11.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialTrei oferte pentru privatizarea CFR Marfă

Trei oferte pentru privatizarea CFR Marfă

Doar trei oferte a primit ieri Ministerul Transporturilor pentru vânzarea a 51% din acţiunile operatorului feroviar naţional de marfă, de nouă ori mai puţin decât numărul celor care – spunea în urmă cu doar câteva zile ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, sunt interesaţi de această oportunitate.

Ministerul Transporturilor a primit ieri, până la închiderea perioadei-limită, trei candidaturi de precalificare, au declarat surse din instituţie.

Pe lângă asocierea româno-austriacă Transferoviar Grup SA/Donau-Finanz GmbH & Co KG, Ministerul Transporturilor a mai primit dosare de precalificare de la un participant american şi un alt participant al cărui nume nu a fost dezvăluit de sursele indicate. Ar putea fi vorba de firma Grup Feroviar Român (GFR), deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica şi care este activă în transporturile feroviare de marfă.

Transferoviar Grup este deţinută de omul de afaceri clujean Călin Mitică, prezent şi el în transporturile feroviare de marfă, dar şi de călători. Atât GFR, cât şi Transferoviar sunt titulare, prin intermediul altor companii la care acestea sunt acţionari (Remar Paşcani – prima, Remarul 16 Februarie – cealaltă), ale unor contracte bănoase cu companiile de stat din domeniul feroviar sau alte zone (reparaţii material rulant, contracte transport materii prime). Din aceste contracte firmele private au ieşit în câştig, iar firmele statului în pierdere. Politici agresive de personal derulate de operatorii privaţi au dus la racolarea în timp a unei bune părţi a directorilor de la companiile de stat, fapt ce le-a facilitat accesul la contractele firmelor de stat şi la piaţa feroviară.

Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria este un fond de investiţii creat în 1957 ce administrează active de peste 2 miliarde euro în domenii cum ar fi managementul activelor, investiţii, fuziuni şi achiziţii, restructurări, dezvoltare rezidenţială.

Licitaţia pentru pachetul de 51% din acţiunile CFR Marfă va porni de la un preţ de 180 milioane de euro, iar câştigătorul licitaţiei va fi stabilit în a doua parte a lunii iunie.

Procedura va avea trei etape – precalificare, negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, respectiv licitaţie cu ofertă în plic.

 

 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Turbina auto: cauze frecvente ale defectelor și prevenirea acestora

O turbină auto, cunoscută și sub denumirea de turbosuflantă sau mai simplu, turbo, este un dispozitiv care crește puterea motorului prin forțarea introducerii unei...

Forțele israeliene emit un avertisment pentru sudul Libanului în contextul confruntărilor cu Hezbollah

Forțele israeliene au emis un avertisment adresat locuitorilor din sudul Libanului, în contextul intensificării confruntărilor armate din zonă, potrivit declarațiilor unui purtător de cuvânt,...

„M-am declarat vinovat de jurnalism”, spune Julian Assange, fondatorul Wikileaks

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marți că a fost eliberat după ani de încarcerare doar pentru că s-a declarat vinovat de a face...
Ultima oră
Pe aceeași temă