20 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialTun imobiliar în curtea bisericii domnitorului Cuza

Tun imobiliar în curtea bisericii domnitorului Cuza

Terenul bisericii unde se ruga pârcălabul Galaţiului, Alexandru Ioan Cuza, împreună cu familia, a ajuns în vizorul rechinilor imobiliari.

Printr-o simplă declaraţie pe propria răspundere că e proprietarul unei suprafeţe de 600 mp din curtea Bisericii Vovidenia, şi cu complicitatea unei experte şi a unui executor, gălăţeanul Bănică Grigorescu a reuşit să intabuleze un teren din curtea bisericii şi să îl şi vândă cu 316.700 lei soţilor Maria şi Gicu Olaru, care voiau să îşi facă o vilă în curtea bisericii. Preotul Octavian Pelin, parohul Bisericii Vovidenia, cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, ne-a relatat cum a aflat că terenul bisericii a ajuns pe piaţa afacerilor imobiliare.

„Am fost chemat de urgenţă, pentru că veniseră nişte persoane care au cerut să intre în grădina bisericii, unde aveau de lămurit nişte probleme. Când am ajuns, apropiindu-mă, am auzit pe cineva spunând: «Cam aici aş vrea să fie sufrageria». Apoi, acele persoane mi-au spus că ar fi cumpărat terenul de la cineva care îl revendicase”, spune preotul.

Aici e înmormântată mama domnitorului

Terenul nu putea face însă obiectul unei revendicări, fiindcă de sute de ani este în proprietatea Bisericii Vovidenia, ctitorită la 1790. La o sută de metri se află Casa Cuza, reşedinţa familiei domnitorului în perioada în care Cuza era pârcălab de Galaţi.

Vovidenia e biserica la care veneau să se roage Alexandru Ioan Cuza şi familia sa şi în curtea căreia a fost înmormântată, în 1865, Sultana Cuza, mama domnitorului. Cuza a mai venit la Biserica Vovidenia şi în 1863, când a asistat la Slujba Învierii. Preotul Octavian Pelin a aflat că familia Olaru cumpărase terenul de la Nicuşor Bănică Grigorescu, moştenitorul unui fost cinematograf din zonă. În perioada interbelică, pe str. Universităţii nr. 4 funcţiona Cinema „Vernescu”, cumpărat în 1942 de Grigore Bănică, care l-a transformat în Cinema „Aro Bănică”.

A fost naţionalizat prin Decretul nr. 303/03.11.1948, iar prin Decizia nr. 294/05.10.1985 a trecut în proprietatea Regionalei CFR Galaţi, devenind sala de spectacole a noului Club CFR. Atunci, a mai fost construită în zonă, pe str. Tăutu, o clădire care să găzduiască birourile clubului, clădirea fiind ridicată pe o por­ţiune de teren din curtea Bisericii Vovidenia.

Dacă în 1942 Cinema „Aro Bănică” avea 281 mp, în 1986 Clubul CFR ajunsese la 575 mp. Nicuşor Bănică Grigorescu, moştenitorul proprietarilor fostului cinematograf, a revendicat imobilul, acţionând în instanţă Regionala CFR. Dosarul a ajuns pe rolul ICCJ, care i-a acordat lui Bănică dreptul de proprietate numai asupra clădirii fostului cinematograf şi terenului aferent, de 575 mp.

Tupeu de revendicator

După ce a obţinut retrocedarea, lui Bănică i-au crescut pretenţiile, dorind să devină şi proprietar al clădirii birourilor Clubului CFR şi altor câteva sute de metri pătraţi din curtea Bisericii Vovidenia. În total, voia 1187 mp, deşi instanţa îi aprobase numai 575 mp. S-a adresat executorului judecătoresc Constantin Micu, care l-a pus în posesie numai cu cinematograful şi cei 575 mp, spunându-i că pentru restul, până la 1187 mp, îi trebuie o sentinţă judecătorească.

Bănică i-a cerut lui Micu restituirea titlului executoriu şi a apelat la executorul Dumitru Viţelaru. Între timp şi-a procurat o expertiză topografică realizată de Cornelia Radu, care şi-a pus semnătura pe un raport convenabil lui Bănică, cu 1.187 mp. La concurenţă cu Bănică, Curtea de Apel Galaţi o delegase pentru identificarea imobilului şi terenului ce făceau obiectul revendicării pe exp. Valentina Dumitriu, care a identificat doar fostul cinematograf şi cei 575 mp. Judecătoria Galaţi a emis sentinţa 5474/03.07.2008, hotărând că Bănică poate fi împroprietărit cu 575 mp, nu cu 1.187 mp.   

La a treia tentativă de a pune mâna pe încă o clădire a statului şi terenul Bisericii Vovidenia, Bănică Grigorescu a speculat „portiţele” oferite de lege. A mers la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Galaţi şi a semnat cu expertul Cătălin Ciobanu o convenţie de întocmire a documentaţiei cadastrale. Bănică a dat o declaraţie pe propria răs-pundere că e proprietarul a 1.187 mp, nu doar 575 mp, cum hotărâseră instanţele, şi a cerut intabularea acestei suprafeţe.

În aceeaşi zi, expertul a mers la faţa locului, a făcut măsurătorile după indicaţiile lui Bănică şi a întocmit şi documentaţia care a stat la baza intabulării. Expertul Cătălin Ciobanu are un alibi, pentru că Bănică i-a băgat sub nas expertiză mincinoasă a Corneliei Radu. Astfel, Nicuşor Bănică Grigorescu a intabulat cei 1.187 mp. Bucata de teren din curtea Bisericii Vovidenia a vândut-o familiei Olaru.

Parchetul General trebuie să „paseze” dosarul la Galaţi

Nicuşor Bănică Grigorescu e cercetat penal de procurorii de la Parchetul General, în dosarul 3324/P/2010, fiind acuzat de înşelăciune şi fals în declaraţii, conf. art. 215 şi 292 CP. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi exp. Cornelia Radu şi executorul Dumitru Viţelaru. Procurorii susţin că infracţiunile comise de Bănică au fost posibile datorită complicităţii celor doi.

Potrivit referatului Parchetului General, „BEJ Dumitru Viţelaru a consemnat, cu in-tenţie, în fals, suprafaţa de 1200 mp în procesul-verbal de punere în posesie, urmărind împroprietărirea acestuia cu o suprafaţă mult mai mare decât cea stabilită definitiv de instanţele de judecată, proces-verbal pe care executorul judecătoresc l-a încredinţat lui Grigorescu Bănică Nicuşor, pentru a-l folosi la OCPI pentru întocmirea do-cumentaţiei cadastrale”.

Cele mai citite

Proiect: Valoarea tichetelor de creșă ar putea crește începând cu octombrie 2024

Ministerul Muncii a lansat recent în dezbatere publică un proiect de act normativ care prevede majorarea valorii tichetelor de creșă începând din luna octombrie...

Ucraina primește de la SUA un nou pachet de ajutor militar în valoare de 375 milioane de dolari

SUA vor trimite Ucrainei un număr neprecizat de bombe cu dispersie cu rază medie de acțiune și o serie de rachete, artilerie și vehicule...

Cum să-ți alegi parfumul în funcție de zodie? 3 sfaturi și recomandări utile 

Fiecare zodie are o personalitate distinctă, iar preferințele olfactive vin în ajutor pentru a accentua caracteristicile specifice. Din acest articol vei afla cum semnul...
Ultima oră
Pe aceeași temă