescu Fotbaliștii Naționalei României, care s-au dovedit maeștrii la Turneul Final al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024, când aproape nimeni...

Cine e favorit să conducă Naționala după EURO. Declarația lui Edi Iordănescu i-a pus pe gânduri pe fanii Tricolorilor

Declarația selecționerului Edward Iordănescu de după optimea de finală de la Turneul Final al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024, încheiată cu înfrângerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă