17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialTrei reclamatii pe zi la I.T.M. Constanta

Trei reclamatii pe zi la I.T.M. Constanta

» De la inceputul anului, la Inspectoratul Teritorial de Munca au fost depuse peste o mie de reclamatii.

» Angajatii se plang ca nu le sunt respectate repausurile saptamanale, concediile si nu le sunt platite orele suplimentare.

Inspectoratul teritorial de Munca din Constanta este luat cu asalt de sute de muncitori care reclama nerespectarea drepturilor de salariat. In urma celor 1.104 de sesizari si reclamatii ale angajatilor, inspectorii de munca au dispus masuri prin care agentii economici erau obligati sa achite la termen salariile, sa plateasca in mod corect orele suplimentare, sa acorde un repaus saptamanal de minimum doua zile consecutiv, sa plateasca sporuri de noapte si sa aplice corect coeficientii de ierarhizare. "Am aplicat amenzi contraventionale cuprinse intre 1.500 si 3.000 de lei. In cazul in care am dat termene de conformare, pentru nerespectarea masurilor de indreptare a neconformitatilor sesizate de inspectorii de munca in timpul controalelor sanctiunea a ajuns pana la suma de 9.000 de lei.

 

Din analiza informatiilor primite in urma verificarilor s-a putut constata ca agentii economici respecta in mare parte legislatia muncii ca si masurile dispuse de inspectorii de munca, privind acordarea drepturilor ce se cuvin salariatilor", a declarat inspectorul-sef al ITM Constanta, Eugen Bola. Majoritatea reclamatiilor s-au dovedit a fi intemeiate. "Nu am gasit sesizari false, insa am intalnit exagerari. Unii muncitori sustin ca au muncit 100 de ore in plus fara a primi banii cuveniti, insa noi pe pontaj am constatat ca era vorba de zece ore neplatite", a adaugat Eugen Bola.

Fara rezolvare
Inspectorii de munca se confrunta si cu situatii in care nu pot lua nici o masura in favoarea angajatilor pagubiti. Din cele peste 1.000 de reclamatii depuse la ITM Constanta, 3% nu pot fi rezolvate. In situatia aceasta se afla si un barbat din Constanta care nu isi poate inchide carnetul de munca la firma unde a lucrat in urma cu doi ani. Pentru acesta singura solutie este apelarea la instanta de judecata. "Barbatul a lucrat la o firma din satul Corbu, a carei adresa nu este inregistrata la noi, fapt pentru care nu stim unde sa facem controlul.

Societatea nu a platit nici o contributie la bugetul asigurarilor sociale si de sanatate, motiv pentru care barbatul este privat de un stagiu de cotizare de doi ani. De asemenea, lucratorul se poate angaja in alta parte pentru ca nu-si poate deschide carnet de munca la o alta companie. Constanteanul are nevoie de o hotarare judecatoreasca ce va stabili data incetarii raporturilor de munca. Cu aceasta hotarare se inchide carnetul pe vechea societate", a conchis inspectorul-sef al ITM. La fiecare 100 de societati constantene, doua nu au adresa inregistrata.

Cele mai citite

iOS 18 s-a lansat. Interconectare mai bună între iPhone şi Android

Apple a lansat iOS 18 și iPadOS 18, aducând o serie de noi funcționalități pentru iPhone și iPad. iOS 18 s-a lansat Una dintre cele...

VIDEO. Ozana Barabancea vorbește despre momentul în care a fost dată afară de la emisiunea „Te cunosc de undeva”

Ozana Barabancea a oferit detalii despre momentul în care a fost dată afară din emisiunea „Te cunosc de undeva” în cadrul unei apariții recente...

Trump în siguranță, după o „aparentă” tentativă de asasinat

Suspectul și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, este în afara oricărui pericol, după ce Serviciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă