» Investitorii s-au retras in asteptarea vremurilor mai bune, speculatorii asteapta un trend mai consistent de care sa profite.
» Fondurile mutuale cu profil de actiuni consemnau in primele 10 luni ale anului o scadere a activelor nete de 70%, pana la 118 milioane lei.
» Dupa 8 ani de crestere, investitorii au fost initial tentati sa priveasca scaderea pretului actiunilor ca pe o oportunitate. Acum, cand corectia s-a prelungit mai mult de un an, putini mai vor sa detina actiuni.
Ce se mai poate spune despre o bursa unde valoarea tranzactiilor zilnice abia daca trece de doua milioane euro? si vorbim aici de "blue-chips-urile" de la BVB, pentru ca piata Rasdaq poate fi considerata de-a dreptul congelata, cu numai cateva sute de mii de euro schimburi pe sedinta… Cativa mici speculatori rataciti abia daca mai anima platformele brokerilor, iar intermediarii insisi abia mai schiteaza cate un ping-pong intre ei cu actiunile listate. Sezonul raportarilor financiare a trecut, nu sunt noutati spectaculoase din partea emitentilor, de noi listari nici nu mai poate fi vorba.
Spectaculoase sunt poate doar scaderile actiunilor prin prisma vechilor cotatii. Miercuri, de pilda, o actiune relativ cunoscuta precum Compa Sibiu ajunsese in timpul sedintei la valoarea nominala (0,1 lei). Cine priveste un grafic al actiunii respective in ultimele 12 luni observa cum cotatiile au picat de la un ametitor 1,6 lei, iar capitalizarea companiei (6 milioane euro) a ajuns mai redusa decat cea a unui… hectar de teren in Bucuresti. Ma rog, vorbim de valoarea de "catalog", pentru ca nici voievodul din Pipera, Gigi Becali, nu mai reuseste sa-si lichidizeze terenurile, chiar daca nu mai tine la pret.
La fel a patit si Impact, o companie la care numai investitor pe termen lung sa nu fi. Nu numai actiunile dezvoltato-rilor imobiliari sau ai producatorilor de piese auto sunt insa in corzi, ci chiar si actiunile… bursei; de la 160 lei/actiune anul trecut exista oferte in piata pentru 40 lei/actiune (e vorba de Morgan Stanley, care a decis sa iasa in pierdere din actionariatul BVB). Daca e sa fim rautaciosi, poate ca scaderea de 75% a pretului actiunilor bursei de valori din 2008 e mult mai justificata in contextul inghetarii tranzactiilor decat in cazul unor furnizori de utilitati precum Transgaz sau Transelectrica.
In definitiv, emitentii pot fi tentati anii urmatori, daca lucrurile nu se schimba radical la BVB, sa migreze spre alte burse din regiune care sa le asigure o vizibilitate mai buna si sanse mai mari de a strange capital (Viena sau Varsovia), pe cand un consumator de electricitate sau gaz nu poate scapa de monopolul Transelectrica sau Transgaz.